Venetië: tips & bezienswaardigheden

De historische stad Venetië is een romantisch openluchtmuseum. Met haar prachtige bezienswaardigheden zoals de fotogenieke Rialtobrug, het San Marcoplein en de honderden sprookjesachtige kanalen en gondeliers. Bekijk de top 8 bezienswaardigheden en.. 5 geheimtips!

1. Piazza San Marco: plein, pracht en koffie

Natuurlijk, het is er druk, vaak zelfs ultradruk, maar om het San Marcoplein kun je nu eenmaal niet heen. Napoleon noemde het plein 'de mooiste salon ter wereld'. Je hebt er uitzicht op de deftige gebouwen waar Venetiaanse ambtenaren ooit hun kantoren hadden en op de indrukwekkende San Marcobasiliek. Hier vind je veel moois uit Constantinopel - het huidige Istanbul - dat destijds door de Venetiaanse vloot is geplunderd.

Waarschijnlijk is het San Marcoplein de eerste plek waar in Europa koffie werd gedronken, toen dit in de 17de eeuw door Venetiaanse kooplieden werd geïntroduceerd. Koffie drinken kan hier nog altijd bij de vele deftige koffiehuizen. Nee, goedkoop is het niet.

2. Palazzo Ducale: het paleis van de staatshoofden

In het Dogepaleis woonde de doge, het staatshoofd van Venetië, en vergaderden de belangrijkste raden van de stadstaat. De gevel van het gebouw is een meesterwerk dat zich niks lijkt aan te trekken van de regels van evenwicht: hoe kan het opengewerkte, lichtere onderste deel het zwaardere bovenste deel dragen?

Je komt het Dogepaleis binnen via de versierde Porta della Carta. Boven de trap naar de eerste verdieping zie je beelden van Venus en Mars als symbool voor de heerschappij van Venetië over zee en land. Aan de achterkant is het Dogepaleis verbonden met de voormalige gevangenis via de beroemde Brug der Zuchten.

3. Ponte di Rialto: de 'selfiebrug'

De Rialtobrug vormt naast het San Marcoplein de beroemdste toeristische attractie van Venetië. Vanaf het hoogste punt heb je een schitterend uitzicht over het Canal Grande en natuurlijk is dit ook dé plek om je te laten fotograferen of een selfie te maken. De brug werd eind 16de eeuw gebouws en verving daarmee een houten brug waarvan het middenste deel kon worden opgehaald. In 2015 en 2016 werd de Rialtobrug voor het eerst in zijn bestaan uitvoerig gereinigd en verstevigd.

4. Mercato del Rialto: markt van de verse traktaties

Ten oosten van de Rialtobrug bevindt zich de Rialtomarkt, een van de interessantste winkelwijken van Venetië. Vanaf de brug kom je eerst langs maskerwinkel La Bottega dei Mascareri, sierradenwinkel Attombri en wijn- en paninikraam Al Mercà. Vanaf hier ben je zo bij de kleurrijke Marcado del Rialto, waar een grote rijkdom aan verse levensmiddelen op je ligt te wachten.

Een van de hoogtepunten is de Mercato del Pesche, de vismarkt, met dagverse vis. De ondiepe wateren van de Adriatische Zee bieden de meest uiteenlopende soorten vis, die hier relatief goedkoop is.

5. Het voormalige Joodse Ghetto

Net als andere handels- en havensteden - zoals Amsterdam, Londen en Hamburg - was Venetië een wereldse en relatief tolerante stad. Daarom vestigden zich hier in de Middeleeuwen veel Joden, die hier minder te vrezen hadden dan ergens anders. Toch werden zij ook in Venetië niet per se beter behandeld. Zo werden ze gedwongen in een eigen wijk te wonen en ontstond vlakbij waar nu het treinstation ligt het Ghetto.

Vandaag de dag is het ghetto geen echt Joodse wijk meer: van de vijfhonderd Venetiaanse Joden wonen er maar ongeveer dertig in dit stadsdeel. Maar de synagoges, winkels, de koosjere restaurants Gam Gam en Ghimel Garden en Museo d’Arte Ebraico (Museum voor Hebreeuwse Kunst) herinneren nog aan de Joodse aanwezigheid.

6. Santa Maria Gloriosa dei Frari: de museumkerk

De Frarikerk, of I Frari, was ooit het godshuis voor het armere deel van de bevolking. Het interieur was niet versierd, maar werd in de loop der eeuwen aangekleed met kunstwerken en grafmonumenten. Zo ontstond er een soort 'museumkerk'.

Hoogtepunten zijn 'Madonna di Ca’Pesaro' ('Madonna met kind, heiligen en de familie Pesaro') van Titiaan en zijn grafmonument. Het schilderij 'Assunta' ('De tenhemelopneming van Maria', 1516-1518) van Titiaan was een artistieke revolutie die de overgang van renaissance naar barok markeerde.

7. Canal Grande: romantisch gondelen

Het 3800 meter lange Canal Grande slingert als een sierlijke 'S' door de stad. Voor de rijke Venetianen was het een must om een huis te hebben aan deze waterweg, dus je vind hier de prachtigste staaltjes toparchitectuur. Natuurlijk wil je een boottocht maken over het Canal Grande. Dat kan met de waterbus Vaporetto 1, die tussen het San Marcoplein en het treinstation zigzagt van de ene oever naar de andere. Een tochtje met een gondel is toeristischer maar veel romantischer. Reken op 80 euro voor 30-40 minuten.

8. San Giorgio Maggiore: het beste uitzicht

Het mooiste uitzicht op Venetië heb je vanaf het eiland San Giorgio (neem waterbus Vaporetto 2). Hier kun je met de lift 70 meter omhoog naar het uitkijkplatform van de klokkentoren van de San Giorgio Maggiorekerk. Geniet van een schitterend uitzicht op de San Marco, het Dogepaleis, het Canal Grande en een zee van torens, daken, palazzi, bruggen en kanalen. De kerk zelf is natuurlijk ook de moeite waard.

Praktische tips Venetië

Is Venetië echt zo duur? Hoe verplaats je je het beste in deze stad? En wat is de beste reistijd? Vind hier alle praktische tips voor een bezoek aan Venetië.

Beste reistijd

Niet: De lakmoesproef voor een stad is eeuwige schoonheid in elk seizoen. Maar: de maanden juli en augustus zijn te druk en te warm. Beter mijden dus in die maanden.

Wel: Het vroeger voorjaar en late najaar zijn uitstekend, uiteraard zijn er veel toeristen maar het is te doen. Ook de wintermaanden kunnen schitterend zijn, alleen al door de mist en het opkomende water. Venetië in de winter is de stad van de autochtonen, moeders met kinderen, oude vrouwen in bontjassen met hun trolleys en honden. Bijna geen toeristen. Kleed je wel warm aan, door de ligging aan het water kan de stad nattig koud aanvoelen.

Prijspeil

Venetië is duur, hoor je vaak. Maar daar kun je zelf veel aan doen. In het laagseizoen kun je voor de prijs van 2 sterren als een vorst in een 5 sterrenhotel slapen. Als je er per se wilt zijn tijdens de carnaval betaal je uiteraard de hoofdprijs. Eten en drinken doe je beter niet op of rond het San Marcoplein, maar in de buitenwijken of in lokale straten waar ook de ‘normale’ Venetianen eten. Dan is Venetië echt niet duur.

Stadpas: Venezia Unica City Pass

Dan heb je nog de all-in-one stadspas. Je stelt deze pas helemaal zelf samen. Je kunt kiezen voor kortingen op het openbaar vervoer, parkeren, belangrijke attracties, musea en meer. Je kunt de pas van tevoren online samenstellen en kopen en eenmaal in Venetie haal je jouw City Pass op met de voucher die je online hebt gekregen.

Tip: ga lopen!

Venetië is – al moet je goed ter been zijn – een zeer loopbare stad. De afstanden zijn kort, al moet je veel trappetjes en bruggetjes op. Wat je nodig hebt is een goede kaart en een gemakkelijk paar schoenen, anders red je het niet over alle klinkers en (gladde) bruggetjes. Geen zin meer om te lopen?

Neem de waterbus: Vaporetto

De Vaporetto-waterbus van ACTV is een uitstekend openbaar vervoermiddel. Met lijn 1 (over het Canal Grande) kom je echt overal. Voeg je kaartjes alvast toe aan je Venezia Unica City Pass of koop ze ter plekke. Tip: Vroeg in de ochtend, als de boot rustig is en je op een stoeltje buiten vooraan kunt zitten maak je een prachtcruise over het Canal Grande.

Traghetto: overtocht per gondel

Speciale aandacht voor de traghetto: de gondels die je op strategische plekken naar de overkant van het Canal Grande brengen. De Canal Grande kent ten slotte maar vier bruggen. Doen, want: romantisch, goedkoop en handig. Een officieel en langer tochtje per gondel kost je veel meer, zonder 'Oh Sole Mio'-zingende gondelier (dat kost extra).

Parkeren

Venetië is een autoloze stad. Je kunt je auto zodra je de stad in rijdt (betaald) parkeren in de parkeergarages van Tronchetto en Piazzale Roma. Aan de rand van de stad parkeer je goedkoper in de garage in Mestre of andere wijken. Vanaf hier neem je dan de trein of bus naar Venetië. Een andere optie is de auto op een van de parkeerterreinen te zetten op het schiereiland Cavallino. Vanaf hier neem je de ferry naar Venetië.

Bekijk meer praktische informatie over Italië

5 Geheimtips voor Venetië

 1. Verborgen strand
  Zin in een onbezorgd dagje strand? Of wil je het inmiddels gesloten magische Grand Hotel Des Bains uit de filmklassieker Deatch in Venice zien? Ga dan naar het eiland Lido (zandbank) di Venezia: er gaan een stuk of 6 waterbussen heen, waaronder lijn 1. Je vindt er veel prijzige privéstranden, maar in het noorden vind je het grote openbare strand van Lido.

 2. Twee ruime slenterboulevards
  Als je de smalle straatjes even zat bent en de wijdte wilt zien: ga dan naar boulevard Zattere, aan de zuidkant van de wijk Dorsoduro. Lekker flaneren, zitten en eten. Niet ver van het San Marcoplein vind je boulevard Riva Degli Schiavoni. Lopend vanaf het San Marcoplein kom je ook nog eens langs mooie dure hotels, terrassen, een kermisje vaak en grote schepen.

 3. Ga eilandhoppen!
  Ontsnap aan de drukte van Venetië en ga een dagje eilandhoppen met de Vaporetto. De Lagune van Venetie kent meer dan 120 eilandjes: ontdek er een paar van! Zoals het noordelijke eilandje Burano, waar de huizen felgekleurd zijn en de steegjes authentiek. Of het glasblazerseilandje Murano, waar al sinds de 13e eeuw dit inmiddels wereldberoemde Venitiaanse glas wordt geblazen.

 4. Hop-on-hop-off-gondel: Traghetto
  Oversteken Venitiaanse stijl. Pak waar het kan de traghetto: oude gondels die je voor een prikkie naar de overkant van het Canal Grande brengen. Er zijn er nog maar een stuk of 8. Ze staan vaak met een stippellijntje op kaarten aangegeven.

 5. Romantisch uit eten in het oudste casino van Europa
  Hou je niet van gokken? Ga dan toch een keertje naar het wereldberoemde Casino Municipale. Dit oudste casino van Europa bestaat sinds 1638 en heeft een restaurant met balkon dat prachtig uitzicht biedt over de Canal Grande. Tip: huur een persoonlijke gastheer.

Een stedentrip naar Venetië boeken

Wil je Venetië met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 10 stedentrips Venetië

Speciaal voor jou geselecteerd