Vijf smakelijke foodfestivals in Italië

Het najaar is bij uitstek de tijd van lekker lang en zwaar tafelen. Ter ere van typische najaarsgerechten als polenta, kastanjes en truffel worden er vooral in het noorden van Italië heel wat sagre georganiseerd. Als je je reisroute een beetje gunstig kiest, kun je elk weekend in een ander dorp of stad in gezelschap van de locals van lokale lekkernijen proeven. Vergeet vooral ook onderstaande foodfestivals niet; daar is het gegarandeerd smullen geblazen!

Mostarda van Militello

Het tweede weekend van oktober staat er in Militello (Sicilië) vooral mostarda op het menu. En let wel, dat is heel iets anders dan onze mosterd! Mostarda is een soort jam, gemaakt van het sap van cactusvijgen. Lekker zoet dus, bijvoorbeeld bij lokale kazen. Naast het proeven van deze lokale lekkernij valt er ook genoeg te zien en te beleven, met diverse processies en optredens.

Trots op de witte truffel

In Alba (Piemonte) wordt in het najaar een groot truffelevenement gehouden. Tijdens de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met het witte goud in de hoofdrol.
In november staat ook het stadje San Miniato (Toscane) helemaal in het teken van la sagra del tartufo bianco, het feest van de witte truffel. Je kunt witte truffel ruiken, kopen en proeven, maar er zijn ook volop producten te koop die met witte truffel zijn bereid, zoals olijfolie, grappa, pecorino en salami.

Paradijs van chocolade in Perugia

In oktober voelen inwoners en bezoekers van Perugia zich een paar dagen als Sjakie in de chocoladefabriek. De stad staat dan namelijk helemaal in het teken van chocolade, met elke dag verschillende proeverijen en andere evenementen met chocolade in de hoofdrol.

Tafels vol torrone

Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar gevierd, met een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol torrone.

Smullen van wild zwijn

Tijdens de Sagra del Cinghiale in Suvereto (Toscane) smul je van allerlei gerechten met cinghiale, wild zwijn. Al meer dan veertig jaar lang halen de inwoners eind november alles uit de kast om de culinaire rijkdom die het zwijn hen geeft te vieren. Naast proeverijen zijn er historische optochten en demonstraties vaandelzwaaien en wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest.

Dit artikel is geschreven door Saskia Balmaekers van Ciao Tutti 

Rondreizen Italië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Itaië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Italië

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Rondreizen door Italië van Pharos
Rondreizen door Italië van SNP