3 tips voor Triëst

Triëst mag dan de kraamkamer van de Italiaanse koffiecultuur zijn, er zijn ook genoeg andere dingen te doen. De ANWB geeft je drie leuke tips.

1. Pak de tram in Triëst!

Een van de leukste attracties in Triëst vind je in de buurt van Caffè San Marco op het Piazza Oberdan. Vanaf dit plein vertrekt namelijk de oudste tram van Italië (en Europa). Sinds 1902 rijdt deze tram over een bergachtig parcours (het is bijna een tandradbaan) heen en weer naar het dorp Opicina, 5 km verderop en 321 meter hoger. De rit geeft je mooie vergezichten over het Karst gebergte en Triëst.

2. James Joyce wandeling

Schrijver James Joyce, die tegenover Caffè Pirona woonde, schijnt ook een zwak gehad te hebben voor de zoete gebakjes van Triëst. Zijn foto hangt nog steeds voorin de winkel. Met een verlekkerde blik kijkt James naar de gevulde vitrines. In de stad zijn meer plaatsen terug te vinden waar de Ierse schrijver van Ulysses woonde en werkte.

Eigenlijk is hij er nooit echt weggegaan, zijn standbeeld vind je nog steeds aan de Via Roma op de brug over het kanaal. Voor echte fans van dezelfde schrijver (ter plekke aanschaffen): James Joyce, Triestine Itineraries. Wandelingen met kaarten langs plekken waar de beroemde auteur heeft gewoond.

3. Kasteel Zeezicht

Castello di Miramare is allesbehalve een bestoft bejaardenhuis. Maximiliaan van Habsburg en zijn vrouw Charlotte von Sachsen lieten het optrekje aan de Golf van Triëst in de 19e eeuw bouwen. Het witte kasteel is omringd door een prachtige tuin, vanbinnen is de aristocratische woning uitbundig versierd. Saillant detail: er ligt een vijver in de vloer op de 2e verdieping. Vanuit het stadscentrum kun je het eenvoudigst met de bus naar het kasteel rijden. Bus nr 36 naar Grignano rijdt er in 20 minuten heen.

Jouw eigen vakantie naar Triëst boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Triëst met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Triëst