Wintersport Folgarida Marilleva

De Italiaanse provincie Trentino vormt in de zomermaanden voor veel Nederlanders een favoriete vakantiebestemming. Het is een gebied met prachtige bergen, dalen, meren en pittoreske dorpen. Daarnaast manifesteert Trentino zich in Nederland meer en meer op de wintersportmarkt. En terecht, want Trentino heeft de wintersporter veel moois te bieden. We namen een kijkje in Folgarida-Marilleva, in Val di Sole, een modern skistation en onderdeel van het grote skigebied Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta.

De weg in het Val di Sole slingert omhoog tussen de landerijen met kale fruitbomen en druivenranken. Dit is de fruitschuur van Noord-Italië. En wat te denken van de topwijnen die hier vandaan komen! Het wintersportcentrum Folgarida (1300 m) ligt hoog boven het dal. Het is een skistation in alle opzichten: zakelijk opgezet, uiterst functioneel en met een sfeer die je even op je moet laten inwerken. Het centrale deel bestaat uit een groot plein annex parkeerplaats met in een U-vorm er omheen allerlei faciliteiten. Nog hoger ligt een satelliet van Folgarida 1300. Dit centrum bestaat voornamelijk uit een verzameling hotels en vakantiewoningen langs de skipiste en kreeg de originele naam Folgarida 1400.

Bij een nadere verkenning blijkt Folgarida behoorlijk populair te zijn onder de Nederlandse wintersporter. Sandra Mengon van de plaatselijke VVV beaamt dit. Sandra: "De vele jaren van promotie werpen nu eindelijk zijn vruchten af. De Nederlander kan de verleiding van zon, sfeer en sneeuwzekerheid nu eenmaal niet langer weerstaan.

Heerlijke skipistes

Folgarida maakt onderdeel uit van het grote skigebied Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta ( (150 km pistes). Daarbij behoren ook de skipistes van Marilleva, Madonna di Campiglio en Pinzolo. De cabineliften uit Folgarida 1300 en 1400 voeren naar de Malghet Aut (1855 m), een bergplateau voor de zonaanbidder met leuke terrassen. Voor kinderen zijn hier diverse speeltuintjes in de sneeuw gecreëerd, tevens is het een domein van de skischolen. Hiervandaan kun je direct doorstomen naar de Monte Vigo (2179 m), het hoogste punt tussen Folgarida en Marilleva. De pistes naar het betondorp Marilleva zijn een genot voor de allround skiër. De andere kant op gaat het richting de mondaine wintersportplaats Madonna di Campiglio over brede, hoofdzakelijk blauwe en rode pistes door de bossen. Hier blijkt maar weer eens dat Italianen een meester zijn in het prepareren van een goede skipiste. Op bergalm Pradalago is het genieten geblazen met een uitzicht op het massief van de Dolomiti di Brenta. Waaghalzen laten de beruchte Wereldcup-slalompiste in Madonna di Campiglio, 3-TRE, de afdaling waarop Alberto Tomba veel successen behaalde, niet aan zich voorbij gaan.

Skipareltje

Maar Madonna heeft nog meer te bieden, aan de voet van Brenta liggen sneeuwzekere skipistes, deels boven de boomgrens tot Passo Grostè, maar ook lager heerlijk beschut tussen de bomen. Via een lopende band bereik je weer de andere zijde van het dal om vervolgens koers te zetten richting Pinzolo. Via een lang traject per cabinelift wordt het skipareltje Pinzolo bereikt. Hier wachten brede, hoofdzakelijk ietwat uitdagende rode skipistes. Zo blijkt dat je in de Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta heerlijke dagtochten kunt maken en niet snel uitgekeken raakt. Onderweg kun je voor niet al te veel geld genieten van een heerlijk kopje Italiaanse koffie en culinaire lekkernijen.

Het aaneengesloten skigebied van Folgarida, Marilleva, Madonna di Campiglio en Pinzolo zal menigeen aangenaam verrassen. En wie Italië per auto te ver vindt, kan ook een vliegticket naar Verona of Milaan-Bergamo boeken met aansluitende transfer.

Tekst: Miriam Raaijmakers

Meer informatie 

Informatie over het gebied Folgaria-Marilleva in Val di  Sole
Informatie over het aangesloten gebied Pinzolo – Madonna di Campiglio. Overige gebieden in en rondom de Brenta Dolomieten.

Dit vind je misschien ook interessant

Aanbiedingen Skivakantie Italië
Wintersport Italië: tips en praktische info
Overzicht wintersportplaatsen Italië

Skivakantie Italië