Doen in Istrië

De niet altijd even rooskleurige politieke en economische situatie van Kroatië weten de bewoners te overwinnen met hun ontwapenende glimlach en improvisatiekunsten. Altijd en overal worden toeristen hartelijk ontvangen en binnen een paar uurtjes voelt zelfs de meest gestreste gast zich door deze overweldigende vriendelijkheid en mediterrane nonchalance helemaal op zijn gemak.

1. Culinair genieten in Istrië

Fijne truffels, lokaal geperste olijfolie, gedroogde ham en de kruidige, zware wijn Teran zijn de vier basisingrediënten van de Istrische keuken. Het geheim van hun kwaliteit is ‘domače’, huisgemaakt.  Het bergdorpje Motovun geldt als het middelpunt van het truffelgebied in Istrië, maar je vindt ze ook in het Mirnadal en het stroomdal van de Raša bij Labin, waar de zware kleigrond grijs en vochtig is. In het dorp Ipši wordt heerlijke olijfolie, geproduceerd waar zelfs de Italiaanse oliebijbel Extravergine is lyrisch over is. In Nardući ligt, omgeven door wijnranken, het wijngoed van Franc Arman, die beroemd is om zijn Teran Barrique. Teran is een Istrische druivensoort met fijne zuren. In de meeste restaurants wordt dit bijna zwarte vocht als huiswijn geserveerd. 

2. Uitgaan in Istrië

De havenstad Rijeka is een en al vertier en is een middelpunt in het uitgaansleven van de Kvarnerbaai. Aan de aloude mediterrane traditie van de promenade, in Italië als corso en in Kroatië als korzo geschreven, kunnen natuurlijk ook de jongeren in Rijeka niet voorbijgaan. De korzo is hier het voetgangersgebied tussen Jadranski trg en Jelačićev trg. Het begint vanaf 19 uur. Dan is het opgedoft zien en gezien worden: bijvoorbeeld in de coole Champagne Pommery Bar. Meer dan twintig merken champagne en andere mousserende wijnen zijn hier per glas verkrijgbaar. Ook de intieme Code Bar met zijn minimalistisch interieur van wit-rood leer is geliefd bij een stijlvol publiek; elke vrijdag is er livemuziek.

3. Kuren in Istrië

Elegante villa’s achter smeedijzeren hekken, fijne baaien, schaduwrijke kastanjebomen en weelderig bloeiende oleanders. De kust tussen Lovran en Volosko was rond 1900 enorm populair en mondain; de sfeer is nu nog steeds te proeven in de nostalgische kuurhotels. Dankzij het keizerlijk echtpaar Frans Jozef I en Elizabeth wordt Opatija, toen Abbazia genoemd, een van de belangrijkste badplaatsen van Europa. In 1889 wordt begonnen met de aanleg van een promenade langs zee, die een therapeutische werking zou hebben en in 1911 klaar is: wandelingen in de ‘zeelucht’ zijn een erkende therapie voor patiënten met longaandoeningen. Met de Oostenrijkse keizerin Sisi begint de wandeling langs de ‘Frans Jozef I-promenade’, zoals het pad langs zee vanaf het vissersdorp Volosko tot aan het 12 km verderop gelegen Lovran tegenwoordig wordt genoemd.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Kroatië
Leuke tips voor een vakantie naar Kroatië
Rondreis Kroatië