Eten en drinken in Toscane

La cucina perfetta

Toscane prikkelt alle zintuigen. Niet alleen kom je ogen en oren tekort, maar ook plek in je maag. In het culinaire hart van de laars proef je bijvoorbeeld van tongstrelende pecorino, chianinavlees, pici, wild zwijn en castagnaccio, terwijl je nipt van Brunellowijn. Hup in de benen, op naar de buik van Italië.

Beeld: Ruben Drenth

Certaldo: uien en Boccaccio

In Certaldo tekende schrijver Boccaccio zijn erotische schelmenverhalen op. Het ingrediënt waar dit dorpje nog meer om bekend staat, is niet bepaald sexy: uien. Lekker zijn ze wel. Bestijg de middeleeuwse burcht van Certaldo Alto en proef de zoete, paarse statina-ui en de scherpe, rode vernina. Die zijn verwerkt in klassieke uiensoep en vleesschotels. Bij Giuseppina kun je een kookworkshop volgen en uienmarmelade kopen in haar kleine winkeltje/wijnbar met gezellig terras. Met volle buik afdalen hoeft niet; met een charmant kabelbaantje ben je zo beneden.  

Chianti: Chianinavlees 

Oorverdovende rockmuziek van ACDC schalt uit de boxen van de Antica Macelleria Cecchini in Panzano. Dario Checchini zorgt voor leven in de brouwerij. Zijn winkel en restaurants zijn een trekpleister voor bezoekers uit de hele wereld. Terwijl zijn medewerkers rustig het befaamde chianinavlees aansnijden, deelt Dario handtekeningen uit en gaat op de foto. Bij Falorni op het centrale plein van Greve in Chianti geen rockstar-taferelen. De oudste slager van Italië produceert al negen generaties lang de beste vleesproducten: heerlijke hammen, salami en andere droge worsten (o.m. met venkel) en natuurlijk chianina-biefstuk. 

Val d’Elsa: pici

Het lijkt op spaghetti, maar is een stuk dikker en ongelijk van vorm. Pici - spreek uit piesjie - is de pastaspecialiteit uit de omgeving van Siena. In haar workshopkeuken in Colle Val d’Elsa leert Giulia Scarpaleggia precies hoe je pici maakt. Met roggemeel en veel Farina 00, het zachtste meel dat er is. ’s Morgens kun je met deze bekende kookboekenschrijfster en foodblogger mee naar de boerenmarkt. Daarna ga je aan de slag met de beste verse streekproducten en staat er een paar uur later een prachtige lunch op tafel. 
 

Pienza: pecorino

Pienza heeft zo’n beetje alles wat een Toscaans stadje zou willen: een romantische rondgang, een rijke geschiedenis (paus Pius II woonde hier) en geweldige kaas. In de schilderachtige straatjes geurt het naar pecorino. De kleigrond rond Pienza is rijk aan planten en kruiden en dat komt de smaak van deze schapenkaas ten goede. Bij de boerderij van Ernello in San Polo, 3 km buiten Pienza, kun je een proeverij bijwonen en kaas kopen. Eet ‘m jong of juist oud, samen met honing uit Montalcino en een glas wijn uit de streek.

Castiglion Fibocchi: boerderij La Vialla

In de jaren zeventig kocht de familie Lo Franco twee heuvels bij Castiglion Fibocchi in de buurt van Arezzo. Daar begonnen ze hun Fattoria La Vialla. De wijngaarden produceren inmiddels meer dan veertig soorten wijn en van de akkers komen granen, groenten, olijven en veel meer. Alles is biologisch-dynamisch. Gelukkig zijn het familiegevoel en de gastvrijheid van het eerste uur nooit verloren gegaan. Gasten verblijven in 22 landhuizen verspreid over het enorme terrein. Dagbezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen, neerstrijken bij het restaurant op het centrale plein en inkopen doen in de winkel.  

Montalcino en Montepulciano: Brunello en Vino Nobile

Toscane is een walhalla voor goede wijnen. De krappe 40 kilometer tussen Montalcino en Montepulciano zijn omzoomd door wijnranken. Bij wijnhuis Piccolomini weten ze alles van Brunello, daarvan exporteren ze 80% naar de VS. Een proeverij of bezoek aan hun wielermuseum is te boeken op afspraak. In de enoteca en op het grote terras kun je altijd terecht voor een goed glas.

De Sangiovese druif vormt de basis van de Vino Nobile van Montepulciano. Dit drukbezochte middeleeuwse stadje verlaat je niet zonder een doos onder je arm.

Abbadia San Salvatore: castagnaccio

De rit van Val d’Orcia naar Monte Amiata (1732 m) is adembenemend mooi en niet voor niets het meest gefotografeerde deel van Toscane. Op de hellingen van de berg ligt Abbadia San Salvatore. In het centro storico zijn regelmatig dorpsfeesten waar eten een hoofdrol speelt. In de herfst en winter verlichten fakkels de smalle steegjes en serveren dorpsbewoners gerechten vanuit hun kelders. Dit is ook de bakermat van de castagnaccio, een taart gemaakt met kastanjemeel. Vroeger een ‘buikvuller’ voor arme boeren, tegenwoordig een luxe streekproduct met een aardse smaak. 

Viva agriturismo 

Wie culinair Toscane in optima forma wil beleven, kiest als accommodatie voor een agriturismo. Landelijk gelegen en vaak met zwembad. Bijvoorbeeld op een wijndomein bij Barberino Val d’Elsa, met 10 appartementen, wijnproeverijen en gerechten uit de Toscaanse keuken. 

De hartelijke Chiara staat aan het hoofd van Le Stelle bij Valiano di Montepulciano. De verlaten boerderij transformeerde ze tot een sfeervol complex waar kok Luca iedere woensdag de gasten trakteert op een vorstelijk diner. De andere dagen kun je met een mand door de moestuin en zelf een maaltje klaarmaken. Te boeken via de Nederlandse organisatie Tritt - www.tritt.nl.

5 Uitzonderlijke restaurants 

  1. La Bottega: Het is goed toeven op het lommerrijke terras van La Bottega in Volpaia. De groenten komen zo uit de moestuin en mama Gina maakt elke ochtend pastadeeg met 10 kilo meel en 80 eieren. 
  2. Cecchini: Carnivoren spoeden zich naar de restaurants van slager Cecchini in Panzano.  
  3. Osteria del Cardinale: in San Querico Val d’Orcia is een gemoedelijk restaurant met veel streekgerechten in een gemoedelijk stadje. 
  4. La Vialla: hier geniet je tijdens een uitgebreide lunch van alle biologisch-dynamische lekkernijen die ze produceren. Of van de zeer betaalbare merenda (schotel met  hapjes).
  5. Osteria Porta al Cassero: een gezellig familierestaurant in wijnstadje Montalcino. 

Boerenmarkten en - feesten

De weekmarkt in Poggibonsi op dinsdagochtend is volgens kookboekenschrijfster Giulia Scarpaleggia de beste plek om etenswaren in te slaan. Er zijn ook goede markten in Siena en Certaldo (beide woensdag) en Lucca (zaterdag).

Sagre (of feste) zijn typisch Italiaanse culinaire evenementen waarbij meestal één seizoensproduct centraal staat. Van truffels, everzwijn, aardbeien en biefstuk tot kastanjes en funghi porcini. In oktober is Festa d’Autunno in Abbadia San Salvatore een aanrader. Een waar volksfeest met vrijwel uitsluitend Italiaanse bezoekers.

Wil je meer weten over de hoogtepunten in Toscane? Je leest er alles over in de ANWB Extra reisgids Toscane.

Ontdek culinair Toscane

Toscane biedt afwisseling genoeg voor de liefhebber! Je boekt je reis naar Toscane bijvoorbeeld bij ANWB Ledenreizen of onze reisdochter Pharos Reizen. Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Zoek een vakantie Toscane met ledenvoordeel

Handig om te weten als je naar Toscane gaat

Tol in Italië
Milieuzones in Italië
Leuke tips voor een vakantie naar Italië