Natuur in/bij Rome

Bij Rome denken we al snel aan de stad Rome met talloze gebouwen en bezienswaardigheden. Toch kun je in en rondom Rome ook genieten van de natuur. 

Botanische tuinen van Rome

Even de drukte van de stad ontvluchten? Een oase van rust vind je in de botanische tuinen van Rome, de Orto Botanico. Oorspronkelijk was dit het privépark bij het Palazzo Corsini, een paleis dat in de achttiende eeuw werd gebouwd voor kardinaal Corsini, maar in 1883 kwam het domein in handen van de overheid die er een botanische tuin liet aanleggen. De tuinen liggen op een helling en beslaan zo’n 12 hectare. Van ‘varenvallei’ tot Japanse tuin, van bamboebos tot ‘tuin van de aroma’s’ met aromatische planten – in totaal vind je hier zo’n 3.000 verschillende soorten planten. Bonus: je hebt vanuit hier prachtig uitzicht op de stad. Magnifico.

Antieke Via Appia met park

Zin om de stad even te verlaten, maar niet al te ver? Doen: wandel of – beter – fiets over de Via Appia. Deze oude weg is meer dan tweeduizend jaar oud en verbond Rome met het zuidelijke deel van Italië. De weg is nog steeds gedeeltelijk in gebruik. Pak de bus (lijn 118) vanuit het centrum van de stad en met twintig minuten rijd je parallel aan deze antieke weg. Je fietst niet alleen langs veel culturele bezienswaardigheden (catacomben, kerken en mausolea), ook kom je even tot rust in het groen. Fietsen doe je hier tussen akkers en ook ligt het park Appia Antica voor een groot deel rondom het eerste deel van de Via Appia. Leuk weetje: op sommige stukken rijd je nog altijd over de oorspronkelijke weg van meer dan 2300 jaar oud!

Vulkanisch landschap

Rome ligt in de regio Lazio: met glooiende heuvels, ravijnen en meren barst deze regio van de indrukwekkende natuur. Het landschap is met name gevormd door de uitbarstingen van vulkanen, waardoor het gebied ooit onder een dikke laag lava lag. In de kraters ontstonden meren, met daaromheen zeer vruchtbare grond: de ideale omgeving voor olijven, noten, druiven en ander fruit.

Meer van Bracciano

Waar de Romeinen zelf hun weekenden graag doorbrengen? Bij het meer van Bracciano, op 60 kilometer van de stad (trein van Roma Ostiense naar Bracciano, 60 minuten). Het kraakheldere water alleen al doet de natuurliefhebber goed. Maak een fietstocht of wandeling door de heuvels rondom het meer en je zal zien: prachtige vergezichten zijn hier geen unicum.

Natuurparken en bergruggen

Ook mooi: het natuurpark Parco Nazionale del Circeo, met duinen, draslanden en bossen, en de bergruggen van  Monti Simbruini: hier liggen meer dan 40 wandelroutes.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie Italië
Leuke tips voor je vakantie naar Italië
Alles voor een stedentrip naar Rome