Rome: tips en trucs

Rome barst van de bezienswaardigheden. Van wereldberoemd tot 'onontdekt'. Wij zetten een aantal bekende- en onbekende attracties op een rij en geven je een paar leuke tips mee.

1. Beklim de koepel van de Sint Pieter

Nee dit is geen toeristenfuik. Er zijn weliswaar veel toeristen, maar het is bijzonder intrigerend onder de spelonken van de koepel door te lopen, vanuit de koepel naar beneden te kijken en het fantastische uitzicht op het Sint-Pietersplein en Rome te fotograferen. Dit is ook de enige manier om echt te bevatten hoe immens groot de koepel van de Sint Pieter is.

2. Zondag vroeg opstaan

Op zondagochtend heel vroeg opstaan en door de stad slenteren. De aangename stilte wordt alleen doorbroken door luidende kerkklokken.

3. Trastevere & Testaccio

Trastevere (gemengd publiek) en Testaccio (jongeren) zijn de wijken met het leukste nachtleven.

4. Il Gesu

Bezoek de kerk Il Gesu: Over de top en Barok in de hoogste versnelling. Bekijk het altaarstuk van de kerk Il Gesu en je begrijpt dan mensen hier in vroeger tijden een werk van God in moeten hebben gezien. Zo groot, zo hoog, zoveel goud en engelen en vergulde zonnestralen. Je kunt er trouwens ook uitbuiting en onderdrukking in zien, want bijna al het goud kwam rechtstreeks uit de leeg geroofde Incasteden van Peru. De kerk ligt vlakbij het Piazza Navona en toch komt er bijna geen toerist. Kijken dus! De Gesù bevat bovendien een illusionaire plafondschildering en in het linker transept ligt Ignatius van Loyola begraven onder een altaar van lapis lazuli. De wereldbol die het monument bekroont zou de grootste steen van de wereld zijn.

5. Palazzo Doria Pamphili

Bezoek het Palazzo Doria Pamphili. Qua sfeer en kunstcollectie een van de mooiste paleizen van Rome, maar er komen slechts weinig toeristen.

6. Engelenburcht

Wie wil er niet weten hoe de badkuip van de paus eruit zag? En ach, dat uitzicht op de Sint Pieter is ook niet verkeerd, en al helemaal niet onder het genot van een cappuccino op het dakterras.

7. San Pietro in Vincoli

In de kerk San Pietro in Vincoli (op loopafstand van het Colosseum) komen nauwelijks toeristen, maar hier staat wel een van de beroemdste beelden van Rome: de Mozes van Michelangelo.

8. Via Appia Antica

Bewandel de Via Appia Antica. Vanaf de stadspoort San Sebastiano loop je na twee kilometer – totaal onverwacht – in een golvend weidelandschap van 2000 jaar geleden. Een kaarsrechte weg met graftomben, sarcofagen, catacomben en mijlstenen gelijnd met pijnbomen en cipressen. Zelfs de bestrating is nog grotendeels uit de Romeinse tijd. Je hoeft maar weinig fantasie te hebben om hier de legioenen te zien marcheren. Tip: op zondag is de Via Appia autovrij.

9. Oude Italiaanse truc 1

De oude Italiaanse truc die je vooral in Rome veel geld kan besparen, is staand een cappuccino drinken in een bar. Dat bespaart je vaak de helft van het geld dat je op het terrasje zou betalen (€ 1,20 i.p.v. € 2,50).

10. Oude Italiaanse truc 2

Bij de vele kiosken van het VVV in Rome (o.m. bij Engelenburcht en Forum Romanum) is dit handige Engelstalige gidsje ‘Bernini in Rome’ verkrijgbaar. En nog gratis ook. Er worden 17 werken van Bernini behandeld die je niet mag missen.

11. Cimitero Acattolico aan de Via Caio Cestio

De Cimitero Acattolico ofwel de protestantse begraafplaats is een heerlijke oase van rust aan de Via Caio Cestio. Met prachtige graven van o.a. John Keats, Percy Bysshe Shelley en August, de zoon van Goethe. Gratis entree.

12. Andrea Pozzo

Als je de hoge kunst even zat bent kun je je vermaken met de briljante barokke trompe l’oeil schilderingen van Andrea Pozzo. De Sant’Ignazio di Loyola (op het Piazza Sant’Ignazio) heeft een uitbundig plafond beschilderd door Pozzo, inclusief een nepkoepel, omdat de monniken van het klooster ernaast bang waren dat een echte koepel hun verblijf in de schaduw zou zetten. Ga wel precies in het midden staan, dan is het effect van de nepkoepel het meest verbluffend. Ga zeker ook de Pozzo-Corridor bekijken in de vertrekken van of Sant’Ignazio naast de Gesu-kerk (Piazza del Gesù 45), waar Andrea Pozzo een corridor tevoorschijn tovert met engeltjes, mensen, gebouwen die niet van echt te onderscheiden is.

13. Thermen van Caracalla

De thermen van Caracalla geven een prachtige indruk van hoe immens groot de Romeinse badhuizen van Rome zijn geweest. Lekker ronddwalen over een opgravingterrein waar de meeste toeristen aan voorbij gaan.

14. Ara Pacis

Na jaren van restauratie en verbouwing is één van de mooiste monumenten uit de Romeinse Oudheid weer open voor publiek. De Ara Pacis is een bijzonder gedetailleerd uitgevoerd altaar met hoge muren die vol zitten met voorstellingen gebeeldhouwd uit het beste witte marmer uit de groeves van Carrara. Het ‘Altaar van Vrede’ staat al in Rome sinds het er in het jaar 9 voor Christus door keizer Augustus werd neergezet.

15. Toegang staatsmusea

Inwoners van de EU van onder de 18 en boven de 65 hebben gratis toegang tot staatsmusea. (let op: Vaticaanse Musea en Capitolijnse Musea zijn particuliere instellingen waar deze regel niet geldt.)

16. San Luigi dei Francesi

Overdadige kerk met veel marmer, maar bijzonder door de meesterwerken van Caravaggio die je er kunt aanschouwen. In de Contarelli kapel hangen er maar liefst drie, waarvan de ‘Roeping van Mattheus’ laat zien waarom Caravaggio tot de beste schilders ter wereld wordt gerekend. De dramatische compositie, het realisme en de heel bijzondere lichtinval van dit werk zijn overrompelend.

17. Palazzo Barberini

De buitenkant verhult de rijke binnenkant waar de barokke architecten Borromini, Bernini en Maderno zich volledig hebben uitgeleefd en één van de mooiste plafondschilderingen van Rome aangebracht door Pietro da Cortona. Bovendien huisvest het paleis tegenwoordig de Galleria Nazionale d’Arte Antica met een indrukwekkende collectie schilderijen. Van Titiaan en Rafaël tot Caravaggio.

Rondreizen Italië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Italië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Italië

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Rondreizen door Italië van Pharos
Rondreizen door Italië van SNP