Bari

Zes tips

Ga vroeg in de ochtend naar de haven, bekijk een warmbloedige voetbalwedstrijd in Stadio San Nicola en schuif aan op een van de bankjes met zeezicht. Iris Hannema neemt ons mee naar haar favoriete stukje Italië: Bari.

Naar Bari?

1 De hak

Eerst zie je de lucht met schapenwolken en opeens de wolk die precies op een kameel lijkt. Daarna is het onvoorstelbaar dat je het tweebultige dier níet zag. Met de landkaart van Italië is het net zo: opeens zie je de laars met die puntige hak, de regio Puglia. Rijd hier met de auto van noord naar zuid, langs de twee kusten: het westen aan de Mediterrane Zee en het oosten aan de Adriatische zee. Dit is mijn favoriete stukje Italië: het onaangetaste, warmgele en terrakleurige landschap, de oneindige stille velden van olijfbomen en druivenranken.

2 Tentakels

Een heel gekke sensatie is het, een inktvis op je hoofd of om je arm heen geklemd. Een levende welteverstaan, niet de gefrituurde ringen die zo heerlijk smaken met knoflooksaus op een terras met een glas frisse witte Italiaanse wijn. Ga in de vroege ochtend naar Porto Vecchio, de haven van Bari en struin langs de buit van de vissers. Ik kocht er mijn inktvis en zo weet ik dat de zuignappen van de tentakels zich aan je huid vastzuigen, niet pijnlijk maar wel stevig, en ik vreesde even dat het beest me niet meer los zou laten. Bij gebrek aan een keuken heb ik hem niet opgegeten maar terug in zee gegooid.

3 Gooooaaaallll!

Mij lukt het niet om beide helften voor de televisie te blijven zitten, maar ik lijk de enige te zijn. En zodoende toog ik in gezelschap van een voetbalfan naar Bari’s futuristische voetbalstadium, Stadio San Nicola, gebouwd voor het WK dat er in 1990 plaatsvond. Het stadium bevindt zich net buiten de sta. Bereid je voor op warmbloedige Zuid-Italiaanse scheldpartijen die doorgaan tot ver na de wedstrijd. Passie, Berlusconi, de Sopranos, Al Pacino, je ziet ze allemaal voorbijkomen tijdens een voetbalwedstrijd en alleen al daarom is het een entreebewijs waard.

4 Heilige druppels

Arriveer je per vliegtuig, dan kom je aan in Bari. De perfecte aftrap. Sluit aan bij de rij pelgrims die door de nauwe, licht claustrofobische, straten van Vecchia Bari schuifelen. Een kleurrijk labyrint. Eerst langs de souvenirwinkeltjes en dan zie je de beroemdste kerk van de stad, de 11e eeuwse Romanesque Basilica di San Nicola. Hier rust Sint Nicolas en het lichaam van de heilige zou balsemende olie aanmaken. En als je nu denkt ‘néé toch?’, dan verbaas je je nog net ietsje meer als je in het kerkwinkeltje flessen met het heilige vocht kunt kopen.

5 Matrozendorp Trani

Een slaapstadje als uit een Zuid-Amerikaanse roman, waar het tijdens de siësta-uren compleet uitgestorven is en je alle pleinen en kerken voor jezelf hebt. Waar het pas tot leven komt als de zon onder is en waar je over dorpsmythes hoort als je aanschuift op een van de bankjes onder de eeuwenoude bomen met zeezicht. Precies zo’n pittoresk stadje is Trani, gelegen ten noorden van Bari.

6 Achterbakwijn

Soms hebben plekken onbegrijpelijke namen en vraag ik mij af: wat als ik de weg moet vragen en de naam moet uitspreken? Je kunt beter maar briefjes maken. Ben je in Ruvo di Puglia, in de provincie Bari, dan moet je wijn proeven in de grotachtige kelder van restaurant U.p.e.p.i.d.d.e. Hier wacht een fabuleuze collectie regionale wijnen op het uitdraaien van de kurken. Na je eerste slokje weet je waarom je het best met je eigen auto naar Italië kunt rijden: de dozen wijn passen in de achterbak.