Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Myanmar

Bewonder de boeddhistische kloosters, stoepa’s (heiligdommen met een Boeddha-relikwie) en pagodes zoals de Shwedagon-pagode in Yangon. Verken het groene en bergachtige binnenland en maak kennis met bergstammen als de Shan. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Myanmar.

Myanmar ligt in Zuidoost-Azië en heette tot 1989 Birma. Tot die tijd mochten toeristen maar maximaal een week blijven. Inmiddels kun je er langere reizen maken. Dwaal over de immense tempelvlakte van Bagan, bewonder de behendigheid van de beenroeiers op het Inlemeer en klim naar de Gouden Rots van Kyaiktiyo. Zie rond zonsopgang de monniken blootsvoets op straat wandelen in Mandalay en relax onder een kokospalm aan het strand van Ngapali. Bezoek de meest bijzondere bezienswaardigheden van Myanmar.

1. De immense tempelvlakte van Bagan

De plaats Bagan ligt midden in Myanmar, aan de Irrawaddy-rivier. Hiernaast vind je een tempelvlakte van ruim 40 vierkante kilometer met zo’n tweeduizend boeddhistische bouwwerken, waarvan de ruim 61 meter hoge Thatbyinnyu-tempel de grootste is. Waar je ook kijkt zie je boeddhistische tempels, pagodes, stoepa’s en kloosters, gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw. Sommige tempels zijn gerestaureerd nadat aardbevingen schade aanbrachten. Andere zijn deels overwoekerd door struikgewas, wat het geheel nog mysterieuzer maakt. Sinds 2019 staat dit gebied op de Unesco-werelderfgoedlijst en mag er ter bescherming van de bouwwerken niet meer op worden geklommen.

Huur een fiets en verken de weidse tempelvlakte. De verzengende hitte, tussen 30 en 40 graden, zorgt voor luchtbewegingen: alles in de verte verliest daardoor zijn scherpte wat mystieke beelden oplevert. Je gaat op in de indrukwekkende omgeving. Geniet bij zonsopgang of -ondergang vanaf de uitkijktoren van de steeds veranderende roodoranje kleurschakeringen over de vlakte. Of zweef er met een luchtballon overheen voor het ultieme uitzicht.

2. Kopje thee ‘met de pink omhoog’ in Yangon

Zodra je in het centrum van Yangon arriveert, zie je meteen dat dit vroeger een Britse kolonie was. Er staan grote statige gebouwen, zij het voornamelijk vervallen. Summum van het koloniale verleden vind je in het uit 1901 daterende Strand Hotel. Drink in de lounge, onder de kroonluchters en houten plafondventilators, een kopje thee ‘met de pink omhoog’. Met warme melk natuurlijk. Tot 2005 was Yangon de hoofdstad van het land. Inmiddels wordt het land bestuurd vanuit de meer centraal in het land gelegen stad Naypyidaw.

In Yangon staat een van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Myanmar: de Shwedagon-pagode. Deze pagode staat op de 50 meter hoge Singuttara-heuvel en is overal in de stad te zien. Het ruim 50.000 kilo aan bladgoud waar het 99 meter hoge tempelcomplex als symbool van aanbidding mee is versierd, blinkt in de zon. Op de stoepa zijn duizenden edelstenen verwerkt. Het geheel boezemt ontzag in, vooral in het diffuse licht aan het eind van de dag.

3. De beenroeiers van het Inlemeer

Het Inlemeer ligt in het bergachtige binnenland op een hoogte van 900 meter. Het leven van het lokale Intha-volk speelt zich op het water af. Hun houten huizen staan op palen en de moestuinen, waar vooral tomaten en aubergines worden verbouwd, zijn met bamboe in de bodem van het meer verankerd. Wereldberoemd zijn de beenroeiers. Ze balanceren op een been in de houten vissersbootjes. Met het andere been besturen ze een lange roeispaan verticaal door het water en manoeuvreren ze de van rotan gemaakte fuiken.

Verken het meer tijdens een boottocht en maak kennis met de lokale bevolking en hun levensstijl aan en op het water. Neem een kijkje op de Ywama-drijvende markt waar men onderling groente en fruit verhandelt en aan bezoekers graag handgemaakte zilveren sieraden, sarongs en sigaren verkoopt. Het rustige water van het meer weerspiegelt alle bontgekleurde scènes aan de oppervlakte.

4. Mandalay: het religieuze centrum van Myanmar

De stad Mandalay ligt aan de Irrawaddy-rivier, midden in het land. Totdat de Britten kwamen in 1885 was dit de koninklijke hoofdstad van Myanmar. Zij verplaatsten de hoofdstad naar Yangon en dat betekende ook gelijk het einde van de 1000 jaar oude monarchie. Mandalay is nog wel steeds het religieuze centrum van het land. Boeddhistische monniken zijn hier de grootste bevolkingsgroep. Er zijn zo’n zevenhonderd pagodes en teakhouten kloosters. Sta vroeg op en beleef de ‘Soon’: monniken gaan voor zonsopgang blootsvoets de straat op om aalmoezen, in de vorm van etenswaren, te ontvangen van de lokale bevolking.

Bedwing de 1729 treden van de trap naar de top van de Mandalay Hill, die 224 meter boven de stad uittorent, voor een weids uitzicht over Mandalay. Je ziet dan diverse pagodes, maar ook het Mandalay-paleis. Er is eventueel ook een lift, mocht de klim iets te veel van het goede zijn.

5. De Gouden Rots van Kyaiktiyo

Op 200 kilometer ten oosten van Yangon balanceert de Gouden Rots van Kyaiktiyo op, volgens boeddhisten, een enkele haar van Boeddha. Bovenop het eivormige rotsblok staat de gelijknamige pagode. Zowel de rots als de pagode zijn met bladgoud bedekt en schitteren in het zonlicht. De Gouden Rots staat op de top van de 1100 meter hoge Kyaiktiyo-berg, die je per kabelbaan bereikt. De pagode is een bedevaartsoort voor boeddhisten. Zij leggen vanuit het dorp Kinpun een 16 kilometer lange voettocht (soms blootsvoets) af naar de rots. Bij de pagode brengen ze offers in de vorm van eten en wierook en boeddhistische mannen mogen schilfers bladgoud op de rots bijplakken.

Vanaf de top heb je uitzicht over de beboste heuvels in de omgeving. Naarmate je blik wat verder naar de horizon gaat, vervagen de kleuren in de nevel. De contouren van het landschap lopen vloeiend in elkaar over. Dichterbij zie je de huisjes en kleinere pagodes van Kinpun.

6. Kalaw brengt verkoeling

De Britse kolonisten brachten de hete zomers graag door in de plaats Kalaw. Koloniale villa’s staan hier zij aan zij met stoepa’s. Kalaw ligt op ruim 1300 meter hoogte in de groene heuvels van het Shan-plateau. In de omgeving leven verschillende traditionele bergstammen, waaronder de Shan-stam. Dit is met ruim vier miljoen mensen de grootste etnische minderheid van Myanmar. De Shan dragen felgekleurde ceremoniële stoffen hoofdtooien. Ze leven van het land en verbouwen rijst, thee en groenten. Vergeet niet hun specialiteit ‘nam ngiao’ te proeven: een soep van rijstnoedels met varkensvlees, rundvlees of kip.

Kalaw is de uitvalsbasis voor een- of meerdaagse wandelingen. Wandel door de dorpjes van de bergstammen als HinKharKone en Myin Dike. Slenter over lokale markten en loop langs theeplantages en door bossen, onderbroken door weidse uitzichten. Het gefluit van de vogels en de af en toe voor je langs springende aapjes zorgen voor het entertainment onderweg. Probeer ze, voor jouw en hun veiligheid, niet te aaien of te voeren.

7. Relaxen aan het strand van Ngapali

Langs de westkust van Myanmar, aan drie kleine baaien van de Golf van Bengalen, ligt de bekendste strandbestemming van het land: Ngapali Beach. Relax aan het 7 kilometer lange zandstrand en zie de eilandjes voor de kust en de vissersboten verderop. De doffe klap van een hoog uit de boom vallende kokosnoot doet je opschrikken. Af en toe rijdt er een fietser of een ossenkar over het strand voorbij.

Maak een fietstocht langs kleine vissersdorpen als Gyeiktaw en Jade Taw waar je op dekzeilen drogende vissen ziet en ruikt. Iets meer moeite kost de rit naar het op een heuvel staande Tilawkasayambhu-boeddhabeeld ten zuiden van Ngapali, dat van ver in de omgeving is te zien. Het boeddhabeeld waakt over de vissers en heeft een rode parel in z’n hand, symbool voor de bescherming tegen tsunami’s. Aan het eind van de dag geniet je van de zonsondergang aan het strand, zittend op de stam van een overhellende kokospalm.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.