Top 15 bezienswaardigheden Rome

In Rome zijn zoveel bezienswaardigheden dat je er meer dan een mensenleven voor kunt uittrekken om alles te bewonderen. Voor reizigers die wat minder lang de tijd hebben, kiezen we 15 bezienswaardigheden uit die je móet zien.

1. Piazza Navona en Campo de’ Fiori

Wie de echte Italiaanse sfeer wil opsnuiven, hoeft maar een bezoek te brengen aan de pleinen van Rome. Op Campo de’ Fiori zetten de kooplieden hun kraampjes al om zes uur  op om vervolgens luidkeels vis, fruit en groente aan te prijzen. Vlakbij is het Piazza Navona. Talloze terrassen worden omringd door in bonte kleuren geschilderde palazzi.

2. Palazzo Spada

De pracht en praal van een stadspaleis, een kostbare kunstcollectie en een fascinerend schijnperspectief maken de Palazzo Spado tot een geliefde bezienswaardigheid in Rome. Met de mondaine palazzi demonstreerden de geestlijke en wereldlijke hoogwaardigheidsbekleders hun macht en liefde voor kunst. Het barokke Palazzo Spada is het meest speelse en eigenzinnige paleis van de stad.

3. Trastevere       

De Piazza Santa Maria vormt het kloppende hart van Trastevere, de levendigste wijk van Rome. Bochtige straatjes slingeren langs de leukste restaurants en barretjes. In deze volkswijk – waarvan het Piazza Santa Maria het hart is – wonen de ‘Romani de’ Roma’.

4. Forum Romanum, Palatino en Capitool    

Een fascinerende tijdreis door wat eens het politieke centrum van het Romeinse rijk was. Hier ging Cicero ooit tekeer tegen Catilina en werden de triomftochten van de ‘onoverwinnelijke legioenen’ gehouden. Tip: ga hier vroeg in de ochtend heen, de rijke geschiedenis wordt een stuk levendiger zonder drommen toeristen om je heen.

5. Colosseum          

Een uniek theater uit de oudheid, dat tegenwoordig met recht  als het symbool en de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad wordt beschouwd. Op deze plek werd ooit het volk (gratis) vermaakt met gladiatorengevechten en de strijd tussen wilde dieren. Een voorspelling uit de 9e eeuw luidt: ‘Zolang het Colosseum bestaat, zo lang blijft Rome bestaan’.

6. Spaanse Trappen en omgeving

De trap –die zijn naam dankt aan de nabij gelegen Spaanse ambassade- is een ontmoetingspunt van rugzaktoeristen. Op de Spaanse Trappen heerst een internationale sfeer en er heeft altijd wel iemand een gitaar bij zich. Slechts enkele meters verder staan de grote modehuizen van Italië.

7. Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersplein        

Het piepkleine staatje Vaticaanstad behuisd een van de mooiste kerken ter wereld. Het hart van de katholieke kerk heeft een oppervlakte van nog geen halve vierkante kilometer. De grootste bezienswaardigheden zijn de Sint-Pieterskerk en het Sint-Pietersplein.

8. Musei Vaticani  

In de musea van het Vaticaan kunt u dagen doorbrengen. De kunstschatten omvatten meer dan 2000 jaar geschiedenis. Hoogtepunten zijn de Sixtijnse kapel, waarvan Michelangelo het gehele plafond in minder dan vier jaar schilderde en de Stanza van Rafaël, de schilderingen in de pauselijke woon- en ontvangstvertrekken.

9. Villa Borghese   

Villa Borghese is het mooiste park van Rome. Verliefde stelletjes peddelen over het meertje, kinderen vermaken zich in de dierentuin en joggers trainen er de overtollige kilo’s kwijt. Het uitzicht vanaf het terras van de Pincio (toegang via de Porta Pinciana / Via Veneto of de Piazza del Popolo) is onvergetelijk.

10. Testaccio         

Overdag een rustige woonwijk met een dorpse sfeer, maar in de avonduren de uitgaanswijk van Rome. De traditionele kroegjes, authentieke Romeinse keuken en veel sfeer laten weinig te wensen over.

11. Pantheon         

De koepel was eeuwenlang de grootste ter wereld, maar ook in andere opzichten is het Pantheon een meesterwerk van bouwkunst. De enige lichtbron is de grote opening in de koepel en alleen een klein altaar in het midden wijst erop dat het Pantheon dienst doet als kerk.

12. Castel Sant’ Angelo    

De geschiedenis van Rome, verenigd in één gebouw. Aan de oever van de Tiber werd ooit dit mausoleum voor keizer Hadrianus gebouwd. Later deed het dienst als schuilplaats en gevangenis van de pauzen. Via een700 meterlange onderaardse gang werd de burcht rechtsreeks met het Vaticaan verbonden.

13. Via Appia Antica        

Zowel natuur- als cultuurliefhebbers kijken hun ogen uit op de  beroemdste weg uit de Romeinse oudheid. Hier marcheerden de Romeinse legioenen, vervoerden kooplieden hun waren en werden mensen terecht gesteld. Wie het zich kon veroorloven liet langs deze weg zijn graf oprichten. De Via Appia ontwikkelde zich al vroeg tot een bedevaartsoort en bezienswaardigheid.

14. MAXXI

Een hoogtepunt van moderne architectuur: dit slangvormige gebouw lijkt te spotten  met de wetten van symmetrie en geometrie. Het MAXXI heeft geen vast middelpunt, voortdurend lijkt het van perspectief te veranderen en te verschuiven. Het museum bezit een collectie van 350 kunstwerken waaronder werken van Alighiero Boetti, Francesco Clemente, Mario Merz en Gerhard Richter, evenals duizenden documenten van architectonisch belang.

15. Tivoli

Een sprookjesachtige oude plaats met villa’s, fonteinen en ruïnes uit de oudheid. Na keizer Hadrianus zochten ook kardinalen en pausen hier in de zomermaanden verkoeling. Zij kwamen er niet alleen voor de schitterende ligging, maar ook vanwege de warme zwavelbronnen.

Rome in beeld

De ANWB stuurden 3x2 bekende Nederlanders op weg naar Rome. Benieuwd naar hun ervaringen?

Culinair Rome met Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven
Op reis met Marjolein Keuning en Cynthia Abma
Roadtrip Rome met Toprak en Oscar

Boek je stedentrip Rome bij de ANWB

Ben je na het lezen van onze tips en het bekijken van de video's verliefd geworden op Rome? Boek dan bij de ANWB je stedentrip! Onze partner Stedentrips.nl zet tien fantastische aanbiedingen op een rij. Of wat dacht je van een stedentrip naar Rome met kinderen bij Pharos?

Bekijk top 10 stedentrips Rome | Bekijk stedentrips Rome bij Pharos