4x Doen in Toscane

Het beroemde stadsgezicht van Florence met de koepel van de Dom, de toren van het Palazzo Vecchio en de bergen op de achtergrond trekken kampeerders naar Toscane. Maar ook andere oude steden, pittoreske dorpen, kunstschatten en kleurige markten zijn geliefd.

1. Lekker eten in Toscane

De Italiaanse keuken behoeft weinig uitleg. Toch geven de Toscanen er hun eigen twist aan met hun streekgerechten. De Toscaanse keuken is van oorsprong een boerenkeuken, maar tegenwoordig is deze in veel restaurants op creatieve wijze aangepast aan de moderne, verfijnde smaak. Goed eten kan niet alleen in toprestaurants, ook eenvoudige trattoria’s serveren heerlijke gerechten. Zelf koken op de camping? Olijfolie, schapenkaas, eekhoorntjesbrood, wijn, ham en groenten zijn op de kleurrijke markten, in de supermarkt of rechtstreeks bij de boer te koop.

2. Kunst kijken in Toscane

De Toscaanse steden en dorpen lijken wel grote openluchtmusea met hun eeuwenoude gebouwen. Daartussen vind je kunstschatten in de vele musea die Toscane rijk is. In Florence behoren vooral de Galleria dell’Accademia, de Galleria Pitti en het Uffizi tot de mooiste en beroemdste ter wereld. Benieuwd naar het materiaal en de techniek achter witte Toscaanse beeldhouwwerken? De Etrusken gebruikten het albast uit de mijnen in Volterra al voor gebruiks- en kunstvoorwerpen. In de handwerkbedrijfjes in de middeleeuwse stad kun je zien hoe veelzijdig het materiaal is toe te passen.

3. Toeren tussen de wijngaarden van Toscane

De omgeving tussen Florence en Siena is wereldberoemd als wijngebied: de naam ‘Chianti’ kent men overal. Je rijdt hier van wijngaard naar wijngaard en kunt onderweg genieten van pittoreske oude dorpjes en een prachtig landschap. In het Chiantigebied werd al in de middeleeuwen wijn gemaakt. De zwarte haan op een gouden ondergrond kenmerkt de echte Chianti classico. Ook wijn uit andere gebieden in Toscane draagt de naam ‘Chianti’, maar dan nooit met de toevoeging ‘Classico’.

4. Toscane in het klein bekijken

De kleine stad Montalcino steekt als een middeleeuwse vesting hoog boven de bergketen van de Crete Senesi uit. Hier vind je niet alleen harmonieuze gebouwen en een prachtig landschap, maar ook een van de mooiste cafés van Toscane, gezellige trattoria’s en uitstekende wijnen. Daarnaast bevinden zich hier nog een kleine burcht, een klein museum, een klein theaterfestival en een heerlijke banketbakkerij. Waar ter wereld kun je beter genieten dan hier?

Ontdek de cultuur in Toscane

Toscane biedt afwisseling genoeg voor de cultuurliefhebber! Wil je meer weten over de cultuur en hoogtepunten in Toscane? Je leest er alles over in de ANWB Extra reisgids Toscane.

Handig om te weten als je naar Toscane gaat

Tol in Italië
Milieuzones in Italië
Leuke tips voor een vakantie naar Italië