Langs de vier koningssteden

Shouf shouf Marokko

Natuurlijk hadden wij een romantisch beeld voor ogen toen we naar Marokko afreisden: luieren op plofkussens in de kasba, eindeloos theeën. Genieten in vier heerlijke koningssteden.

Tekst Inge Mink, fotografie Paul Tolenaar

3 tips voor restaurants in Marokko

1. Muntthee-oases Prikkels

Reizen in Marrakech met orkaankracht, van de slangenbezweerders op het plein Djemaa El Fna tot de kruidenverkopers in de souk. Puf uit op de geweldige dakterrassen, zoals dat van Terrasse des Epices en de Kosybar.

2. Tajine in een paleis

Verrassende glitter en glamour uit de oude oriënt terwijl je op een sappig tajinedijtje knabbelt. Restaurant Palais Mnebhi zit in een (voormalig) paleis in Fès. Adres: Rue Souiket Ben Safi 15.

3. Duizend-en-twee-nachten

Alsjeblieft, lieve gids, mogen we de hele week aanschuiven in dit meest romantische restaurant van Meknès? Dar Sabrina Wa Tourate. Adres: Boulevard de Lahboul 145.

3 x doen in Marokko: Kasba & souk

1. Kunstzinnige school

Wat je noemt een omrijdertje waard: de knoeperd van een antieke stadspoort in Meknès. Naast deze Bab Mansour uit 1732 lonkt een tweede attractie: de theologische school Medresa Bou Inania.

2. Kasba met droomzicht

Asjemenou, een Grieks dorp in de hoofdstad Rabat! Toeristen laten zich massaal foppen door de blauw-wit gekalkte huisjes in de twaalfde-eeuwse Kasba van de Oudaya.

3. Kleurrijke leerlooierij

Niet verdwalen in de immense souk van Fès waar je net zo makkelijk een levende kip als een paar Nikés oppikt. Dé foto maak je in de leerlooierij met manshoge verfputten.

Marokko door de ogen van fotograaf Paul Tolenaar

Als toerist in Marokko kun je niet om de vier koningssteden heen. De toenmalige machthebbers regeerden hier met ferme hand. Fotograaf Paul Tolenaar ontdekt nog andere Marokkaanse schatten.

‘Vind het échte Marokko in Chefchaouen, mijn vriend.’ Wie ben ik om mijn Marokkaanse kennis tegen te spreken? De setting van het bergstadje kan in elk geval niet dromeriger: huisjes in blauw en wit die als legosteentjes in een helling zijn geklikt. Wasvrouwen schrobben al zingend hun kelims in de rivier. De lokale markt is een explosie van verse kruiden. Kunnen wij Chefchaouen verder bezingen? Beter: je moet het gewoon zien.’

Dolfijntjes

‘Geen reisgids kon me voorbereiden op Volubilis, de Romeinse stad met de fraaiste mozaïekvloeren die ik ooit heb gefotografeerd. Sommige vertonen dolfijntjes, andere jachttaferelen of een bont gezelschap Romeinse goden. En er zijn er wel een stuk of dertig. Tot in de 18de eeuw was de ruïnestad zelfs nog bewoond.’

Rick’s Café

‘Casablanca, de naam klinkt al magisch. Als een chic toeristenoord met wuivende palmbomen. Een oosterse uitvoering van Saint-Tropez. In werkelijkheid zien we een werkstad, met grote winkels en een traditionele medina waar je overal op straat kunt eten. Twee attracties moet je bezoeken: Hassan II, de op twee na grootste moskee ter wereld. En uit sentiment: Rick’s Café, een exacte replica uit de film Casablanca.’

Meer tips? Koop de ANWB Wereldreisgids Marokko.

Naar Marokko met ledenvoordeel

9 dagen koningssteden, vanaf € 849,- p.p.

Gedurende deze groepsrondreis door Marokko bezoek je de imposante koningssteden Fès, Marrakech, Rabat en Meknes. Ook staat het verrassende en minder bezochte Chefchaouen op het programma. Natuurlijk maak je kennis met de gastvrije bevolking en de eeuwenoude tradities. Boek nu deze exclusieve reis van FOX, verre reizen van ANWB.

Meer informatie en boeken

Misschien vind je dit ook interessant:

Top 15 bezienswaardigheden Marrakech
Top 10 routestops dwars door Marokko