Bezienswaardigheden Venetië

De historische stad Venetië spreekt tot ieders verbeelding. Dit romantische openluchtmuseum met haar prachtige bezienswaardigheden is het sprookjesachtige rijk van kanalen en gondeliers, de fotogenieke Rialtobrug en het San Marcoplein.

1. Piazza San Marco

Foto's gemaakt door: Paul Tolenaar

Natuurlijk, het is er druk, vaak zelfs ultradruk, maar om het San Marcoplein kun je nu eenmaal niet heen. Dat vond Napoleon al: hij noemde het plein ‘de mooiste salon ter wereld’. Je hebt er uitzicht op de deftige gebouwen waar ooit de Venetiaanse ambtenaren hun kantoren hadden, en vooral natuurlijk op de San Marcobasiliek. Veel fraais aan en in de basiliek is weggehaald uit Constantinopel, toen dat door de Venetiaanse vloot werd geplunderd.

Waarschijnlijk is het San Marcoplein de eerste plek waar in Europa koffie werd gedronken, toen dit product in de 17de eeuw door Venetiaanse kooplieden werd geïntroduceerd. Koffie drinken kan hier nog altijd bij de diverse deftige koffiehuizen. Nee, goedkoop is het niet.

2. Palazzo Ducale

In het Dogepaleis resideerden de dogen, de staatshoofden van Venetië, en vergaderden de belangrijkste raden van de stadstaat. De gevel van het gebouw is een architectonisch meesterwerk dat de regels van de evenwichtsleer lijkt te tarten: hoe kan het opengewerkte, lichtere onderste deel van het gebouw toch het zwaardere bovenste deel schragen?

Je komt het Dogepaleis binnen via de versierde Porta della Carta. De beelden van Venus en Mars, boven de trap die naar de eerste verdieping leidt, symboliseren de heerschappij van Venetië over zee en land. De ambtelijke vertrekken zijn versierd met werken van Venetiaanse schilders, van wie Jacopo Tintoretto de beroemdste is. Van het Dogepaleis voert de befaamde Brug der Zuchten naar de kerkers. 

3. Ponte di Rialto

De Rialtobrug vormt naast het San Marcoplein de beroemdste toeristische attractie van Venetië. Vanaf het hoogste punt heb je een schitterend uitzicht over het Canal Grande en natuurlijk is dit ook dé plek om je te laten fotograferen of een selfie te maken. De brug werd eind 16de eeuw aangelegd en was toen de vervanger van een houten brug waarvan het middendeel kon worden opgehaald. In 2015 en 2016 werd de Rialtobrug voor het eerst in zijn bestaan uitvoerig gereinigd en verstevigd. 

4. Mercato del Rialto

Ten oosten van de Rialtobrug bevindt zich de Rialtomarkt, een van de interessantste winkelwijken van Venetië. Vanaf de brug passeer je eerst maskerwinkel La Bottega dei Mascareri, sierradenwinkel Attombri en wijn- en paninikraam Al Mercà. Vanaf hier ben je zo bij de kleurrijke Marcado del Rialto, waar een grote rijkdom aan verse levensmiddelen op je ligt te wachten.

Een van de hoogtepunten is de Mercato del Pesche, de vismarkt, waar dagelijks verse waar wordt aangeleverd. De ondiepe wateren van de Adriatische Zee zijn rijk aan de meest uiteenlopende soorten vis, die hier dan ook relatief goedkoop is. 

5. Ghetto

Net als andere handels- en havensteden, zoals Amsterdam, Londen en Hamburg, was Venetië een kosmopolitische en relatief tolerante stad. Daarom vestigden zich hier in de Middeleeuwen veel Joden, die hier minder te vrezen hadden dan elders. Toch werden zij ook in Venetië aan discriminerende wetten onderworpen. Zo werden ze gedwongen in een eigen wijk te wonen. Op die manier ontstond vlak bij waar nu het treinstation ligt het Ghetto.

Vandaag de dag is het ghetto geen echt Joodse wijk meer: van de vijfhonderd Venetiaanse Joden wonen er maar ongeveer dertig in dit stadsdeel. Maar de diverse synagoges, een aantal winkels, de koosjere restaurants Gam Gam en Ghimel Garden, en het Museo d’Arte Ebraico (Museum voor Hebreeuwse Kunst) herinneren nog aan de Joodse aanwezigheid.

6. Santa Maria Gloriosa dei Frari

De Frarikerk, of I Frari, zoals hij kortweg wordt genoemd, was ooit het godshuis voor het armere deel van de bevolking. Het interieur was oorspronkelijk niet versierd, maar werd in de loop der eeuwen aangekleed met een reeks van kunstwerken en grafmonumenten, zodat en een soort ‘museumkerk’ ontstond.

Tot de hoogtepunten behoort het schilderij ‘Assunta’ (‘De tenhemelopneming van Maria’,  1516-1518 ) van Titiaan. Dit werk vormde indertijd een artistieke revolutie en markeerde de overgang van renaissance naar barok. ‘Madonna di Ca’Pesaro’ (‘Madonna met kind, heiligen en de familie Pesaro’), eveneens van Titiaan, en diens grafmonument.

7. Canal Grande

Het 3800 meter lange Canal Grande slingert zich als een S door de stad. Voor de Venetiaanse gegoede klasse was het een must om een huis te bezitten aan deze waterweg, dus het is geen toeval dat zich hier de prachtigste staaltjes toparchitectuur bevinden. Natuurlijk wil je een boottocht maken over het Canal Grande. Dat kan met vaporetto 1, die tussen het San Marcoplein en het treinstation hen en weer zigzagt van de ene oever naar de andere. Dat doen ook de boten van lijn 2, maar zij stoppen alleen bij de belangrijkste stations, dus hun tocht duurt korter. Een tochtje met een gondel is toeristischer maar ook romantischer. Reken op 80 euro voor 30-40 minuten. 

8. San Giorgio Maggiore

Het mooiste uitzicht op Venetië heb je vanaf het eiland San Giorgio (vaporetto 2). Hier kun je met de lift 70 meter omhoog naar het uitkijkplatform van de Campanile (klokkentoren) van de San Giorgio Maggiorekerk. Vanaf hier heb je een schitterend zich op de San Marco, het Dogepaleis, het Canal Grande en een zee van torens, daken, palazzi, bruggen en kanalen. De kerk zelf is natuurlijk ook de moeite waard, met onder meer twee reusachtige kunstwerken van Tintoretto. 

Een stedentrip naar Venetië boeken

Wil je Venetië met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top stedentrips naar Venetië