Bezienswaardigheden in Istrië

Voor een dosis cultuur hoef je in Istrië nooit ver te zoeken. 4 tips voor een dagje weg van het strand.

1. Istrische architectuur in Grožnjan

Als een onneembare vesting torent dit stadje op de heuvel hoog boven het vruchtbare land uit. In concentrische ringen rijgen de oude stenen huizen zich aaneen. Ga op ontdekkingstocht door Grožnjan en laat je verrassen door loggia’s en kerken, stille straatjes, prachtige pleinen en chique galeries. Een groot deel van dit bergdorpje gaat terug tot vóór de tijd van de Romeinen. Grožnjan is een ovaalvormige nederzetting en wordt aan drie kanten door steile hellingen beschermd. Het centrale plein ligt niet in het hart van de stad, maar aan de noordrand van het heuvelplateau. 

2. Rovinj – kunst en gezelligheid

Rovinj is met z’n Venetiaanse geveltjes een van de meest gefotografeerde plekjes aan de Istrische kust. Achter die gevels gaan galeries en kunstenaars schuil die hier van alles verkopen: van kitsch tot kunst, van schilderijen tot sieraden. Elk jaar wordt de Grisiastraat op een zondag midden in augustus getransformeerd tot een openluchtatelier. Kunstenaars uit Rovinj en Istrië, hobbyschilders en zelfs kinderen maken dan de prachtigste straatschilderingen. Het ziet hier dan zwart van de mensen. Aan het eind van de dag worden er door een gemeentefunctionaris diverse prijzen uitgereikt en er treden muzikanten op die traditionele melodieën uit Rovinj spelen.

3. Eufrasiusbasiliek in Poreč

De Eufrasiusbasiliek in Poreč is de enige nog uit de Byzantijnse tijd bewaard gebleven kerk in Istrië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de goudglanzende Byzantijnse mozaïeken met een archaïsche uitstraling is het vroegchristelijke geloof op prachtige wijze tot uiting gebracht. Ze zijn spectaculair, maar niet de enige reden waarom deze kerk in Poreč op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. UNESCO ziet het gehele Eufrasiuscomplex als een perfect voorbeeld van een vroegchristelijke bisschoppelijke zetel, uniek in zijn soort. De basiliek, het baptisterium en het bisschoppelijk paleis, rondom een klein atrium, stammen uit de late oudheid.

4. De tablet van Baška

In het dorp Jurandvor bij Baška werd in de 19de eeuw een spectaculaire stenen tablet gevonden met glagolitische inscripties. De tablet van Baška weegt 800 kilo, omvat dertien regels met vierhonderd tekens en is gedecoreerd met een rand van elf ingemetselde wijnbladeren. In 1875 was er een eerste volledige vertaling en de tablet bleek een ware sensatie. Hij is gedateerd met het jaar 1100 en daarmee het oudste bewaard gebleven document in de Kroatische taal. Voordat je de kopie van de tablet (het origineel bevindt zich in Zagreb) in het kerkje gaat bekijken, is het de moeite waard de interessante film te bekijken in de expositieruimte. Het verhaal van het ontcijferen wordt verteld als een spannende thriller.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Kroatië
Leuke tips voor een vakantie naar Kroatië
Rondreis Kroatië