Het Mayarijk voor Dummies

Historisch Mexico

De Popol Vuh, de bijbel van de klassieke Maya’s, is klip en klaar: de Mayagoden waren het, die vanuit het niets de aarde, hemel en zon schiepen. De mens maakten ze uit maïs: het vlees uit maïskolven, ledematen uit maïsdeeg, het verstand uit maïsmeel en maïsvocht werd mensenbloed. Die maïsmensen drukten meteen maar hun stempel op de wereld: eerst voorzichtig met bescheiden grafbergen, later uitbundig met complete Mayasteden vol paleizen, tempels en piramides. Een geschiedenislesje.

Rondreis Mexico - Chichen Itza

De ruim drieduizendjarige geschiedenis van de Maya’s valt te verdelen in drie fases: de preklassieke periode van pakweg 2000 vóór tot 250 na Christus, aansluitend de klassieke periode van 250 tot 900 n.Chr. en de postklassieke periode van 900 tot 1500. De postklassieke periode vormde de opmaat tot de grote bloei van de Mayabeschaving, in de klassieke periode. Uit die tijd stammen de nu wereldberoemde Mayasteden Palenque, Tikal en Copán. Later trokken de Maya’s naar het schiereiland Yucatán voor de postklassieke periode, het begin van het einde.

Ondergang

De Mayacultuur was tot grote hoogte opgestuwd, wat blijkt uit de reusachtige piramides in Uxmal en Chichén Itzá, een van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen.
Over de precieze reden van de ondergang van de Maya’s zijn de geleerden het nog lang niet eens, maar de theorie met de meeste aanhang is dat de decadente levensstijl de beperkt aanwezige bodemschatten in rap tempo opslokten. De Maya’s hadden simpelweg niet meer te eten en drinken, verspreidden zich in kluitjes over de Amerika’s en het majestueuze Mayarijk stortte als een kaartenhuis ineen.

De verlaten Mayasteden werden overwoekerd door het oerwoud en verzonken door de eeuwen heen in de vergetelheid. Totdat de Amerikaanse schrijver John Lloyd Stephens en de Britse illustrator Frederick Catherwood tijdens een 19e-eeuwse ontdekkingsreis stuitten op mysterieuze heuvels die te geometrisch gevormd waren om niet door mensenhanden te zijn gemaakt. Sindsdien zijn tientallen Mayasteden opgegraven, nog steeds liggen er honderden begraven in de jungle.

Cenotes, overal cenotes

Zonder water geen mais en zonder maïs geen Maya’s. In de droge en dorre vlakte van Yucatán is water een schaars goed. Voordat de Hollanders waterbeheer tot hun ambacht maakten, beheersten de Maya’s die kunst allang. Onder veel Mayasteden gaat een ingenieus netwerk van tunnels en bassins schuil, en verspreid over het schiereiland liggen duizenden cenotes; kalkstenen grotten en ondergrondse kratermeren vol koel, kristalhelder bronwater.

Rondreis Mexico - Cenote

Veel van die cenotes bieden bezoekers de kans om even te ontsnappen aan de smoorhitte met een verfrissende duik in het heilige water van de Maya’s. Sommige zijn drukke toeristische attracties vol krijsende kinderen, andere bieden een stille en sfeervolle, haast mystieke ervaring. Hou je zwemspullen dus altijd paraat. De grootste concentratie van cenotes is te vinden in het achterland van Tulum. Vanaf Puerto Morelos leidt de Ruta de los Cenotes over een zandpad door het bos van de ene naar de andere pretbron – in enkele ervan kan ook gesnorkeld en gedoken worden.

Unesco Werelderfgoed

Alle Mayasteden zijn anders, alle zijn ze bijzonder. Toch is de ene Mayastad nóg bijzonderder dan de ander. Althans, volgens Unesco. De Werelderfgoedlijst vermeldt Chichén Itzá, Uxmal, Palenque en Calakmul in Mexico, Tikal en Quirígua in Guatemala, en Copán in Honduras.

Rondreis Mexico - Palenque

Moderne Maya’s

Wie denkt dat de Maya’s een mythologische mensheid zijn die nu niet meer bestaat, heeft het mooi mis.Verspreid over het vroegere Mayarijk leven nu zo’n zevenenhalf miljoen indianen die rechtstreeks afstammen van de oude Maya’s. In het zuiden van Mexico woont een miljoen Maya’s, Guatemala heeft met zes miljoen (op een totale bevolking van tien miljoen) de grootste populatie en kleine kluitjes leven in Honduras, Belize en El Salvador. Ze zijn verdeeld over tientallen verschillende stammen, met elk hun eigen taal en tradities.

‘La Riviera Maya’

Zon, zee en zand zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters van Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. Langs de Caribische oostkust van Yucatán ligt ‘La Riviera Maya’. Cancún en Playa del Carmen zijn de populairste badplaatsen, bomvol taxfree-winkels, McDonald’sen, Burger Kings en met beide een wild nachtleven, en op vakantie-eiland Cozumel meren dagelijks drie kolossale cruiseschepen af.

Rondreis Mexico - Tulum

Drukke boel, maar er zijn gelukkig ook beeldschone badplaatsjes met weelderige zandstranden en wuivende palmbomen die nog níet zijn verpest door massatoerisme, zoals Puerto Morelos en Punta Bete.Van massatoerisme is in Belize nog helemaal geen sprake, terwijl ’s werelds langste barrièrerif na dat van Australië het tot een paradijs voor duikers en snorkelaars maakt. Koraaleiland Caye Caulker is vanuit Belize-Stad het makkelijkst bereikbaar per veerboot. Met La Ruta Maya ben je zomaar een maand zoet.

Rondreizen Mexico boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Mexico met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Mexico

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Rondreizen in Mexico van FOX