7x doen in Venetië

Ook stijlvol shoppen (of verlekkerd rondkijken) en een avondje stappen behoort in Venetië tot de mogelijkheden. Daarnaast telt de stad verschillende eilanden met een geheel eigen karakter, die gemakkelijk te bezoeken zijn.

1. Sfeer proeven op het Lido di Venezia

Iedereen die de befaamde film Death in Venice (1971) van Luchino Visconti heeft gezien, herinnert zich het Lido en het stijlvolle Grand Hotel des Bains. Rond 1900 was dit de favoriete plek waarop de toenmalige jetset elkaar ontmoette, maar ook vandaag de dag heeft het Lido een nog zekere elegantie. Je komt er met vaporetto 1, 2 of 5.1 vanaf San Marco/Vallaresso of San Zaccaria. Vaartijd ca. 15 min. 

2. Uitgaan in Campo Santa Margherita

Opmerkelijk misschien, maar een echt bruisend nachtleven heeft Venetië niet. Er zijn maar 60.000 plaatselijke bewoners en veel toeristen hebben na een hele dag struinen door straatjes en over bruggen niet meer de puf om de bloemetjes buiten te zetten. Wie wél zin heeft in een avondje stappen kan terecht in de bars aan het plein Campo Santa Margherita.

3. Kijken en kopen op glaseiland Murano

Muranoglas is wereldberoemd: het staat al zevenhonderd jaar voor topkwaliteit. In 1292 besloot de Venetiaanse senaat dat glasblazerijen voortaan alleen nog maar op het eiland Murano gevestigd mochten zijn. Daar voerden ze de glasblaaskunst tot grote hoogten. Je kunt er thans het prachtigste glaswerk kopen en het Glasmuseum bezoeken.

Aan de Fondamenta dei Vetrai (‘Kade van de Glasblazers’) liggen de meeste werkplaatsen, waar je zonder koopverplichting kunt toekijken hoe ambachtslieden vorm geven aan de prachtigste glaswaar. Murano is bereikbaar met vaporetto 4.1. en 4.2 (haltes Museo en Faro).

4. IJs, ijs, ijs

Dé manier om af te koelen is natuurlijk een ijsje eten. Er zijn talloze ijssalons allemaal met bergen ijs in allerlei kleuren. Een top 5 is niet te geven. Het is bijna overal lekker. Let er wel op dat er artigianale op de gevel staat. Dit betekent dat het ijs handgemaakt is met verse ingrediënten.

5. Venetië per kajak

Bij warm weer lekker het water op...In Venetië kan je natuurlijk een gondel of Vaporetto (stadsbus-te-water) pakken of een rondvaartboot nemen. Nog leuker is het om zelf te peddelen. Kajakken in Venetië kan zelfs zonder enige peddelervaring. Tijdens een begeleide tocht vaar je door de smalste kanaaltjes.

6. Je aan luxe vergapen bij Tedesci

Het was de Nederlandse architect Rem Koolhaas die de Fondacio dei Tedesci, het voormalige handelsdepot van de Duitse kooplieden, omtoverde tot een luxewarenhuis. Van buiten is het in authentieke stijl gerenoveerd, maar van binnen is het ultramodern, compleet met roltrappen. Op 7000 vierkante meter, verdeeld over drie verdiepingen, vind je hier het mooiste (en duurste) op het gebied van mode, luxeartikelen en Venetiaanse kunstnijverheid. Op de begane grond bevindt zich een door Philippe Starck ontworpen caffetteria. Vaporetto 1 en 2 (halte Rialto).

7. Naar begrafeniseiland San Michele

Als je op weg bent naar Murano, kun je je trip onderbreken door een bezoek aan het begrafeniseiland San Michele. Dit is sinds 1826 de gemeentelijke begraafplaats van Venetië. Je wordt er ontvangen in de renaissancekerk San Michele in Isola. Op de sfeervolle begraafplaats achter de kerk bevinden zich, te midden van de cipressen de graven van beroemdheden als componist Igor Stravinsky, dichter Ezra Pound, schrijver Joseph Brodsky en Tine, de vrouw van de Nederlandse schrijver Multatuli. Vaporetto 4.1 en 4.2 (halte Cimetero).

Een stedentrip naar Venetië boeken

Wil je Venetië met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 10 stedentrips Venetië

Speciaal voor jou geselecteerd