Proeven van Piemonte

Koers richting Turijn en je zit middenin het culinaire hart van Italië. Piemonte is letterlijk een streek om van te smullen. Wij geven 5 tips voor een overheerlijke tijd!

Lijkt het zo of smaakt alles in de Noord-Italiaanse regio Piemonte lekkerder, puurder, verfijnder? De ‘Tuin van Italië’ is de ideale vakantiestreek met oude dorpspleintjes, groene heuvels en... de beste truffelrestaurants!

1. Koffie in Turijn

De Piemontese hoofdstad blinkt als een gouden ring met z’n chic-de-friemel arcades (wel achttien kilometer!), barokke paleizen en historische koffiecafés. Van die laatste zijn er heel veel, zoals Caffè Platti op de Corso Vittorio Emanuele II 72. Na de espresso kun je moeiteloos verdwalen in het leukste en grootste eetwarenhuis van Italië: Eataly op de Via Nizza 230/14.

2. Kaas, worst en slow food in Bra

Pas maar op: het dottige heuveloord Bra pakt je in en laat je pas gaan als je hoteldebotel verliefd bent geraakt op het barokke kaasstadje/worststadje/slow food stadje. In 1986 startte een club idealistische jongeren de nu beroemde Slow Food Movement in Osteria del Boccondivino. Een tóp lunchadres, met om de hoek het historische koffiekletshuis Caffè Pasticceria Converso.

3. Truffels in Alba

Truffelvuilnisbakje Lila is een van de sterren in de streek tussen Asti en Alba, van oudsher dé regio waar het ‘witte goud’ door honden wordt opgespoord. In het hartelijke kathedraalstadje Alba halen chefs tovertrucs uit met de witte en (veel voordeliger) zwarte truffel. Smulparadijsjes: Osteria dei Sognatori op de Via Macrino 8 en truffelwinkel Tartuffi & co op de Via Pertinace 12. De VVV verwijst naar aanlokkelijke truffelwandelingen.

4. Wijn (en warm water) in Acqui Terme

Kirden de oude Romeinen al van genot in het kuurstadje Acqui Terme, anno 2012 boeken de drie warmwaterbronnen hetzelfde behaaglijke resultaat. En de romantische trekpleister biedt ook nog een van de sfeervolste enoteca’s - zeg maar wijnpromotiewinkels - van Piemonte. Voor pakweg één euro per glas nip je van de populaire Barolo, Moscato of Barbaresco op de Piazza Levi 12. Hip terras (hapjes gratis!): Gusta, Piazza della Bollente.

5. Diner van je dromen in Locanda del Boscogrande

Laat je niet afschrikken door het Wassenaarse countryclub-imago van Locanda del Boscogrande in Montegrosso d’Asti. Je eet in dit hotel/ restaurant iets duurder dan gebruikelijk, maar het zicht op de heuvels van Monferrato blijft als een miljoenenets op je netvlies plakken. Andere pluspunten: het zwembad in de tuin en de enorme kelder met streekwijnen.