Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Top 10 routestops dwars door Marokko

855 kilometers, van de Atlantische Oceaan tot in de Sahara, leveren een toverdoos aan tips op. Deze Onderweg Top 10 van de fly-drive door Zuid-Marokko biedt evenzo vele redenen om routestops in te lassen.

1. Berbersoek in Taroudant

Elke plaats heeft zijn eigen soek. Taroudant, ook wel ‘Klein-Marrakech’ genoemd heeft er twee. Binnen de stadsmuren vind je naast de ietwat toeristische soek (goed voor om tassen, riemen en – ja heus – sloffen met een onverwoestbare autobandzool) de Souk Berbère: de Berbersoek. Het is een wespennest waar je regelrecht de Oriënt inloopt. De koopwaar bestaat uit kruiden, groente & fruit, rieten manden, tapijten, allerhande huishoudelijke artikelen en veel kopersmeedkunst.

2. Tajine & couscous

Marokko kan niet kiezen. Er zijn twee schotels die je overal kunt bestellen: tajine en couscous. Samen vormen ze de signature dish van de Marokkaanse keuken. Couscous, een subtiele harmonie van specerijen, vlees en groente, vind je in allerlei regionale varianten. Tajine (genoemd naar de conische aardewerken schotel waarin het wordt bereid) is de stoofschotel die je vaak in eetstalletjes langs de weg ziet staan. Er wordt van alles in gestoofd: van kip, lamsvlees, aubergine, courgette, aardappelen, gedroogde vruchten tot ei met bladspinazie. Duur is het zelden. Voor 50 dirham (€ 4,50) heb je een tajine om je vingers bij af te likken.

3. De Alpen of Toscane? Nee Marokko

Rondom Asni rijd je door een on-Marokkaans berglandschap. Althans, zo voelt het. Pijnboombossen en cactussen wisselen elkaar af. Een dal verder golf het landschap alsof het Toscane is, met lichtgroen lentegras tegen de heuvels. Wat niet verandert zijn de roodlemen dorpen, daaraan weet je: nee, ik rijd niet in Europa, dit is heus Marokko.

4 Jeruzalem & Mekka

In één dag van Jeruzalem naar Mekka? Het kan bij ATLAS Corporation Filmstudio’s in Ouarzazate. In de grintwoestijn achter alle filmdecors is het oude Jeruzalem in het klein nagebouwd. Je hebt wel een 4×4 nodig om off road naar het paleis van Koning David te crossen. Loop door de Jaffapoort, klim op de stadsmuur. Het mag allemaal. Er staan nog enkele houten mega katapulten als werkloze staketsels rondom de muren. En Mekka? Dat ligt 5 minuten zandcrossen verderop met een nagebouwde Ka’aba.

5. Kashba van Tamdaght

Je hebt kashba’s en kashba’s. Die van Äit-Benhaddou is een beauty. Maar daarom ook veel bezocht. Wie iets doorrijdt, dwars door de rivierbedding van de Mellah, komt bij Tamdaght. Het lijkt het einde van de wereld, er komt bijna geen toerist. De – deels vervallen kashba – is vooral bij ochtend- en avondlicht fotogeniek. Voor wie hier wil overnachten. Er is een uitstekende riad: Kashba Ellouze met een fraai zwembad. Je slaapt er letterlijk in een sprookje.

6. Dadels uit Agdz

Dadels koop je in Agdz, aan het begin van de Vallée du Drâa. De dadelmarkt is niet te missen. Je rijdt er langs als je hoofdweg N9 volgt. Vraag de dadelverkoper gerust of je mag proeven. Hij peutert dadels uit een volgepropte doos. Niet je smaak, wijs een andere doos aan. En proeven maar weer. Pitten kieper je gewoon op straat.
Wat zo’n doosje dadels kost? Pak hem beet dirham 25 (€ 2,35). Voor dat bedrag maakt hij de doos reisklaar met afplaktape.

7. Kashba van Tamnougalt

Bij elke kashba in de waar je stopt komt er een Franssprekende man naar je toe die je wilt rondleiden. ‘Messieurs un tour dans le kashba? ‘ Voor je het weet ga je kruip-door-sluip-door in de pisé-woningen, langs de gemeenschappelijke voorraadkamers, de speciale vrouwengalerij en de mannen theeleutkamer. Als je geluk hebt eindig je op een van de daken in de kashba, waar in de verte een groen dadelpalmendal van de Drâa ligt: ‘Un petit paradis’.

8. Joodse wijk in Zagora

Wat niet iedereen weet: tot 1956 (het jaar waarin Marokko zijn onafhankelijkheid kreeg) woonden er veel Joden in Marokko – vooral in Zuid-Marokko. In Zagora kun je nog een synagoge bezoeken in de oude Joodse wijk Melah. Vraag wel een gids mee, anders vind je de synagoge niet. Bovendien, die gids weet bij welke overbuurvrouw naar de sleutel van de synagoge moet worden gevraagd.

9. Tamarisken deur

Ook in Zagora, een timmermanswerkplaats waar ze oude en nieuwe deuren van tamariskhout herstellen en maken. Als een van de weinige bomen groeit de tamarisk, met zijn diepgegroefde stam, tot diep in de subwoestijn. De houten deuren die de familie Barzouk (hun winkel vind je in de oude Joodse wijk in Zagora) verkoopt zijn ware kunstwerken. Voor € 200 mag je er een uitzoeken. Verzenden en/of verschepen kunnen ze ook voor je.

10. Potten & boeken in Tamegroute

Tamgroute is hét pottenbakkersdorp. En dat wil het weten. Kannen, kruiken, borden, tajines: van eenpersoons tot giga-formaat. Let wel op! De verkopers vertonen graag hun pottenbakkerskunsten, maar als je besluit niets te kopen zijn ze not amused. Cultuur met en hoofdletter C heeft Tamegroute ook. Hier namelijk vind je de Zaouia, een bibliotheek met eeuwenoude boeken en geschriften. Een man rijdt een oude man (die een been mist) rond in een rolstoel. De eenbenige man zegt: ‘Kijk, de oudste koran in Marokko’ en ‘Filosofieboeken, vierduizend jaar oud, uit de bibliotheek van Alexandrië!’. Het zal wel. Geef de man een paar dirham en hij is zielsgelukkig.

Bekijk hier alle reizen naar Marokko

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!