9 minder bekende UNESCO-steden in Italië

Natuurlijk kun je in de zomer (weer) naar Venetië of Florence. Niks mis mee. Maar de Italiaanse laars heeft zoveel meer mooie steden. Zoals middeleeuwse heuveldorpen, Romeinse rustoorden, renaissanceparels, troglodietennederzettingen en Siciliaanse barokstadjes. 9 minder bekende UNESCO-parels in Bella Italia.

1. Pienza

Een dorp op een berg met een plein van wereldallure, door paus Pius de Tweede. Het piazza is omringd door een stadhuis, het voormalige palazzo van de paus en een weelderige duomo. De ligging zorgt voor extra charme: omringd door het archetypische Toscaanse landschap van rollende graanakkers en fotogenieke cipressen.

2. Matera

In het diepe zuiden van Italië, in de streek Basilicata, ligt de echte ‘troglodieten’-stad Matera. Hier liggen veel sassi, ofwel grotwoningen. Vroeger was Matera een dorp van grote armoede, maar de laatste jaren bezig met een rivival: verwaarloosde sassi krijgen een tweede kans als B&B, boetiek of bar.

3. Ravenna

Een stadje nabij Bologna dat door de UNESCO geroemd wordt om haar ‘vroeg-christelijke monumenten’. Je vindt er basilieken, mausoleums, kapellen en baptisteriums uit de vijfde en zesde eeuw die in puntgave staat bewaard zijn gebleven.

4. Tivoli

Deze stad in de frisgroene Sabineheuvels geldt al duizenden jaren als koel vluchtoord vanuit Rome. Villa Adriana, het buitenhuis van Keizer Hadrianus, ligt net buiten de stad. Charmant afgebrokkelde resten van zijn sculpturen, visvijvers, badhuizen, bibliotheken en zelfs een zeetheater (een door water omgeven zuilengalerij) zijn nog te bezichtigen. In het stadje zelf ligt Villa d’Este, het buitenhuisje van Kardinaal Ippolito d’Este uit de 16e eeuw in Renaissancestijl.

5. Alberobello

Een kabouterdorp in de hak van Italië. Er staan eeuwenoude kegelvormige huisjes tussen de groene heuvels die bestaan uit één verdieping en gebouwd zijn zonder cement. Alberobello is de hoofdstad van de zogenaamde trulli, een waar smurfendorp.

6. Modica

Een Siciliaans doolhof van smalle straatjes en steegjes. Het is een van de acht door UNESCO beschermde barokstadjes in de Val di Noto. Gelegen op een heuvel en verdeeld in Modica Bassa en Modica Alta. Bezoek de San Pietro, de San Giorgio en het Castello dei Conti en geniet van Ciocolatto di Modica (chocolade zonder cacaoboter).

7. Urbino

Binnen de ommuurde provinciestad staat een fantastisch kunstmuseum, gevestigd in het 15de-eeuwse Palazzo Ducale. Ook meesterwerken van de Italiaanse schilder Rafaël (die er geboren is), hangen in het kunstpaleis.

8. Ferrara, Sabbioneta, Mantova

Op minder dan 100 kilometer van elkaar in de Povlakte schitteren Mantova, Sabbioneta en Ferrara. Mantova is romantisch en het Palazzo Ducale daar toont een gaaf overzicht van bouwstijlen uit de 14de tot en met de 16de eeuw. In Sabbioneta mogen kerk, theater, pleinen er zijn. Ferrara bezit paleizen uit de 14de eeuw, bijzondere bibliotheken en een fijne rommelmarkt. En het is een echte fietsstad.

9. Amalfi

Dit authentieke stadje ligt letterlijk geplakt tegen de zuidkust van het schiereiland Sorrento. De pastelkleurige huizen zijn op elkaar gestapeld. Menselijk ingrijpen is zo langs de hele Costiera Amalfitana op geniale wijze met het ruige landschap vervlochten. De complete kustlijn staat dan ook onder UNESCO-bescherming. Je kunt er weergaloos wandelen van dorp naar dorp.

Jouw eigen vakantie naar Italië boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Italië met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Italië