Sabah

Het wonder van Borneo

Sabah, land Below the Wind, biedt een adembenemende natuur. In Sabah zijn er een legio mogelijkheden om de jungle in te trekken en om de omliggende eilanden en kustplaatsen te verkennen. Hieronder 11 suggesties voor een avontuurlijk verblijf in Sabah.

Chinees vuurwerk

Je ziet hem overal: de Heliconia rostrata, een grote rechtopstaande plant met felgekleurde bloemen. Een parel in het groen met de bijnaam Chinees vuurwerk. De bloemen hangen in trossen van 12 tot 35 stuks, met hun felrode schutbladeren en gele top, opvallend te zijn in het groen. De bestuiving gebeurt door vogels als de haaksnavelkolobrie en de roodstaarthaaksnavelkolibrie, die bij opzuigen van de nectar op de schutbladeren gaan zitten. En met een beetje geduld spot je die ook.

Openluchtbaden en wandeling tussen boomtoppen

De Poring Hot Springs, vormen een welkome stop onderweg van of naar Mount Kinabalu. Tussen een laan van vuistdikke hoge bamboe loop je naar de openluchtbaden, die in een lustuin liggen. Overal lonken de felrode bloemen van de Heliconia rostrata. De baden zelf zitten meestentijds vol dampende Sabahen. Aantrekkelijker, en zeker rustiger is de Canopy Walkway, een wandeling over hangbruggen tussen de boomtoppen in het regenwoud. Meeste kans om vogels te spotten heb je ’s ochtends vroeg. Wij liepen rond 16 uur en zagen veel groen en een paar zwarte eekhoorns. Mooiste boom: de King Tree, die als tussenstop fungeert. Extra entree voor de walkway RM10/€ 2 (dat is inclusief fotografeer permit). Oh ja, de grootste bloem ter wereld groeit hier: de rafflesia. Het is letterlijk een exoot. De rafflesia (7 kilo zwaar) doet er 15 maanden over om uit te komen en bloeit dan slechts 7 dagen. De Hot Springs vind je in de buurt van Ranau. Bij de ingang wordt vermeldt als er een rafflesia bloeit.

Sawa’s

Berghellingen met terrassen vol sawa’s zie je niet op Sabah. Dat maakt de rijstvelden die je onderweg tegenkomt en de mensen die er op werken niet minder fotogeniek. Je vindt ze vaak aan de rand van dorpen. Daar verbouwen de Sabahen hun dagelijkse portie rijst, op veelal kleine velden. Vrouwen snijden de rijststengels met kapmessen. De korrels worden er op een simpel houten raamwerk uitgeslagen.

Stadsmoskee

64% van de Maleisische bevolking is moslim. En dat is – ook op Sabah – te zien. Kota Kinabalu (KK) heeft in 1997 een enorme City Mosque gebouwd, bij Likas Bay, aan de noordrand van KK. In de moskee kunnen 12.000 moslims bijeenkomen voor gebed. De City Mosque is een fraai voorbeeld van modern islamitische architectuur. ’s avonds is de moskee futuristisch verlicht.

Fisherman Village

Even buiten Kota Kinabalu, aan de noordkant van de stad bij de haven (Kampung Nelayan) vind je deze floating seafood market, zoals de inwoners zeggen, mét BBQ Steamboat restaurant. Klinkt als ‘dertien in een dozijn’. Maar zet eventuele argwaan opzij. Prima drijvend restaurant. Het spreekt voor zich dat er veel vis wordt geserveerd. En, ook hier, staat het eten in no time op tafel. Live show van dansers inbegrepen. De village heeft ook een drijvend Theatre Ballroom. Pure kitsch met veel roze en glitter.

Nachtelijke riviersafari

Avontuurlijk en spannend: een nachtsafari. Het kan onder meer op de Kinabatangan rivier. De smalle boten vertrekken bij aanlegsteigers van de lodges waar je overnacht, meestal vlak na de avondmaaltijd (ca. 20.00 uur). Wij voeren mee over het donkere water het mysterieuze oerwoud in. Naast een bootsman gaat er een gids mee die met een felle lamp de oevers en bomen afspeurt. Er valt altijd wat te zien. De gidsen kennen de nachtplekken van de dieren, die zichtbaar worden als hun ogen weerkaatsen in het lamplicht. De ijsvogel is een verhaal apart. Je kunt ze heel dicht naderen. Ze kunnen in het donker heel moeilijk hun weg vinden. Dus kiezen ijsvogels er voor om roerloos te blijven zitten waar ze zitten. Verder zie je misschien nog wel enkele babykrokodillen.

Paalhuizen

Waarom bouwen de inwoners van Borneo hun huis op palen? Het antwoord is simpel. Zo is de luchtcirculatie in en om je houten huis beter. En dat is welkom bij een vochtigheidsgehalte van 85%. Bovendien heb je zo minder kans op insecten en geen last van slangen. Extra voordeel: de ruimte onder de paalwoning is multifunctioneel. Want, te gebruiken om de was te drogen te hangen, opslagplaats voor brand- en timmerhout, goed voor een kippenren, je auto te parkeren, etcetera.

Boeddhistische tempel

Hoog op een heuvel, aan de rand van Sandakan, prijkt de Puu Jii Shih tempel. Zo kan de feng shui goed naar binnen stromen, vinden de Chinees-boeddhisten die deze nieuwe tempel in traditionele stijl hier bouwden. Binnenin pronken teakhouten beelden van Buddha’s (de middelste lacht), kleurrijk belegd met onder andere bladgoud. Het geheel wordt ‘bewaakt’ door Chinese draken aan de pilaren. Les 1 van Buddha: Zet nooit je rechtervoet (de sterke, vindt men) als eerst binnen in de tempel, maar je linkervoet, uit eerbied voor Buddha.

Zeeschildpadden

De eieren (maximaal 100 per keer) die een zeeschildpadmoeder ’s nachts in het zand op Turtle Island legt, liggen daar niet lang. Rangers van het Wereldnatuurfonds graven ze onmiddellijk uit. Om de schildpadjes-in-wording een goede kans te geven uit de eieren te komen, herbegraven de rangers het schilpadbroedsel op een afgesloten stuk strand, 70 centimeter onder het zand. Na twee maanden kruipen de kleine zeeschilpadjes uit hun ei. Het duurt twee dagen voor ze zich een weg omhoog hebben gewroet door het zand. Daarna moeten ze op eigen houtje over het strand naar zee. Van de 100 uitgekomen zeeschildpadden overleven er 3 à 4, de eerste jaren in de oceaan. Hongerige roofvissen doen zich te goed aan de rest.

Oerwoudgeesten

Bestaan ze? Wie weet? In ieder geval hangt er iets mystieks in het stille vochtige oerwoud. Sabahen gaan met respect om met alle leven in de jungle. Als je bijvoorbeeld moet plassen dan ga je een eind van het pad af en vraag je toestemming aan het woud. Eigenlijk, zeggen de Sabahen, verontschuldig je je voor de bevuiling. Zo ook op het strand. Elk stuk strand wordt gezien als een persoon, die je moet onderhouden, koesteren.

Zon- zwem- en duikeilanden

Voor de kust van Sabah liggen talloze eilanden om te zonnen en onder water vind je er fantastische duikplekken. De mooiste eilanden zijn:

  • Gaya maakt samen met Sapi, Manukan, Mamutik en Sulug deel uit van het Tunku Abdul Rahman Park: 5 eilandjes voor de kust bij Kota Kinabalu. Er zijn witte zandstranden en je kunt er duiken en snorkelen boven koraalriffen. Zeekajakken kan ook.
  • Pulau Tiga, ook wel Survivor Island genoemd (het eiland was de locatie voor de populaire TV show ‘Survivor’). Mooie lodges in het tropische bos op het eiland én… modderkuurbaden. Uiteraard voldoende snorkel- duikplekken. 
  • Turtle Islands natuurlijk. Niet alleen kun je er zeeschildpadden hun eieren zien leggen. Ook de onderwaterwereld is fascinerend.
  • Pulau Lankayan, ligt op 1,5 uur varen vanuit Sandakan. Het heeft witte zandstranden. Rond het scheepswrak bij het eiland is het goed duiken en je kunt er o.m. pijlstaartroggen zien
  • Pulau Sipadan ten slotte is een van de beste duiklocaties ter wereld. In het koraalrif om het eiland leven o.m. kleurige koraalvlinders en engelvissen. Ook haaien, schildpaden en reuzenmantra’s zijn vaak rond het rif te zien. Het eiland zelf heeft, hoe kan het ook anders, hagelwitte zandstranden.

Rondreizen Maleisië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Maleisië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Maleisië

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Rondreizen naar Maleisië van FOX