De meren van Zuid-Tirol

Buongiorno en Grüss Gott!

Ver voor de afslag naar het Gardameer hebben we de Autostrada al verlaten. We blijven hoog in Zuid-Tirol en gaan op zoek naar de mooiste meren. En ondertussen proeven we van de lokale specialiteiten.

3x de mooiste meren

Lago di Caldaro (216 meter)
Dit meer ligt vlak onder Bolzano aan de Strada del Vino (wijnroute). Het dankt zijn naam aan de watertemperatuur want het is het warmste meer in de regio. Je loopt er in 2 uurtjes omheen.

Lago di Braies (1.469 meter)
Dit is Blue Lagoon hoog in de bergen! De lichtval kleurt dit meer alle tinten groen en  turquoise. Je loopt in 1,5 uur rond het meer en voor wie niet wil lopen zijn er romantische  roeibootjes.

Lago Dobbiaco (1.117 meter)
20 kilometer verderop ligt de veel rustiger Lago di Dobbiaco. Dit meer is kleiner en je kunt er  zwemmen en roeien. Het is in het voorjaar geliefd bij vogelspotters.

Michèle Demetz, eigenaresse van Hotel Angelo Engel in Ortisei verhuisde ruim 30 jaar geleden vanuit Nederland naar Zuid-Tirol. Haar mooiste en beste tips:

‘Ik ben gek op wandelen en loop graag vanuit Ortisei omhoog via S. Christina en ga dan lunchen in de heerlijke Daniel Hütte. Ook een fijne plek zijn de Gilfenklamm watervallen in het dal van Racines.
Op een warme dag ga ik graag naar de Lago di Fiè, een klein en onbekend bergmeer middenin de bossen met prachtig uitzicht op de bergtoppen. Je kunt er heerlijk zwemmen. Een iets zwaardere wandeling maar écht magisch, is over de Latzfonser Höhenweg naar de Lago di Rodella. Een andere geheimtip is de Lago di Carezza, een smaragdgroen meertje in de Westelijke Dolomieten.

Als je richting het Gardameer gaat, kom je langs Geopark Bletterbach. Dit park staat onder toezicht van Unesco en je kunt er onder begeleiding van een gids een tour maken. En dan zijn er nog van die prachtige plekken die alleen te voet bereikbaar zijn zoals het dal van Racines, het kasteeltje Trostburg bij Ponte Gardena en het klooster Säben boven het stadje Chiusa.

Vergeet Bolzano niet te bezoeken! Je kunt er fijn winkelen en als het warm is met de trein naar Renan, het plateau boven de stad. Daar rijdt een historisch treintje naar onder andere Maria Himmelfahrt. Echt een leuke dagtrip want je kunt onderweg overal uitstappen.’

3x culinair

Knödeln
Als er een gerecht is dat verraadt hoe dicht we bij de Oostenrijkse grens zitten dan zijn het wel de knödeln. Deze stevige broodballen vind je in verschillende smaken: spek, kaas maar ook rode biet, brandnetel of spinazie.

Alpe di siusi
Wij ontdekten Gostner Schwaige op de Alpe di Siusi, de hoogste alm van West-Europa. Je komt er met het kabelbaantje vanuit Castelrotto en moet dan 20 min. lopen naar het houten  chalet van chefkok/boer Franz.

STRADA DEL VINO
Ga proeven bij Erste + Neue net buiten Caldaro. Het is een coöperatie die van de druiven van honderden kleine wijnboeren, fantastische wijnen maakt als Lagrein en Vernatsch.

Wil je zelf lekker vakantie vieren bij de mooiste meren van Tirol? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij ANWB Ledenreizen. Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt.

Bekijk reizen naar Oostenrijk met ledenvoordeel