Skigebieden Italië

Ook in Italië zijn veel wintersportmogelijkheden. Mooie ruige rotsen zijn bijvoorbeeld te bewonderen in de Dolomieten. Maar er zijn meer fantastische Italiaanse skigebieden. We zetten onze vijf favorieten skigebieden in Italië op een rij.

Skigebied 1 - Breuil-Cervinia

Breuil-Cervinia bezit ‘s werelds langste afdaling. Deze heeft een lengte van 22 kilometer, wel wordt hierbij een sleeplift gebruikt. Ook zijn de hoogste skiliften van Europa in dit skigebied te vinden. De nabijheid van het Zwitserse Zermatt maakt het gebied extra aantrekkelijk. Het ligt namelijk net onder de Matterhorn in het Aosta-dal. Dit is de sneeuwzekere kant van de Matterhorn, of ‘Monte Cervino’ in het Italiaans. In totaal is er 115 km aan pistes die allemaal aaneengesloten zijn.

Door de goede bewegwijzering is het skigebied erg veilig. De pistes zijn daarnaast ook heel breed. Dit maakt het erg geschikt voor beginners en gezinnen. Niet iedereen zal van Breuil-Cervinia houden, want de hellingen zijn niet steil. Als je een zwarte piste liefhebber bent, is dit gebied dan ook niet ideaal. Aan de Italiaanse kant is op Plateau Rosa de hoogste top van 3480 meter te vinden. Waar het voor snowboarders nog een heel geschikt gebied is, is het voor langlaufers helemaal niks. Ook zijn er niet veel wandelroutes. In het skigebied is après-ski niet een onbekend woord. Het krijgt echter een andere betekenis. Voor Italianen houdt het lang tafelen en genieten van de zon in. Als je graag nog wilt feesten, is er wel gelegenheid voor.

Bekijk hier webcambeelden van Breuil-Cervinia

Skigebied 2 - Val di Fassa

In de Dolomiti Superski, het grootste wintersport samenwerkingsverband ter wereld met 1200 km aan pistes, ligt het skigebied Val di Fassa. Val di Fassa heeft meer dan 100 km pistes. Zowel beginners als gevorderden kunnen goed terecht in dit gebied. Voor de kleinsten zijn er ruime plateaus en voor betere skiërs buckelpistes. ‘Alberto Tombo’ is vooral een aanrader voor gevorderden. Deze zwarte piste is bijna loodrecht. De sneeuwzekerheid is, mede door de aanwezigheid van sneeuwkanonnen, perfect.

Het is een schitterend gebied om te gaan skiën met veel ruige rotsen. Niet voor niets zijn de Dolomieten wereldnatuurerfgoed geworden. Het seizoen loopt van ongeveer november tot april en er rijden gratis skibussen. Langlaufers moeten echt naar Val di Fassa gaan. In het skigebied bevindt zich namelijk de beroemde Marcialonga tocht van 30 kilometer. Los van skiën kun je nog veel meer sporten beoefenen in Val di Fassa.

Skigebied 3 - Vialattea

Vialattea ligt op de grens met Frankrijk en bevat zo’n 400 km pistes. Het gebied wordt gevormd door Montgenèvre en Mont de la Lune in Frankrijk en Sestriere, Sauze d’Oulx, San Sicario, Cesane en Claviere in Italië. Doordat het gebied zo groot is, ligt er altijd wel ergens sneeuw. Je kunt namelijk gemakkelijk uitwijken naar één van de andere plaatsen. Sestriere ligt in Italië in het middelpunt van Vialattea, vlakbij de Franse Alpen. Er zijn veel goede restaurants en winkels.

Rivier de Durance vindt in Vialattea zijn oorsprong. Hierboven zijn pistes voor beginners. Gevorderden kunnen echter ook heel goed terecht in dit wintersportgebied. Er zijn bijvoorbeeld veel off-piste mogelijkheden. De hoogste top, Mont Motta, is 2823 meter. Naast de skiërs kunnen ook snowboarders genieten in Vialattea dankzij de brede pistes. Tegen betaling kun je naar bijvoorbeeld Montgenèvre in Frankrijk. Een leuke bijkomstigheid is dat pizza’s en pasta in Vialattea relatief goedkoop zijn.

Bekijk hier webcambeelden van Vialattea

Skigebied 4 - Alta Badia

In Südtirol ligt met 130 km aan pistes Alta Badia. Ook dit gebied bevindt zich in de Dolomiti Superski. Voornamelijk makkelijke pistes zijn te vinden in dit skigebied door glooiende bergen.  Fijn is dat er geen lange wachtrijen zijn bij de skiliften en dat omringende skigebieden goed te bereiken zijn. San Cassiano, Colfosco, La Valle, Corvara, La Villa en Pedraces zijn de dorpen die bij Alta Badia horen. In de drie laatstgenoemde is er veel après-ski.

De hoogte in Alta Badia wisselt af van 1400 tot 2700 meter. Er is in dit gebied echt een aanrader voor de skiërs, dat is de Sellaronde. Dit is een erg indrukwekkende skitoer die in een dag gedaan kan worden. Kinderen kunnen ook goed terecht in Alta Badia. Voor hen zijn er namelijk speciale rijen bij de skiliften. Het seizoen loopt van november tot april en in de regel schijnt de zon tachtig procent van de dagen.

Bekijk hier webcambeelden van Alta Badia

Skigebied 5 - Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio ligt bij het skigebied Skirama Brenta in Trentino. Met de Skirama Brenta skipas kan er geskied worden op 290 km piste. De meest bekende afdaling is de World Cup-afdaling 3-Tre. Snowboarders kunnen hier goed terecht, ook al is de piste eigenlijk zwart. Naast deze moeilijke afdaling zijn er ook lichte en middelzware hellingen. Van deze hellingen wordt vooral gebruik gemaakt door families.

Madonna di Campiglio heeft een autovrij centrum en heeft twee doorgaande straten. Veel luxe restaurants en espressobars zijn te vinden in het centrum, samen met veel boetiekjes en andere winkels. Door dit luxe karakter ligt de prijs wat hoger.

Zoek een skivakantie in Italië bij reisdochter Pharos

Meer inspiratie voor wintersport in Italië:

Speciaal voor jou geselecteerd