7 Tips voor Malta

Wandel door de 17de-eeuwse hoofdstad Valleta, duik voor de kust naar een scheepswrak, waag je aan een woordje Maltees en ‘wacht’ op gespierde ridders. Iris Hannema neemt ons mee naar Malta.

Tekst Iris Hannema 

1 Sjjjj = x

Je kunt mij als taal-freak niet blijer maken dan met het Maltees, de enige semitische taal die in het Romaans geschreven wordt. Het klinkt als Arabisch door de harde keelklanken maar dan zangeriger. De letter x zie je veel terug en wordt uitgesproken als sj: xemx betekent zon en spreek je dus uit als sjemsh. Handig voor ons buitenlanders is dat jong en oud vloeiend Engels spreken, een overblijfsel van honderdzestig jaar onder Engels bewind.

2 De 3 v’s: vet, vlees en veel

Zonder vlees, vet en koolhydraten op je bord heb je in Malta niet gegeten. Favorieten zijn stoofpot van konijn, varken of paard. De meest populaire hartige snack: de pastizzi, gefrituurd bladerdeeg gevuld met ricottakaas of erwten en voor zoetekauwen de mqaret: gevuld met pittige dadelpasta. Ikzelf ben alleen te paaien voor vis, aanrader is restaurant Munchies Mellieha Bay. Maar sluit de avond wel af met een bajtra, een zoete Maltese likeur gemaakt van de hier overal groeiende cactusplant.

3 Marilyn Monroe effect

De hoofdstad Valletta werd in de 16de en 17de eeuw gebouwd door de ridders van St John en slim als die waren deden ze dat als moderne stadsplanologen. Een rioolsysteem onder de stad, gebouwen zo hoog dat er op ieder moment van de dag schaduw valt en de straten kaarsrecht zodat de wind erdoorheen kon waaien. Het moest ‘een stad gemaakt voor en door heren’ worden en dat is gelukt: dankzij de eeuwige bries kunnen wij vrouwen geen flodderig jurkje aan, tenzij je als Marilyn Monroe door de ridderstad wilt paraderen.

4 Koffiedik kijken

Laat mij de lokale koffie proeven en ik zeg je hoe het met een land gaat. Op Malta is dat: sterk en kruidig. Caffee Cordina, het oudste koffiehuis van Valleta aan het plein Misrah ir-Repubblika, voldoet daar perfect aan. Ze serveren de beste cafeïnebommen. Bezoekers zijn keuvelende oudere heren met een pochet in het borstzakje, moeders met hippe dochters, Engelse toeristen, advocaten en type surfjongens.

5 Gespierde ridders

Als je zoals ik in de moderne stad  Sliema, ‘de overkant’, logeert, neem dan de ferry naar Valletta, een overtocht van vijf minuten waar mijn fantasie van op hol sloeg. Met de opdoemende zandkleurige huizen op een heuvel, omsingeld door forten en stadsmuren en met het zicht op de koepel van de Sint-Janscokathedraal, is het alleen nog wachten op gespierde ridders die hun galopperende paarden aansporen.

6 Slimmeriken

De Maltese taxichauffeurs klagen steen en been over ellenlange files. Ik neem het woord van een taxichauffeur meestal met een flinke korrel zout, maar in dit geval hebben ze gelijk. Op het minuscule Malta (360 vierkante kilometer) wonen 410.000 mensen en er staan 329.053 auto’s ingeschreven. Maltezen zelf gaan het liefst op cruisevakantie: geen files, geen auto’s, geen drukte en onbeperkt eten, de slimmeriken. Doe hetzelfde, vermijd de wegen en vaar mee op een zeilschip of catamaran.

7 Kopje onder

Het hoofdeiland Malta heeft de vorm van een vis: de bek opent in het zuidoosten, de staart wijst naar boven, naar zustereilanden Gozo en Comino. Je kunt hier geweldig duiken en met geelstaartonijnen zwemmen. Op de website Visit Malta vind je een lijst met duikscholen.

Aanbieding: 4 dagen Malta

Wegens succes is deze reis niet meer boekbaar.