Top tien bezienswaardigheden Sardinie

10 leuke dingen om te doen op Sardinie

Sardinië is een heerlijk vakantie-eiland, we kunnen niet anders zeggen. Je vindt deze zonbestemming ten westen van de laars van Italië, in het helderblauwe water van de Middellandse Zee. Aan bezienswaardigheden geen gebrek op Sardinië. Van historische stadjes tot hagelwitte zandstranden. En, o ja, het is een ideaal wandeleiland! Onze top tien bezienswaardigheden Sardinië.  

1. Bezoek de nuraghi op Sardinie

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Overal op Sardinië kom je ze tegen: nuraghi, mysterieuze torencomplexen uit de bronstijd, gebouwd door een voor die tijd hoog ontwikkelde beschaving. Sommige zijn ouder dan de piramiden en staan in de buurt van menhirs, dolmens of Tombe dei Giganti , reuzengraven, 4000 jaar oud. En nergens is het druk, behalve af en toe dan bij Su Nuraxi, de nuraghe die Unesco Werelderfgoed is.

2. Geniet van de fijne, witte stranden

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Google op ‘Sardinië’ en ‘mooiste stranden’, en de Top 10 lijstjes verdringen elkaar op je scherm. Bloedmooi en gezellig is bijvoorbeeld Spiaggia della Pelosa, het strand bij Stintino, in het noordwesten (ten noorden van Alghero), maar ook, aan de oostkust, het strand van Orrì in de baai van Porto Frailis (want: 16 km lang, met fijn, wit zand en het azuurblauwe water blijft tot 300 meter vanaf de kust ondiep).

3. ...en van de azuurblauwe zee

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Alles wat je kunt verzinnen aan zee-vermaak, kun je in of op het heldere water voor de kust Sardinië doen: zwemmen, zeilen, surfen, suppen, snorkelen, duiken, vissen, enzovoort. Topsnorkelspots zijn onder meer Cala Brandinchi (alias Klein Tahiti) en Cala Goloritze (een droomplek waarvoor je eerst een stuk zult moeten wandelen). Prima duikscholen zijn er ook.

4. Bewonder het erfgoed op Sardinie

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Na de bronstijd is Sardinië bezocht door onder meer Feniciërs, Puniërs, Romeinen, Byzantijnen, Romeinen, Pisanen en Spanjaarden, en op veel plekken kun je dat nu nog horen, proeven en zien. Zo vind je ergens langs de SS597 de Trinità di Sacargia, een juweel van een kerk uit 1116. En de Tempio di Antas, een tempel gebouwd door Puniërs, staat eenzaam op een heuvel bij Flumminimaggiore.

5. Ga wandelen!

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Van mooi en gemakkelijk tot pittige, meerdaagse wandeltochten; alles is mogelijk. We geven in elk geval twee toppers. Het eiland Caprese (met korte, gemarkeerde routes naar afgelegen strandjes) in het Parco Nazionale dell’ Arcipelago di La Maddalena. En de Sentiero Selvaggio Blu, alias het Wilde Blauwe Pad, in de Supramonte, een ruig karstgebergte. Goed voor bloedmooie wandeltochten.

6. Ontdek de hoofdstad van Sardinie

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Oké, de hoofdstad van Sardinië is geen Venetië of Florence. Cagliari is echter wel een levendige stad, met een centro storico (oude binnenstad) dat zich prima te voet laat verkennen. Wat de stad zo leuk maakt? Struin door de volkswijken, waar echt geleefd wordt. Overigens, Cagliari zien vanuit een Piaggio (Italiaanse tuktuk), dat kan ook. Romantische tour voor twee met supergids.

7. Slenter door steden, stadjes & dorpen

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Met alleen de loftrompet over Cagliari af te steken, doen we de overige steden tekort. Groot zijn ze niet, sfeervol zijn ze allemaal. Neem Sássari, dat als je aan komt rijden verre van aantrekkelijk oogt, maar het is een fijne stad om het leven te aanschouwen, koffie te drinken in een ouwe kroeg (zoals Café Maya) en jezelf een halve Sardijn te voelen. Plus: ontelbaar zijn de leuke winkeltjes.

8. Sardinie culinair: genieten met een hoofdletter

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Wie van Italiaans eten houdt, zit goed op Sardinië. Vooral qua eenvoudige, seizoensgebonden gerechten met zo vers mogelijke ingrediënten, is het hier smullen. Smakelijke pasta’s met stevige vleesgerechten (in het binnenland) of met vis en zeevruchten (aan de kust), begeleidt met uitstekende Sardijnse wijnen of een glas fris Ichnusa-bier. De porties zijn vaak royaal!

9. Bekijk ze allemaal: de muurschilderingen

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

Murales, oftewel muurschilderingen met een verhaal, vind je overal. Zo zagen wij ze in Chiaramonti en Flumminimaggiore (ook bekend van de Su Mannau-grotten), maar de dorpen San Seperata en Orgonsolo staan er (terecht) om bekend. In Orgonsolo zijn er meer dan honderd, gemaakt door zowel locals als kunstenaars. De openbare kunstwerken zijn een dankbaar foto-onderwerp.

10. En vier feest op Sardinie

Top tien bezienswaardigheden Sardinie

In vrijwel elk dorp vindt jaarlijks een processie plaats, die niet zelden wordt afgesloten met live-muziek en/of vuurwerk. Bijzonder zijn die met Pasen in Alghero, Castelsardo en Iglesias. Of (15 dagen na Pasen) de Grote Processie in Sant’Antioco ter ere van de gelijknamige beschermheilige van het eiland. Net buiten Lula vieren pelgrims in mei feest, rond de San Francesco-kerk.

Zelf naar Sardinië?

Wil je zelf een keer op vakantie naar het schitterende Sardinië? Bekijk dan eens de aanbiedingen bij ANWB Ledenreizen. Hoe langer je lid bent, hoe meer gratis extra's je krijgt!

Bekijk aanbieding Sardinië

Handig als je naar Sardinië op vakantie gaat: