Naar artikel

Istrië, groots genieten voor een klein prijsje

Tips voor de perfecte vakantie in Istrië

Zelfs chauvinistische Italianen gaan graag op vakantie naar Istrië. Bij de buren is het gras namelijk echt groener. Ook is het water van de Adriatische Zee helderder, zijn er veel meer strandjes en het eten is even lekker, maar veel goedkoper. Ciao Italië, bog Istrië!

Redacteur Frank Buma reisde met fotograaf Ernie Enkelaar naar Istrië (Kroatië). Ter plekke maakte hij een lijstje met acht persoonlijke tips.

Rovinj

Wanneer ik terugdenk aan Kroatië, gaan mijn gedachten vooral uit naar Rovinj. Het is niet voor niks de locatie waarmee ik mijn verhaal begin. De kustplaats is een stedentrip en een strandvakantie in één. Rovinj is van oudsher al populair; zodra het kon, werden de vestingsmuren gesloopt om er woonhuizen te realiseren. Vanaf het water levert dat een wonderlijk stadsgezicht op.

Porec

In Porec zijn de winkels tot 02.00 uur 's nachts geopend. Je kunt er de vreemdste snuisterijen kopen, maar kijk altijd goed naar het prijskaartje! Fotograaf Ernie buigt zich hier over een op het oog doodnormale stropdas. Volgens de overlevering is de stropdas een Kroatische uitvinding. Dit exemplaar kost maar liefst € 500, omdat er goud in is verwerkt. De winkeleigenaar verkoopt er 3 per jaar. „Hoofdzakelijk aan Russen.”

Truffel

Aan de Kroatische kust kom je de hele dag niet van je badlaken af, maar in het binnenland van Istrië kun je ook uren zoet zijn op een en dezelfde plek. Je restaurantstoel: deze streek is vooral bekend vanwege de truffels die er in grote hoeveelheden worden gevonden. Dat de ene truffel de andere niet is, blijkt wel uit dit keurmerk. Stap je bij een eetgelegenheid binnen met een ‚Tartufo Vero’-bordje op de gevel, dan ben je verzekerd van verse truffels zonder toevoegingen.

Pula

Kustplaats Pula heeft zijn eigen vliegveld, maar wil je daar vanuit Nederland naar toe, dan zit je met een lelijke overstap (+4 uur) op de luchthaven van Zagreb. Die tijd kun je ook besteden door met de huurauto vast richting de kust te rijden: een fraaie route met uitsluitend rustige wegen. Er wordt streng op toegezien dat je ook rustig rijdt…

Hotel Karmen

Dit hotel is mijn persoonlijke hoogtepunt op de Brijuni-eilandengroep, de voormalige zomerresidentie van de Joegoslavische leider Josip Tito. Hij ontving op zijn privé-eiland de nodige staatshoofden en Hollywood-sterren en die moesten natuurlijk ergens slapen. Hotel Karmen ademt de communistische grandeur van de jaren 50, met veel bruin hout en oranje meubelstukken. Of je er ook moet willen slapen is een tweede, maar stap zeker even binnen om je te vergapen aan de lobby en het trappenhuis.

Koffie

Kroaten zijn dol op koffie en je vindt in Istrië dan ook de nodige barretjes waar het wordt geschonken. Zoals dit bonte exemplaar in Pula. De Amerikaanse koffieketen Starbucks ging hier echter failliet: Kroaten willen een mooie zaak waar ze buiten kunnen zitten en desnoods 2 uur kunnen doen over één kop koffie. Van servies graag, niet in een kartonnen beker.

Groznjan

Het in de binnenlanden gelegen Groznjan wordt ook wel het dorp van de kunstenaars genoemd. Er zit één piepklein winkeltje met levensmiddelen; in de overige winkels wordt uitsluitend kunst of muziek verkocht. Pas op dat je hier je nek niet breekt over de Middeleeuwse kinderkopjes: het is wijs om in Groznjan niet alleen etalages te kijken.

Potpis

‚Bog’. Dat is ‚hallo’ in het Kroatisch. Het woord voor ‚dankjewel’ ken ik ook: ‚hvala’.  Die basale kennis heb ik opgedaan in een reisgidsje. Maar door goed te kijken, kun jij je de lokale taal even goed eigen maken. Al heb ik het Kroatische woord voor ‚handtekening’ nooit hardop kunnen uitspreken.

Wie, wat, waar Istrië

Istrië doet enorm aan Toscane denken, de natuur, de architectuur en zeker ook het eten. Begrijpelijk: dit stuk van Kroatië hoorde tussen de twee wereldoorlogen in bij Italië. In 1947 werd het opgenomen in het nieuwe Joegoslavië.

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Kroatië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!