Top 5 hoogtepunten Toscane

Om cultuur kun je niet heen in Toscane, het is overal waar je kijkt. 5 plekken waar je de pracht en praal van Toscane goed op je kunt laten inwerken.

1. Florence

Florence is een wereldstad op het gebied van kunst. Hier ontstond aan het eind van de middeleeuwen en in de renaissance het moderne Europa. Talloze kunstwerken getuigen van deze periode van transformatie tussen 1300 en 1500. De Dom met zijn beroemde koepel vormt het religieuze middelpunt van de stad, terwijl het oude stadhuis Palazzo Vecchio de zetel was van het seculiere stadsbestuur. Musea zoals de Galleria dell’Accademia, de Galleria Pitti en vooral het Uffizi behoren tot de mooiste en beroemdste ter wereld.

Florence is een levende metropool, met een typisch Italiaanse flair. In het autovrije centrum zijn er talloze interessante winkels, gezellige cafés, aanlokkelijke trattoria’s en kleurige markten.

Alles voor je stedentrip Florence

Tips en aanbiedingen Florence
Auto huren in Florence

2. Siena

Ze worden vaak in één adem genoemd, en dan dikwijls met de toevoeging dat het tegenpolen zijn: Florence en Siena. In het Florentijnse stadsbeeld zie je invloeden van Romeinse tijden tot aan de 19de eeuw.

In Siena daarentegen is het louter middeleeuwen wat de klok slaat, met een wirwar van straatjes en steegjes, omhoog en omlaag lopend, en hier en daar met trappetjes aan elkaar verbonden. Dat krijg je als je tot het eregezelschap wilt behoren van steden die op zeven heuvels zijn gebouwd. Vanaf het terras op het centrale Piazza del Campo kijk je omhoog naar de ranke Torre del Manga. Je zit hier in een ‘bevroren’ 12de eeuw.

3. San Gimignano

De middeleeuwse ‘skyline’ van San Gimignano is misschien niet zo imposant als die van New York, maar in zijn tijd was hij even modern. Nergens anders is beter te zien hoe het leven in het middeleeuwse Italië moet zijn geweest dan in San Gimignano.

De stadsplattegrond uit de 13de en 14de eeuw is bijna onveranderd bewaard gebleven. Een architectuur die blijk gaf van rijkdom en macht, vol prestigieuze gebouwen van rijke kooplieden, wier macht tot in Noord-Afrika en het Nabije Oosten reikte. De kooplieden uit San Gimignano waren gespecialiseerd in de handel in saffraan, de gedroogde bloemdraadjes die in die tijd werden gebruikt voor het verven van stoffen.

4. Pisa

Pisa ligt vlak aan zee en was van de 11de tot de 13de eeuw een belangrijke zeemacht. Nadeel van die ligging was de moerassige grond. Wie op dergelijk terrein zware gebouwen wil neerzetten moet voor een degelijke fundering zorgen. Daaraan ontbrak het: de toren ging al hellen toen de bouwers bij de derde verdieping waren!

Toen de toren in 1350 was voltooid, stond hij 1,4 meter uit het lood. In 1990 was dat opgelopen tot 5,4 meter. Dat jaar ging een stabilisatieprogramma van start en in 2009 verklaarden ingenieurs dat Pisa’s trots voor het eerst in zijn bestaan stabiel was. Hij staat wel nog steeds scheef: 3,9 meter om precies te zijn, het niveau van 1838.

Regel je huurauto in Pisa via ANWB

Auto huren in Pisa

5. Lucca

Lucca is zo’n stadje waarmee het in de loop der eeuwen eigenlijk altijd wel goed is gegaan. In Romeinse tijden, maar ook daarna. Het is gelegen in het hart van een van de vruchtbaarste delen van Italië. Dankzij de zijdehandel beleefde Lucca van de 11de tot de 14de eeuw hoogtijdagen en in de hoop zijn vijanden buiten de deur te houden liet het tussen 1505 en 1645 een van de best bewaarde verdedigingswerken uit de renaissance bouwen: een zware, uit rood bakstenen vervaardigde ommuring.

Het is heerlijk wandelen over deze twaalf meter hoge en dertig meter dikke muren. Daarbinnen bevindt zich een stad van pakweg één bij één kilometer, zodat alle kerken en palazzo’s op wandelafstand van elkaar liggen.

Ontdek de cultuur in Toscane

Toscane biedt afwisseling genoeg voor de cultuurliefhebber! Wil je meer weten over de cultuur en hoogtepunten in Toscane? Je leest er alles over in de ANWB Extra reisgids Toscane.

Handig om te weten als je naar Toscane gaat

Tol in Italië
Milieuzones in Italië
Leuke tips voor een vakantie naar Italië