Arezzo: boeiende bezienswaardigheid in Toscane

Acteren is de inwoners van Italië met de paplepel ingegoten. Vooral in het Arezzo (Toscane) lijkt iedereen een geboren acteur: obers, jongvolk en carabinieri. Het straattheater bereikt zijn hoogtepunt tijdens het jaarlijkse giostra, het middeleeuwse steekspel. Bekijk hier een portret van deze levendige Italiaanse stad.

La Giostra in Arezzo

Twee maal per jaar, op de voorlaatste zaterdag in juni (’s nachts) en de eerste zondag in september (aan het eind van de middag), is Arezzo het decor voor La Giostra. Het steekspel gaat terug tot in de dertiende eeuw: de tijd dat Saracenen (de Arabieren) aan de westerse poorten stonden. Ontstaan als memorabel steekspel tegen de Saracenen heeft La Giostra nog altijd een sociale functie in Arezzo.

Arezzo en La vita è bella

Dat jongetje, Giosué. Wie smolt er niet in de bioscoopstoel toen hij aan zijn vader (de komische Jood Guido, gespeeld door Roberto Benigni zelf) vroeg waarom die Duitse mannen zo blaffen? De tragikomische film La vita è bella uit 1997 is grotendeels opgenomen in de historische binnenstad van Arezzo. Piazza Grande, Caffé dei Constanti, de trappen van de Duomo, ze zijn zo herkenbaar. Het verhaal in het kort: Roberto, mislukt als ober, wordt smoorverliefd op de rijke Dora (zijn principessa – prinses). Hij begint een antiekhandeltje, tot Musollini’s fascisten hem, Dora en hun zoontje Giosué gevangen zetten in een concentratiekamp. Bij de lokale VVV is een folder verkrijgbaar met de plekken waar is gefilmd.

Belangrijkste bezienswaardigheden van Arezzo

  • Vasari’s geboortehuis (eigendom van de staat) is een klein maar interessant museum.
  • Basilicata di San Francesco, entree voor fresco € 6 p.p.
  • De antiekmarkt wordt 12 keer per jaar gehouden, op elk eerste weekend van de maand
  • Wie La Giostra (dat in juni en september plaatsvindt) wil bijwonen moet bijtijds kaarten bestellen. dat kan v.a. € 5 (staanplaats) tot €47 (tribuneplaats) bij het Teatro Comunale Pietro Aretino, Via Bicchieraia 32.

 

Jouw eigen vakantie naar Toscane boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Toscane met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Toscane