Stadswandelingen in Venetië

De meeste toeristen kennen Venetië als druk, heet en duur. Ja, als je alleen rondsjokt op of rond het San Marcoplein. Ga liever naar minder toeristische wijken als Cannaregio en Castello. Die zijn ook in het hoogseizoen heel interessant.

In deze stadswandeling Venetië presenteren we twee ideale (hoogseizoen)wandelingen door Cannaregio en Castello. Stadswandeling Venetië Cannaregio gaat over brede fondamentes (kades langs het water), waar je af en toe een toerist ontmoet. Cannaregio is een geweldige wandelwijk, zonder kapsones, met volkse wijnbars om aan te hangen.

Stadswandeling Venetië Castello gaat langs onverwachte pleinen en pleintjes, van Biennale en Arsenale. Castello is de wijk van het stadspark (jawel, ook in hartje Venetië!) en de Venetiaanse ‘Jordaan’. Een meeslepende verzameling pleinen, steegjes en straatjes. Soms doodstil, tien meter verder weer bruisend van leven.

1. Stadswandeling Venetië Cannaregio

Deze stadswandeling duurt een uur of drie. De schoonheid van de fondamentes (kades) ontvouwt zich als een pauwenstaart als je belandt op de Fondamenta Coletti, die overgaat in de F. Della Cappuccine en de F. Dei Ormesini. Ervaar het unieke geluid van het Venetië buiten San Marco: schuivende schoenzolen, stemmen die tegen gevels weerkaatsen, geen geronk van boten of auto’s. De lange rij fondamentes kent menig wijnbar en restaurant. In middag en avond klinkt hier het vredige getik van messen en vorken op de smalle terrasjes langs het water, aan de voet van bruggen met spelende kinderen.

Als je de Fondamenta Gasparo afloopt kom je langs het laatste Venetiaanse bruggetje zonder leuningen. Loop naar de Fondamenta Santa Caterina, langs het Palazzo Zen naar de Fondamenta Nuove. En PATS! Het onverhoeds wijde uitzicht op de noordkant van de lagune slaat je in het gezicht. Bij helder weer zie je zelfs de toppen van de Dolomieten. Pak voor de ultieme rust de vaporetto naar dodeneiland Isola di San Michele, tien minuutjes varen. De populatie oudere vrouwen met bos bloemen en schepje in de hand is indrukwekkend: men maakt ier graag werk van de graven. Op het Cimitero vergeet je waar je bent. Het is een afgesloten dorp van doodse schoonheid, vol roodbakstenen muren, lanen met cipressen en graven met grote foto’s. De velden zijn keurig verkaveld naar geloof: de Grieks-orthodoxen bij elkaar, de katholieken op hun eigen veldje.

2. Stadswandeling Venetië Castello

Stadswandeling Venetië Castello begint bij het Rio dei Mendicanti van sestiere Castello. Castello is een meeslepende verzameling pleinen, steegjes en straatjes. Soms doodstil, tien meter verder weer bruisend van leven. Loop vanaf het Campo Giovanni door verlaten en smalle calles zuidwaarts, en plotseling word je op een toneel vol bedrijvigheid gesmeten. Op het Campo Santa Maria Formosa klopt op de terrasjes voor de kerk het hartebloed van Castello.

Tip: Loop de bibliotheek aan het plein binnen. Daar is ook een museum en een bookshop. Drink tussen de Venetiaanse studenten in het cafetaria een cappuccino. Slalom vervolgens over schattige grachtjes naar het loeidrukke Campo SS Filippo e Giacomo. Het lelijke plein met groot terras van het door de jeugd omhelsde restaurant All’Acciugheta is goed voor een cicchetto (borreltje) of glas thee. De woelige en wereldse Riva degli Schiavoni is niet te versmaden. Bezoek het Hotel Danieli, om je te verlustigen aan een James Bonddecor van luxe & overdaad. De ontvangsthal van het voormalige handels- en woonpaleis is een van de mooiste van Europa (kamers snel 1000 euro per nacht). Sla links af bij de Fondamente dell’Arsenale en ga een moment in historische meditatie voor de grote leeuwen bij de Arsenale-poort. In de glorietijd van het Venetiaanse rijk bouwden 16.000 arbeiders hier in twee uur een complete galei.Het pronkstuk van Castello is een gedempt kanaal: de Via Guiseppe Garibaldi. Een straat met buurtsupermarktje en buurtbars waar gondeliers buiten werktijd het glas heffen.

Tip: aan de Garibaldi vind je minstens vijf betaalbare & kapsonesloze restaurants mét groot terras. Wandel tot slot door het oude Castello, de Jordaan van Venetië. De wijk lijkt het decor van Una Giornata Particolare, de beroemde film met Sophia Loren. Aan hoge waslijnen zweven bakkersbroeken en gondeliersbaadjes, hagelwit gewassen. Eet in een van de twee goedkope Trattoria dai Tosi op de Secco Marina. Een mooi einde van je tweede stadswandeling Venetië.

Jouw eigen vakantie naar Venetië boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Venetië met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Venetië