Jordanië

Hoewel een bezoek aan de magnifieke oude rotsstad Petra voor de meeste bezoekers aan Jordanië waarschijnlijk het hoogtepunt van de reis betekent, heeft dit Arabische land meer te bieden. Jordanië is ook de oorverdovende stilte en de indrukwekkende sterrenhemel van de woestijn in Wadi Rum, de aanstekelijke Arabische popmuziek in een hippe club in Amman, de lekkere mezzes en de geur van de tabak in een waterpijp (nargileh). Er zijn de groene natuurreservaten Dana en Ajlun, de zoute Dode Zee en de stranden en koraalriffen van Aqaba. En overal tref je sporen van de Romeinen, kruisvaarders en Ummayaden aan. Kortom, Jordanië is een veelzijdige en facinerende bestemming.

Eten en drinken

De restaurants serveren meestal de lokale specialiteiten, zoals kip of lamsvlees met rijst en yoghurt in diverse variaties. Mansaf is het nationale gerecht. Populair is ook hummoes, een puree van kikkererwten en sesam. Als nagerecht wordt vaak bladerdeeg en honing geserveerd. De restaurants die tot de grote hotels behoren zijn meer internationaal georiënteerd. Alcohol is goed verkrijgbaar. Naast bier wordt veel arak gedronken, dit is te vergelijken met ouzo of raki.

Kunst en cultuur

De Jordaanse monarchie bestaat sinds de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1946. Volgens de sinds 1952 geldende grondwet heeft alleen de koning de uitvoerende macht en deelt hij de wetgevende theoretisch met het parlement. In 1994 sloot koning Hussein een vredesverdrag met Israël. Na diens dood op 7 februari 1999 werd zijn zoon Abdallah II zijn opvolger.

Natuur

Gelegen in een politiek geladen regio wordt Jordanië momenteel maar weinig bezocht vanwege terroristische dreiging. Jordanië heeft echter een gastvrije bevolking en een aangenaam klimaat. Er zijn tal van interessante bezienswaardigheden uit de Grieks-Romeinse tijd. Petra is de bekendste, het in de rotsen uitgehouwen tempelcomplex. Maar ook het oaselandschap van Wadi Rum en de oevers van de Dode Zee zijn de moeite van de reis waard. De omgeving van Aqaba heeft zich tot een bescheiden strandbestemming ontwikkeld, waar koraalriffen uitnodigen tot duiken en snorkelen.

Uitgaan

Amman is een kosmopolitische stad met veel uitgaansmogelijkheden. Hoewel er nog altijd minder opties dan in Beiroet en Tel Aviv zijn, worden ook hier steeds meer disco's, bars en nargileh lounges geopend. Deze zijn vooral in de wijken Jebel Amman, Abdoun en Shmeisani te vinden. Er wordt Arabische en westerse muziek gedraaid en vaak kan er ook gegeten worden. Jonge Jordaniërs, Golfarabieren, Amerikaanse soldaten en lokale expats vullen de clubs. Er zijn af en toe optredens van Jordaanse of Arabische artiesten, bijvoorbeeld in het Romeinse theater. Het nachtleven in Aqaba speelt zich vooral af in de luxueuze hotels.

Meer praktische informatie over Jordanië?

Zoek je meer praktische informatie over Jordanië, zoals de geldigheid van je paspoort en de lokale verkeersregels? Je vindt het in de ANWB Landeninformatie. Zo ga je goed voorbereid op vakantie.

Bekijk praktische informatie Jordanië

Misschien vind je dit ook interessant:

Jordanië in beeld (foto's)
Petra in Jordanië