De leukste wijken van Rome

Ja! Rome is groot. Daarom blijven de meeste toeristen in het oude centrum. Maar daar omheen zijn óók leuke wijken. Testaccio, bijvoorbeeld, of Trastevere, letterlijk over de Tiber, met straten waar alles kunst, hip & happy is, of anders Monti, het vroeger suburbia dat nu een shoppingmekka is.

Trastevere, letterlijk over de Tiber, met straten waar veel kunst, hip & happy is. En overal die mooie, diep-oranje aardetinten! 

Bijna té mooi

In een straatje staat een oude Fiat 500 geparkeerd, ergens anders hangt een oma uit het raam en schreeuwt naar haar kleinkinderen in de nauwe kinderkopjesstraat beneden. Trastevere is een échte Italiaanse wijk. Dat is het, maar niet overal. Hier en daar zijn de volksrestaurantjes toeristenlokdozen geworden. Houd de checklist restaurants in de gaten.

Santa Maria in Trastevere

De grote kerk van Trastevere, de Santa Maria, is een trekpleister. Het is waarschijnlijk Romes oudste Mariakerk. In het jaar 30 ontsprong op deze plek plotseling een bron. De Joodse inwoners van de wijk zagen die als een vingerwijzing naar de komst van Christus. De Messias zou nu snel komen. Al in de 3de eeuw moet er volgens de overlevering een kerk hebben gestaan. Voor de kerk strekt zich een groot, druk plein uit, met terrassen en een fontein.

Winkelen

In Trastevere geen grote winkelstraten met de bekende winkelketens, maar authentieke winkels, verscholen in een wirwar van steegjes. Ook hier ontsnap je echter niet aan de vele souvenirswinkels. Leuker is de wekelijkse vlooienmarkt op zondagochtend op de Piazza Porta Portese. Op deze grootste en populairste vlooienmarkt van Rome vind je honderden kramen met tal van curiositeiten.

Eten en drinken

Met zijn ontelbare trattorie, enoteche, pizzeria’s en terrassen is een hapje eten of gezellig borrelen in Trastevere geen enkel probleem. Hou echter door de enorme toeloop van toeristen rekening met volle restaurants en terrassen.

Uitgaan

Trastevere is dé uitgaanswijk van Rome, waarvan de Piazza Santa Maria het middelpunt vormt. Na het invallen van de duisternis stroomt de volkswijk vol met Italianen en toeristen, die maar al te graag neerstrijken in de pizzeria’s, trattoria’s, cafés en clubs. Hier kun je tot diep in de nacht genieten van het uitbundige nachtleven.

Banketbakker

Biscottificio Innocenti, letterlijk onschuldige koekjes, in een stil stukje Trastevere, is een must taste zoet-adres. Al eeuwenlang bakken ze daar eindeloos lekkere biscotti. Via della Luce 21.

Monti leeft. Er verschijnen steeds nieuwe boutiques, kunstenaars settelen zich er, en je hebt overal cafés. Je ziet er artistiekelingen, maar een ouderwetse horlogerestaurateur zit er ook. En ga je een hapje eten bij het buurtrestaurant I Monticiano, Via Panisperna 84, dan zit je tussen de locals.

V/h achterbuurt  

Volgens de Amerikaanse componist in de ijzerwarenwinkel is Monti veranderd van een hoerenbuurt in een yuppenwijk. “Niets is meer hetzelfde als vroeger. Ik woon sinds mijn twaalfde in Monti, toen ik kwam was het een suburb. Daar verwijst de naam Suburra naar, zoals een deel van de wijk genoemd wordt. Maar alle prostituees en artiesten zijn weg. Het is nu meer snoburbia. Niettemin is het hier prettig toeven!’ Zijn favoriete adressen: Caffe Circi en Il Caffetiere.

Vintage

Monti heeft snobappeal, dat is waar. Het de plek om chic te shoppen. Maar dat is niet het enige. In Monti vind je ook de hipste vintagemarkt in town. Mercatomonti, heet die, en hij wordt elke zaterdag en/of zondag gehouden, van 0-20 u, Via Leonina 46-48.

Winkelen

Designerboetiekjes, antiekzaken, sieradenmakers, kunstwinkels, handgemaakt, chique: shoppen in Monti is leuk en veelzijdig. Vooral rond de Via Leonina, Via Urbana, Via del Boschetto en de Via Degli Zingari vind je veel winkels. De smaak van Monti laat zich het beste omschrijven als selectief, excentriek en uniek.

Eten en drinken

In Monti barst het van de leuke cafés en restaurants. Van gezellige trattoria’s tot intieme wijnbars en van klassieke pizzeria’s tot sfeervolle terrassen: je kunt hier alle kanten op. Koffie drinken in een bohemien café of een cocktail in een strak interieur. Monti is dan ook naast Trastevere een leuke uitgaanswijk.

De wijk waar vroeger de slachthuizen stonden is een echte volkswijk. Of liever gezegd: was een echte volkswijk. Je komt er nog steeds gewone Romeinen tegen, maar ook steeds meer hip volk. Je gaat er heen voor een nieuw museum, voor de grootste rommelmarkt van Rome, en zeker ook voor het eten. 

Markt aan de Tiber

Elke zondag is er langs de Tiber bij Porta Portese, een superieure markt van 2 kilometer lang waar je altijd iets origineels op de kop kunt tikken. Veel tweedehands (design, kleding, tassen, meubels, serviesgoed), maar ook nieuw. Het begint om 07.00 uur maar dan is er nog geen hond. Ga er rond half negen heen. Dan ligt alles uitgestald, en hoef je niet te dringen. De markt sluit om ca. 13.00 uur. Er zijn een paar echte volkscafés, zoals de Willy Bar, waar marktlui in de rij staan voor koffie én voor de wc. 

Slachthuis wordt museum

De slachthuizen die ooit de belangrijkste bron van inkomsten waren voor Testaccio, zijn niet meer. Ze zijn omgevormd tot een museum voor moderne kunst, MACRO. De schervenberg, de Romeinse afvalberg waar alle oude kruiken op werden gegooid, is er nog wel. Sommige restaurants zijn er tegenaan gebouwd. Je kunt de stapels nog zien.

Eten in Testaccio

Over eten in Testaccio kun je een boek schrijven. Er is een overdekte markt waar je je te buiten kan gaan aan lekker hapjes, én er zijn beroemde, fijnproevers- en volkse restaurants.

Vaticaanstad is een dwerglandje dat wordt geleid door de paus en is een van de meest bezochte ‘wijken’ van Rome. Sinds 1984 staat deze enclave binnen Rome op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een absolute must-see.

Bezienswaardigheden

In Vaticaanstad vind je de Sint-Pietersbasiliek, een van de bekendste gebouwen van Rome. De kerk is een belangrijke bedevaartsoord voor pelgrims en het aangrenzende plein vormt het decor van grootschalige bijeenkomsten, zoals tijdens de traditionele zegen van de paus met Pasen en Kerstmis. Voor kunstminaars zijn de musea van het Vaticaan een paradijs op aarde. Wat u zeker niet mag missen zijn de Sixtijnse Kapel van Michelangelo en de Stanza van Rafaël.

Katholicisme

Vaticaanstad vormt het kloppende hart van het katholieke geloof. De nog geen 1000 inwoners bestaan dan ook voornamelijk uit geestelijken. Vooral tijdens het uitspreken van de zegen Urbi et Orbi door de paus met Pasen en Kerstmis stroomt het Sint-Pietersplein vol gelovigen en andere belangstellenden. De geestelijk leider treedt daarnaast elke zondag om 12.00 uur in het openbaar, wanneer hij vanuit zijn werkkamer in het Apostolisch Paleis iedereen zegent.

Vervoer

Rondom Vaticaanstad liggen verscheidene metro- en busstations en tramhaltes. De makkelijkste manier is om deze bijzondere enclave in Rome te bereiken is met bus 64 (Stazione San Pietro). Deze lijn is wel berucht om de vele zakkenrollers. Met de metro kun je het beste naar Ottaviano of Cipro (Lijn A). Het Vaticaan zelf is een gesloten voetgangersgebied.

Trevi is een populaire wijk in Rome die veelvuldig bezocht wordt door dagjesmensen en toeristen. De buurt beschikt over enkele belangrijke bezienswaardigheden en biedt ook uitstekende mogelijkheden om te winkelen.

Bezienswaardigheden

Bekendste bezienswaardigheid van Trevi is uiteraard de Trevifontein. Deze schitterende fontein is het decor geweest van diverse films en trekt jaarlijks miljoenen toeristen, die jaarlijks zo’n miljoen euro aan muntjes in de fontein gooien. Trevi huisvest verder tal van imposante paleizen, kerken en musea.

Winkelen

In Trevi kun je uitstekend winkelen. De belangrijkste winkelstraten zijn de Via del Tritone, Via del Corso en de Via Nazionale. Hier is van alles te vinden: van kitscherige souvenirswinkels tot chique boetieks en van dure mode tot budgetkoopjes.

Eten en drinken

Trevi trekt vele toeristen en daar spelen de ondernemers handig op in. De levendige wijk in Rome bezit dan ook vele ijssalons, trattoria’s, straatkraampjes en cafés. Vooral rondom de Trevifontein zitten veel horecagelegenheden.

Vervoer

Trevi is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zo verbindt metrolijn A het Termini Station met metrostation Barberini Fontana di Trevi. Met buslijnen 52, 53, 63, 80, 116 en 492 bereik je bijna alle andere (centrale) wijken van Rome. Door de ligging kun je er ook voor kiezen om lopend de omgeving te verkennen.

Piazza di Spagna is een zeer populaire wijk in Rome. Meest geliefde plek is de Spaanse Trappen. Rond dit beroemde trappencomplex in de openlucht verzamelen zich elke dag vele toeristen en Romeinen, die hier graag wat drinken en kletsen.

Bezienswaardigheden

Bekendste bezienswaardigheden van de wijk Piazza di Spagna zijn de Spaanse Trappen met het aangrenzende plein en de Franse kerk Trinità dei Monti. Net buiten Piazza di Spagna ligt Villa Borghese, een groot park vol tuinen, musea, villa’s, paviljoenen en sculpturen.

Winkelen

In Piazza di Spagna liggen enkele bekende winkelstraten, waaronder de duurste winkelstraat van Rome: Via Condotti. Hier rijgen de luxueuze boetiekjes, juweliers, dure schoenenzaken en horlogiers zich aaneen. In juli vindt het jaarlijkse hoogtepunt plaats: de Alta Moda. Tijdens deze modeshow bij de Spaanse Trappen kun je genieten van nieuwe ontwerpen van Italiaanse designers. Betaalbaarder mode is te vinden in het bovenste deel van de Via del Corso of Via Frattina, Via della Croce of Via della Vittoria.

Eten en drinken

Het bekendste café in Piazza di Spagna is het Antico Caffè Greco. Sinds 1760 is dit een geliefde ontmoetingsplek van buitenlandse kunstenaars en schrijvers als Keats, Byron en Goethe. Het fraaie interieur is al die tijd onveranderd gebleven, de prijs voor een cappuccino helaas niet. Rondom de Spaanse Trappen zijn veel goede restaurants gevestigd, zoals Babette, Palatium en Margutta.

Vervoer

Direct aan (het plein) Piazza di Spagna ligt metrostation Spagna, te bereiken met lijn A. Een andere mogelijkheid is om op buslijn 117 of 119 te stappen.

Een stedentrip naar Rome boeken

Wil je Rome met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Rome

Bekijk ook de stedentrips naar Rome van onze reispartner Pharos Reizen