Terrassen en pleinen in Venetië

Wie plein zegt, zegt terras in Venetië. Waar ga je zitten? Op de bonnefooi kom je genoeg pleintjes met terrassen tegen die de moeite waard zijn. Voor een paar plaatsen vragen we bijzondere aandacht.

Campo Santa Margherita in Dorsoduro

De Campo Santa Margherita in Dorsoduro is zonder meer het aantrekkelijkste plein van Venetië. Het is echt een levendig plein van ochtend tot avond, met veel bars, terrasjes, restaurants en prima ijssalons. ’s Ochtends is er vaak groente- en vismarkt, er komen veel Venetiaanse huisvrouwen boodschappen doen en ‘s middags en ‘s avonds wordt het plein door studenten gefrequenteerd. Dit is het plein van kinderen met fietsjes, voetballende kinderen, moeders die hier vanaf een bankje of terrasje naar hun spelende kinderen kijken en koffie of (later) spritz drinken, een hapje eten, wachtend op de vaders die om acht uur van hun werk komen en gelijk aanschuiven. Groepen toeristen zul je hier niet tegenkomen, hooguit een verdwaalde met een kaart in de hand.

Aantrekkelijke bar hier is Bar Rosso (Il Caffè), niet te missen, al staat het niet op de gevel. Het is een redelijk oud-hippe tent waar veel studenten en oudere jongeren komen. Die eten daar een wit broodje, bol, doordat er b.v. geroosterde groente met mayonaise tussen zit, of kaas en ham. Vraag er om: de broodjes heten tramèzzino (meervoud met -i); een studentenhap zeggen ze in Venetië, maar voor de gemiddelde Nederlander heb je het over een zeer rijk belegde en bijzondere boterham die een volwaardige lunch vormt. In het midden van het plein, tussen de 14de-eeuwse Gotische gebouwen, staat een merkwaardig huisje: de Scuola dei Varoteri, ooit de vergaderplaats van het gilde der leerlooiers. In de avond is dit plein een ideale plek om een dagje Venetië af te sluiten, gewoon zitten, drinken en kijken.

Campo San Polo

Ook aardig: Campo San Polo, een voor Venetiaanse begrippen ongelooflijk groot plein in San Polo. Dit is een wat volkser plein dan Santa Margherita. Overdag zie je hier vooral veel moeders uit de wijk met hun kinderen. Er zijn een paar aardige restaurants met terrassen aan het plein, niks bijzonders, je kunt er gewoon heel redelijk eten (b.v. in Trattoria Da Ignazio) en tussendoor even de middeleeuwse kerk van San Polo binnensluipen om het Laatste Avondmaal van Tintoretto, links van de deur, te bekijken. In de zomer gebeurt er iets bijzonders: dan wordt er een grote openluchtbioscoop gebouwd, met flinke tribunes, die plaats biedt aan 1000 toeschouwers. Aardig om eens mee te maken, al moet je Italiaans op peil zijn om de film te kunnen volgen. In de zomer draaien er de festivalfilms.

Campo San Barnaba in Dorsoduro

Een plein waar je ook lekker zit is toch Campo San Barnaba in Dorsoduro. Het is relatief klein en zonder pretenties en zeker niet het mooiste plein qua verhoudingen, maar het décor op die paar honderd vierkante meter is zo verscheiden en ziet er vanaf een van de twee terrassen erg bekoorlijk uit. Je kijkt uit op de kerk van San Barnaba, een groenteboot, een winkeltje, een bruggetje met kanaal uiteraard en een kleine kade met boten, waarop Venetianen de krant lezen. Het San Barnaba is een echt doorgangsplein dus je ziet veel mooie Venetianen (vooral de oudere dames en heren zien er pico bello uit) voor je langs gaan. Er zit een prima enoteca op het plein, Ristoteca Oniga, wijnbar en restaurant waar je voor 35 euro een maaltijd hebt en pleisterplaats voor studenten en omwonenden. In de hoek van het plein naast de kerk zit ook nog bar/pizzeria Ai Artisti, voor een goed stuk pizza.

Jouw eigen vakantie naar Venetië boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Venetië met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Venetië