Rome restaurants

Rome heeft duizenden restaurants, minstens zoveel ijssalons, en ook nog een berg cafés en wijnbars. Er zijn wijken waar je super eet voor weinig, en er zijn toeristenfuiken. Hoe te kiezen uit al die adressen?

Een authentiek Italiaans restaurant vinden doe je zo:

 1. Stel een vraag in het Engels. Komt er geen antwoord, neem dan een tafel.
 2. Ga voor een trattoria, enoteca (wijnbar) of taverna. Een ristorante is meestal (maar niet altijd) minder.
 3. Kijk of ze een dagelijks wisselend menu hebben (Ja: ga door).
 4. Ga nooit ergens eten waar de ketchupfles op tafel staat.

Om je verder nog wat op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal favorieten verzameld:

Ristorante (!) Laganà

Alles in Ristorante Laganà is geweldig. Te beginnen met de foccaccia, te eindigen met de tiramisu. Bekende gerechten maar superieur gemaakt. De baas is een beetje gek, en dat is ook fijn. Losse sfeer, ook een aanrader voor de lunch (quick lunch met sap, een salade en toast van Romeins brood). De regel kies geen ristorante gaat hier dus niet op.

Restaurant Trattoria A. Spinosi

Loop de toeristenrestaurants in de Borgo Pio (Sint-Pieter) maar voorbij, want vijf minuten verderop wacht dit gouden adresje. Mama Graziella Spinosa bedient met de tomatenspetters nog op haar schort. Geweldig lunchadresje om de hoek bij de Sint Pieter.

Restaurant Gusto

Al een decennium lang een hotspot van Rome. Gusto blijft hip, maar het multi-dining concept is dan ook ongeëvenaard: een fancy fusion restaurant, een betaalbare zien-en-gezien-worden pizzeria, een wijnbar, een kookwinkel en een boekwinkel met duizenden kookboeken. En dat alles in eigen stijl aangekleed. Dit is geen zaak waar je zonder reservering kunt binnenwippen.

Restaurant Eataly

Tot slot een foodie tip: eetwarenhuis Eataly. Een vier verdiepingen hoge voormalige fabriek, gevuld met eten en alles wat daarvoor nodig is. Restaurants, kookworkshops (hebben die Italianen dat nodig dan?) en winkels. 

Weinig steden zo romantisch als Rome. En daar zijn de fantastische terrassen mede verantwoordelijk voor. Dit zijn vijf topterrassen:

 1. Piazza Navona
  Onontkoombaar bij een bezoek aan Rome. Dit langwerpige ovale plein met zijn fonteinen van Bernini, barokke kerken, straatartiesten, schilders en talloos veel terrasjes is een toeristenmagneet. Het is er dus druk, maar zelfs dan blijft de sfeer bijzonder. Reken er wel op dat je op de terrasjes het volle pond betaalt.

 2. Piazza della Rotonda
  Dit relatief kleine, maar supersfeervolle pleintje heeft een majestueus uitzicht op het Pantheon. Knijp je ogen dicht, kijk door je wimpers en je waant je in de Romeinse tijd. Net als bij bijna alle terrassen geldt ook hier, ’s avonds op zijn mooist en lekkerst.

 3. Piazza Santa Maria di Trastevere
  Hart van de wijk Trastevere en ’s avonds een heerlijke plek om op het terras te hangen. Niet zozeer voor het uitzicht op monumenten, maar op het Fellini-achtige publiek wat hier ’s avonds rond flaneert.

 4. Campo dei Fiori
  Overdag herbergt dit plein vaak een markt en ’s avonds is dit het meest Romeinse van alle pleinen. Leuk om de sfeer op te snuiven vanaf een terrasje of een lekkere pasta weg te werken. Romantisch verstrengeld naar de sterren kijken werkt hier ook heel goed. 

 5. Vittoriano
  Het monstrueuze witte monument voor Victor Emanuel (Vittoriano) domineert het hart van Rome. Sinds een paar jaar kun je de kolos echter gratis bezoeken en door de galerijen struinen. Dit is leuk omdat het Vittoriano een van de mooiste uitzichtpunten biedt op het oude klassieke Rome (en omdat je het Vittoriano dan zelf niet ziet!). Aan de achterkant is een barretje gevestigd met – jawel – een terras met mooi uitzicht.

Pizza komt uit Napels, zeggen de Napolitanen. Maar de Romeinen hebben ook hun eigen, ultradunne pizza. En pizza om mee te nemen, pizza van de bakker, en pizza Romana, een pizza met ansjovis en kappertjes, die in Rome Napoletana heet, maar uit Rome en omstreken komt. 

Nr. 00100 in Rome

Pizzeria 00100 is genoemd naar het soort meel waarvan het deeg is gemaakt. Een minuscuul pizzazaakje, waar het tussen de middag stampvol zit. Je eet er geen hele pizza, maar een punt: pizza al taglio. Zacht, weelderig en heerlijk. Hoewel de supplì, rijstbitterballen, ook niet te versmaden zijn. ‘Genovese is de favoriet. Maar ortolano is ook erg lekker’, zegt de dame achter de toonbank.

Pizza van de bakker

Forno, de bakker op het Campo de’ Fiori, is beroemd. Niet alleen om zijn brood of gebak, maar ook om zijn pizza. Volgens veel Romeinen bakken ze hier the best pizza in town! De specialiteit is ‘witte pizza’, pizza bianco. Een heerlijk knapperig brooddeeg afgetopt met olijfolie en zout. 

Dunne, Romeinse pizza

Naar La Sagrestia ga je voor traditionele dunne Romeinse pizza. 

Elke dag een gelato is wel het mínste wat je kunt doen om recht te doen aan de Romeinse ijstraditie. 

Een berg fruit bij Da Quinto in Rome

Bij Da Quinto eet je een berg fruit die hoog genoeg is om het geweten te sussen, met daarbovenop een berg ijs. Elke ochtend maken ze een paar mud fruit schoon op de binnenplaats.

Sneeuwvlokje 

Fiocco di Neve (=sneeuwvlokje) heeft verslavend zabaglione-ijs.

Met sherry? 

Casa del Cremolato is, uiteraard, gespecialiseerd in cremolata, een soort fruitgranita. Men mengt vers fruit met een beetje suiker, mixt het en vriest het in, en dient het op met slagroom en een geheim ingrediënt (sherry?).

Een stedentrip naar Rome boeken

Wil je Rome met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Rome

Bekijk ook de stedentrips naar Rome van onze reispartner Pharos Reizen