Praktische tips voor een bezoek aan Venetië

Is Venetië echt zo duur? Hoe verplaats je je het beste in deze stad? En wat is de beste reistijd? Lees hier de praktische zaken bij een bezoek aan Venetië.

Beste reistijd

De lakmoesproef voor een stad is eeuwige schoonheid in elk seizoen. Venetië doorstaat die proef met glans. Edoch: de maanden juli en augustus zijn te druk en te warm, al is het redelijk rustig in de buitenwijken. Maar het San Marco en omgeving en de musea zijn door de drukte een ramp, beter mijden dus in die maanden.

Het vroeger voorjaar en late najaar zijn uitstekend, uiteraard zijn er veel toeristen maar het is te doen.Ook de wintermaanden kunnen schitterend zijn, alleen al door de mist en het opkomende water. Venetië in de winter is de stad van de autochtonen, moeders met kinderen, oude vrouwen in bontjassen met hun trolleys en honden. Bijna geen toeristen. Kleed je wel warm aan, door de ligging aan het water kan de stad nattig koud aanvoelen.

Prijspeil

Venetië is duur, hoor je vaak. Maar daar kun je zelf veel aan doen. Je kunt in het juiste seizoen en tijdig geboekt een goede tot geweldige kamer krijgen voor een prima prijs. In het laagseizoen kun je voor de prijs van 2 sterren als een vorst in een 5 sterrenhotel slapen. Ja, als je per se wilt boeken tijdens de carnaval betaal je uiteraard de hoofdprijs. Eten en drinken doe je niet op of rond het San Marcoplein, maar in de buitenwijken of in lokale straten waar ook de ‘normale’ Venetianen eten. Dan is Venetië echt niet duur.

VENICEcard

Dan heb je ook nog de VENICEcard. Die geeft een groot aantal kortingen op belangrijke attracties en musea. Je hebt ze voor senioren (boven 30 jaar oud) en junioren, in verschillende soorten en maten. De Blauwe VeniceCard is inclusief openbaar vervoer (onbeperkt gebruik van het openbaar vervoernetwerk: de bus van en naar Mestre, Burano, Murano en Lido en tevens de vaporetto, waterbus, in de lagune) en toiletten.

Met de VENICECard Orange krijg je ook gratis toegang tot de belangrijkste Venetiaanse musea. Als je met de auto komt kun je tegen gereduceerd tarief parkeren op Piazzale Roma. Bovendien kun je gratis naar het casino.

Er zijn drie verschillende kaarten te koop: voor 12 en 48 uur en voor zeven dagen. Ook verkrijgbaar:  de senioren-kaart en de junior-kaart.

Lopen

Eigenlijk is de boodschap: loop! Venetië is – al moet je goed ter been zijn – een zeer loopbare stad, de afstanden zijn kort, al moet je veel trappetjes en bruggetjes op.Wat je nodig hebt is een goede kaart en een gemakkelijk paar schoenen, anders red je het niet over alle klinkers en (gladde) bruggetjes. Geen zin meer om te lopen?

Vaporetto

Pak de boot (vaporetto), een uitstekend openbaar vervoermiddel. Met lijn 1 (over het Canal Grande) kom je echt overal. Met een kaartje  kan ke 90 minuten op en af elke stadsboot. Je kunt het best een dagkaart of een kaart voor drie dagen nemen. Er is geen kaartjescontrole (of stempelautomaten) bij de opstapplaatsen. Soms is er op de boot controle. De Vaporetto is een machtig mooi vervoermiddel, vooral vroeg in de ochtend, als de boot rustig is, je op een stoeltje buiten vooraan kunt zitten en een prachtcruise over het Canal Grande kunt maken.

Traghetto

Speciale aandacht voor de traghetto: de gondels die je over het Canal Grande zetten, op strategische plaatsen, waar weinig bruggen zijn (tenslotte gaan er maar twee grote bruggen over het Canal Grande). Doen: romantisch en goedkoop en handig. Een officieel tochtje per gondel kost je een stuk meer, zonder ‘Oh Sole Mio’- zingende gondelier (dat kost extra).

Parkeren

Venetië is een autoloze stad. De auto kan je (betaald) parkeren in de parkeergarages op Tronchetto en Piazzale Roma. Aan de rand van de stad kan je goedkoper parkeren in de garage in Mestre. Vanaf hier neem je dan de trein of bus naar Venetië. Een andere optie is de auto op een van de parkeerterreinen te zetten op het schiereiland Cavallino. Vanaf hier neem je de ferry naar Venetië.

Jouw eigen vakantie naar Venetië boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Venetië met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Venetië