Malta: klein maar fijn

Cultuur snuiven of zonnen? Op Malta hoef je niet te kiezen. Hemelsblauwe baaien en oude vestingsteden zijn nooit ver weg.

Malta is méér dan Malta alleen.Ook Gozo en Comino behoren tot de zonnige archipel ten zuiden van Sicilië. Vooral die hemelsblauwe zee was een belangrijke inspiratiebron voor fotograaf Hans Zeegers.

“Het thema voor deze fotoreportage was snel gevonden: overal op Malta komt de kleur blauw terug in het landschap. Vooral aan de kust werd ik op mijn wenken bediend. Magisch om te zien hoe de zee van kleur verandert onder invloed van het zonlicht. Het tijdstip waarop je een foto maakt kan heel bepalend zijn. De zeegrottenformatie Blue Grotto bijvoorbeeld, lag er spectaculair bij in het ochtendlicht. Ook de baai Blue Lagoon op mini-eiland Comino leek gemaakt voor deze reportage. Azuurblauw water, blauwe parasols, blauwe bootjes en een constante aanvoer van toeristen; een paradijsje.”

Zandkleurig

“Het charmante kustplaatsje Marsaxlokk was eveneens een feest voor mijn camera. De baai ligt vol met kleurrijk beschilderde vissersbootjes, die door de Maltezers ‘Iuzzu’ zijn gedoopt. Met zo’n bootje maakte ik een tocht door de haven van Valletta, een stad die absoluut het bezoeken waard is. Richt je blik eens naar boven: in de zandkleurige hoofdstad komen de blauwe balkons, gevels en ramen prachtig tot hun recht. En als je dan toch door die karakteristieke straatjes dwaalt, duik dan een parfumerie in voor Malta’s Mystic Blue. Het eiland heeft namelijk niet alleen z’n eigen kleur, maar ook een eigen geur!”