Shoppen in Venetië

In Venetië is het heerlijk kleinschalig shoppen. Er zijn veel kleine winkels, waarbij je verrassend veel kunt krijgen. Van dure designkleding tot de bekende Venetiaanse maskers tot Muranoglas. Niet op koopjesjacht in Venetië? Dan blijft het lekker slenteren langs de winkels.

Shoppen in Venetië komt vooral neer op kijken. De stad is geen winkelparadijs hoewel er in de eindeloze wirwar van straatjes en steegjes wel ontelbaar veel boetiekjes en winkeltjes verstopt zijn. Voor mode en schoenen liggen de prijzen er over het algemeen hoger dan in ander grote steden. En van de maskers en glazen souvenirs komt een groot deel vaak niet uit Venetiaanse ateliers maar uit de goedkopere productielanden.

Strada Nuova in Cannareggio

Echt bijzonder en spannend winkelen doe je op twee plaatsen: Allereerst de Strada Nuova op Cannaregio. Dit is een levendige drukke straat in een volkswijk, dichtbij de Rialtobrug en ook dichtbij het station, op weg naar het Venetiaanse San Marco-plein  loop je er zo doorheen. In de Strade Nuova tref je normale winkels met normale prijzen, waar het flessen van toeristen niet aan de orde is. De verscheidenheid aan winkels is verrukkelijk: pastawinkels, huishoudelijke artikelen, kledingwinkels voor kleren met Italiaanse flair maar een mooie prijs (bij Standa bijvoorbeeld). Vooral de pasticcerie (gebakswinkels) zijn grandioos, alleen de etalages zijn al om te likkebaarden.

Ze zijn vaak zondag open, zodat de Venetiaan na de ochtendmis pasticcini (kleine gebakjes) kan kopen, die vervolgens het einde van de middagmaaltijd worden verorberd. De Strada is echt een leuke volkse winkelstraat, waar het bovendien van maandag tot zaterdag markt is.

Rialtomarkt

Bijna vanaf de Strada kun je ter hoogte van de Campo San Sofia een traghetto naar de overkant nemen, om op de Campo della Pescaria de vismarkt te bekijken (maandag gesloten). Dan bevind je je op de drukke Rialtomarkt, vlakbij de brug uiteraard, die op het hoogtepunt van de dag veel weg heeft van een middeleeuws schilderij, zo bont de kleuren, zo karikaturaal de kooplui en bezoekers. Op de Rialtomarkt kun je terecht voor dagelijkse boodschappen als groente, fruit, kazen, pasta’s, vlees en kruidenierswaren. Mooi is een blik in de rieten tassen van de Venetiaanse huisvrouwen, vooral als er een een tuiltje spaghetti uitsteekt.

De fameuze vismarkt ligt aan het Canal Grande, vlak bij een tragthetto-oversteekplaats. De viskraampjes staan onder een eeuwenoude overhuiving, de plastic bordjes tonen de namen van de vissen in het Italiaans, wat er direct nog smakelijker uit. Cappesante, Cappelunghe, Stoccafisso, Branzini (snoekbaarzen), Piovre Fresche (inktvis) enz. Kisten vol schelpdieren en garnaaltjes, scampi en oesters en mosselen, het is duidelijk dat je in een waterstad vis eet

Let even op ham & kaaswinkel Casa del Parmigiano, aan de markt. Het is er altijd razend druk en de rolverdeling in de familiezaak is helder: moeder in het midden aan de kassa, links de zoon, rechts de vader, die als een razende de klanten aan het helpen zijn.

Nog meer, kleinere, markten vind je in de straten rond de Campo San Giacomo di Rialto, op Campo Santa Maria Formoso, Campo Santa Margherita en Campiello dellÁnconetta en op de boten bij de Ponte dei Pugni, langs de Fondamenta Gerardini en Rio della Tana.

De mode

De meeste kledingzaken en winkels die juwelen, schoenen en accessoires verkopen liggen in het centrum van Venetië tussen San Marco en de Rialtobrug en rondom het San Marcoplein en theater La Fenice. Hier vind je merkzaken als Giorgio Armani (Calle Goldoni), Emporio Armani (Calle dei Fabbri), Dolce & Gabbana, Gucci (Merceria dell’Orologio), Max Mara (Merceria dell’Orologio), Kenzo, Prada (Salizzada San Moisè), Roberto Cavalli, Valentino (San Moisè), Versace (Campo San Moisè) en Bennetton, maar ook de Coin, een van de weinige warenhuizen in Venetië, vergelijkbaar met de Bijenkorf, maar dan wel een kleine uitvoering. Het heeft meerdere etages en ligt toch gewoon middenin de oude stad aan de Salizzada San Giovanni Grisostomo op Cannaregio.

Op het Campo San Luca zit nog een klein filiaal van La Standa. Voor koopjesjagers is deze stad niet geschikt. Op het gebied van mode en schoenen is een stad als Milaan zelfs goedkoper. Voor echte shoppingcentra moet je naar Mestre (de voorstad van Venetië).

Openingstijden: De normale openingstijden van de winkels zijn van 9 uur/half 10 tot half 8 (soms langer). Sommige winkels zijn dicht op maandag en woensdagochtend. In het toeristenseizoen (Pasen – oktober) zijn de winkels veelal ook op zondag open. In de zomervakantie (augustus) zijn er veel winkels gesloten. Hou er rekening mee dat de échte Italiaanse winkels een pausa houden tussen 12.30/13 uur en 15.30/16 uur.

Naar glaseiland Murano

De Venetiaanse specialiteiten zoals maskers, glaswerk en gemarmerd papier kun je bijna niet ontlopen. Vooral in het centrum van de wijk San Marco kom je vele winkels tegen. Kijk uit voor glasaankopen op de bonnefooi: de originaliteit ervan valt te betwijfelen. Veel glaswerk dat wordt verkocht komt niet van het glasblazerseiland Murano, maar uit het Verre Oosten of Oost-Europa. Wie zeker wil weten lokaal geblazen glas te kopen, moet naar het eiland Murano, waar je ook demonstraties glasblazen kunt zien.

Maar dan nog is het verstandig goed op te letten en ook grondig de prijzen ter vergelijken voor je koopt. Laat je niet verleiden tot een speciale (dure) boot maar pak gewoon de busboot (vaporetto 41, 42) naar het eiland Murano. Stap niet direct bij de eerste halte op het eiland uit, maar voor door tot naar het Glasmuseum, waar het rustiger is, geen opdringerige verkopers aan de halte staan en je een prachtig overzicht van de Venetiaanse glaskunst kunt zien. Murano is echt wereldberoemd om zijn glas. Een traditie sinds de zevende eeuw. Ooit werden op last van brandgevaar alle glasblaasactiviteiten wegens brandgevaar overgebracht naar het eiland. glas enorme hoeveelheden en met veel fantasie vervaardigden.

Een stedentrip naar Venetië boeken

Wil je Venetië met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 10 stedentrips Venetië

Speciaal voor jou geselecteerd