Vijf DOC(G)-dorpjes in Toscane

Italianen zijn meesters in het maken van wijn. Tijdens je vakantie in Italië moet je dan ook zeker lokale wijnen proeven – en als het even kan zeker ook een DOC- of een DOCG-wijn.

DOC en DOCG zijn kwaliteitskeurmerken voor wijn. Wie op vakantie naar Toscane gaat, kan deze verschillende DOC(G)-wijnen ter plekke proeven. Onder meer in vijf bijzondere wijndorpjes uit onderstaande lijst, met naast de meest verrukkelijke wijnen ook prachtig uitzicht, boeiende historie en typische dorpspleintjes.

Radda in Chianti

Radda in Chianti werd in 1384 de hoofdstad van de Lega del Chianti, het verbond van steden en dorpen in de Chiantistreek. Nu is het de hoofdzetel van het Consorzio di Chianti Classico en als zodanig kunnen we dit stadje op onze culinaire tocht door Toscane niet links laten liggen. Wijn proeven kun je echter beter net iets buiten Radda doen, bij Badia a Coltibuono (‘abdij van de goede oogst’). Volgens de trotse eigenaren van de wijngaarden die hier liggen, zijn precies op deze plek in de elfde eeuw de eerste druivenranken van de Chianti geplant, door de benedictijner monniken die hier toen woonden en werkten. Zij produceerden in eerste instantie alleen wijn voor eigen gebruik. Pas in 1690 werd het eerste vat wijn verkocht – volgens de huidige medewerkers aan niemand minder dan een rijke koopman uit Amsterdam. Ook nu nog wordt er rondom de abdij een uitgelezen Chianti geproduceerd – die dankzij de boeiende historie van deze bijzondere plek nog smaakvoller is.

Gaiole in Chianti

Voordat Radda in Chianti de hoofdstad van de Lega del Chianti was, viel die eer te beurt aan het stadje Gaiole in Chianti. Toen werd er echter nog geen Chianti gemaakt zoals wij die nu kunnen proeven. Voor deze goddelijke wijn werd de basis pas later gelegd, in 1872 om precies te zijn, toen baron Bettino Ricasoli na meer dan dertig jaar van onderzoek de ideale samenstelling van druiven vaststelde voor de wijnen uit dit gebied. Zijn smaak was uitmuntend, maar het duurde toch nog bijna honderd jaar voordat Ricasoli’s ‘recept’ werd overgenomen door het Consorzio di Chianti Classico, als kwalificatie-eis voor de Chianti DOCG, die in iets aangepaste vorm nog steeds gebruikt wordt door de huidige generatie Ricasoli. Want hoewel de familie sinds 2009 niet meer in het kasteel woont, worden de wijnen nog aan dezelfde hoge eisen blootgesteld.

Montefioralle

Hoe bekend de Chianti is, zo onbekend is het Chiantidorpje Montefioralle. Het dorpje dateert al van 1085 en is daarmee een van de oudste plaatsjes in deze streek. Montefioralle kent slechts één enoteca, maar dat is dan meteen wel een hele goede. De wijn die hier wordt verkocht, wordt gemaakt op een van de kleinste wijngaarden in de Chainti, net buiten de dorpskern. Eigenaresse Alessia Sieni laat je graag proeven van het eindresultaat.


Montepulciano

Op maar liefst 605 meter hoogte, ligt het wijnstadje Montepulciano. Het is daarmee een van de hoogstgelegen stadjes van Toscane, wat garant staat voor schitterende vergezichten. Montepulciano staat bekend om de Vino Nobile di Montepulciano, een rode ‘edele wijn’ met DOCG-predikaat. Op de laatste zondag van augustus gaat men echter niet zo edel met de wijn om; de wijnvaten worden dan roekeloos door de straten gerold. Tijdens deze zogenaamde Bravio delle Botti, de race van de wijnvaten, nemen de verschillende wijken het tegen elkaar op door zware wijnvaten tegen de heuvel op te rollen. De race wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd op het Piazza Grande, waarbij de wijn uit de vaten uiteraard niet ontbreekt.

Dit artikel is geschreven door Saskia Balmaekers van Ciao Tutti 

Rondreizen Italië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Italië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Italië

Bekijk ook de rondreizen van onze partners

Rondreizen door Italië van Pharos
Rondreizen door Italië van SNP