Tips voor Bologna

Een op de vier mensen die je in Bologna op straat tegenkomt studeert. Daardoor weigert de ‘dikke’ zich naar haar leeftijd te gedragen. Wel zo leuk: de middeleeuwen op all-stars.

Doen in Bologna

1. Antiek- & Curiosamarkt

Elk tweede weekend van de maand op het meest romantische pleintje van Bologna, de Piazza San Stefano.

2. San Petronio Basiliek (Piazza Maggiore)

Behalve de grootste zonnewijzer ter wereld, vind je er een fresco van Giovanni de Modena uit 1410. De fresco toont een scene uit Dante’s Hel en te zien is o.m. hoe Mohammed wordt onthoofd door een duivel. In 2002 vormde deze oude afbeelding voor een aan Al Qaida gelinkte terreurbeweging voldoende aanleiding om te dreigen met het opblazen van de kerk, wat tot vandaag nog niet is gebeurd. Wel wordt de basiliek nu extra bewaakt.

3. Anatomisch Theater

Prachtige houten collegezaal in het Pallazo dell’ Archiginnasio. Gratis, maar in het weekend gesloten.

4. Asinelli-toren

Voor een paar euro een onbetaalbaar uitzicht. Ga vroeg in de ochtend, als de stad zacht wordt verlicht en het nog niet zo druk is op de 489 treden.

5. Geheimtip

Lach even lief naar de receptioniste van het Best Western Hotel (Via Zamboni 16) en zoef vervolgens met de lift naar het dakterras voor een mooi uitzicht over Bologna, inclusief de torens. 

4 keer eten, kijken, kopen

  • Twinside, Via de Falegnami 6. Niet goedkoop, wel erg lekker en trendy. De parmigiano wordt hier aan je tafel geraspt, zoals het hoort.

  • Trattoria Anna Maria, Via Belle Arti 17. Reserveren is een must. Betaalbare Pasta della Mama! Vanaf € 20, inclusief aai over uw bol van Anna Maria zelf.
  •  Rond Piazza Maggiore vind je veel ‘toeristen-terrassen’, net hierachter zijn veel leukere cafeetjes, waar studenten komen. Ronduit chic en prettig mensen kijken kan vanaf het terras van Zanarini (Piazza Galvani 1), , met om de hoek Armani, Gucci en Vuitton.
  •  De lekkerste traiteur vind je in het groente- & fruitstraatje Via Pescherie Vecchie op nummer 3: La Baita. Voor nostalgische reclameposters en politieke affiches ga je naar: Antonio Niero, Via San Vitale 54/G.

 

Jouw eigen vakantie naar Italië boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Italië met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Italië