Trevifontein in Rome

Een theaterdecor met water ervoor

De Fontana di Trevi is een icoon in de film en in het echt. Miljoenen verdringen zich om er een muntje in te werpen – wie dat niet over zijn linkerschouder doet, zal niet terugkeren naar Rome. Ze doen het eigenlijk om de beelden van Nicola Salvi, ontwerper van toneeldecors en vuurwerkscènes, te zien natuurlijk. 

Zeegod

Al in de 15de eeuw waren er plannen voor een fontein op de plek waar het water van het aquaduct de stad in kwam. Het zou zo’n 300 jaar voordat die er uiteindelijk kwam, maar toen hadden de Romeinen ook wat. Het pleintje waarop de fontein is gebouwd, veranderde dankzij Nicola Salvi in een theater. Een pleinbreed decor met water ervoor. De zeegod Oceanus kreeg de hoofdrol. Hij staat op een schelp, voortgetrokken door paarden.

Beste water

De fontein was ook een belangrijk waterwerk. Vanuit de Trevi fontein werden vijftien andere fonteinen van water voorzien. Het was het beste en zoetste water van Rome. ‘Toen Michelangelo op 87-jarige leeftijd eenzaam stierf, vond men in zijn kelder een fles azijn en vijf vaten Trevi-water’, schrijft Henk van Gessel in zijn Rome-gids (Dominicus).

Anita en Fellini

De fontein werd nog beroemder dan die al was dankzij Fellini. Die zette de hoofdrolspeelster van La dolce vita, Anita Ekberg, in een strapless zwarte avondjurk midden in de fontein. (niet proberen na te doen, je belandt op het politiebureau…).

Stedentrip Rome boeken?

Wil je Rome met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Je profiteert altijd van het voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we beste aanbiedingen voor je uitgezocht. Exclusief voor leden van de ANWB!

Bekijk stedentrips Rome

Bekijk ook de stedentrips van onze reispartners

Pharos Reizen
SNP Natuurreizen