Bezienswaardigheden Bari en omgeving

Bari is mooi maar rond de hoofdstad van Apulië (Puglia) ligt nog veel meer moois. Lees hier wat je echt gezien moet hebben als je in de buurt van Bari bent.

1. Polignano a mare

Dit dorp ligt onder rook van Monopoli en nog geen 36 km ten zuiden van Bari. De historische stad is kleiner en compacter dan die van Bari en Monopoli, maar het mooiste dat dit dorp te bieden heeft is de ligging. Dramatisch dicht langs de rand van een steile klif balanceert de oude stadskern boven de zeespiegel. Als je naar het noorden door het dorp rijdt passeer je een brug, neem de eerste afslag rechts en parkeer je auto daar op de parkeerplaats. Vanaf deze kant heb je een prachtig uitzicht op de klif. Stadskaart en praktische informatie over Polignano a mare.

2. Alberobello (‘Hoofdstad der Trulli’s’)

Op 55 km van Bari vind je het knutselfrutsel dorp Alberobello. Puntmutsachtige hutjes staan her en der door het dorp verspreid. Op het eerste gezicht een hippiedorp stovend in de zon, maar niets is minder waar, keiharde commercie en toeristisch. Toch kun je hier met gemak een dag rondslenteren. Aardig voor je oriëntatie en begrip van de bouwstijl van de Trulli’s is het Museo del Territorio. En natuurlijk ga je aan het einde van dag met zo’n leuke miniatuur Trulli naar huis.

3. Molfetta

Molfetta is een visserstadje 27 km ten noorden van Bari met een prachtige kathedraal (Cathedrale nuova) en Duomo. Levendige vissershaven en boulevard. Om er te komen moet je je wel door de droevige buitenwijken van dit stadje wurmen, maar het einddoel is meer dan de moeite. In het centrum, dichtbij de kathedraal vind je ook het tourist office (Piazza Municipio 30).

4. Monopoli

Monopoli is een middelgroot stadje langs de kust. Prachtig oude stadskern en knusse vissershaven. Verder kun je hier de Basilica Cattedrale bezoeken of het Il Castello di Carlo va Monopoli.Parkeren kun je in het centrum (wel betaald, 1 uur € 0,30, kaartje halen bij krantenkiosk). Onder Territorio vind je hier kaarten en plattegronden van de stad en de haven.

5. Castel del Monte

Zeker de moeite waard voor een dagtocht vanuit Bari is Castel del Monte (ongeveer 72 km ten noorden van Bari). Als een stenen kroon ligt dit bijzondere kasteel in het glooiende landschap van Apulië. Frederick II liet het bouwen maar woonde er zelf nooit. Het is een verbazingwekkend staaltje architectuur en diende vooral als een symbool van zijn macht en later als gevangenis. Vanaf de heuvel heb je een ruim uitzicht over de regio en de Adriatische Zee. In het kasteel is een kleine tentoonstelling te vinden over de geschiedenis van het kasteel.

6. Castello Normanno Svevo

Laat je omarmen door de dikke muren van het Castello Normanno Svevo, nergens in de stad voel je je veiliger.

7. Shoppen in de Via Sparano da Bari

Ook als je niet van winkelen houdt ga je om, in de Via Sparano da Bari, de PC Hooftstraat van Bari. Schoenen, tassen, kleding, hier moet je creditcard aan het eind van de dag stoom afblazen.

8. De Porto Vecchio vismarkt

Verbaas je over de rijkdom uit de diepten van de Adriatische Zee op de Porto Vecchio vismarkt.

9. Café Calluta

Elke dag verdient een gepast einde in Café Calluta aan de Corso Cavour in Bari, waar ze onverantwoord lekker ijs verkopen.

Met ANWB Ledenreizen naar Italië

Boek je vakantie naar Italië met trouw ledenvoordeel: hoe langer lid, meer voordeel!

Zoek je vakantie in Italië