De Marche in Italië: dé tips

Benvenuto!

Ken je Toscane op je duimpje, dan is het de beurt aan de Marche. Snuffel aan de antieke stadjes, en lig gestrekt op de verwenstranden. Een Italiaanse streek om te zoenen. We geven zes tips en vroegen gids Marina Ricci wat je verder écht niet mag missen.

6 tips voor de Marche


Die prijzen! Alsof we in het Italië van 1980 zijn beland. Voor € 1,50 drinken we een espresso met anisette (sterke drank) op het mooiste plein van de Marche. Waar? Caffè Meletti op het Piazza del Popolo in Ascoli.

Macerata klinkt als een zomerhit en misschien doe je ook wel een dansje op het sfeervolle Piazza della Libertà. Fijn borrelterras onder bogengalerij: Centrale. Eat.

Ver van de megabladplaatsen lonkt kustparel Sirolo met het topvisrestaurant Sara. Die gegrilde inktvis, o mamma mia. Rocco biedt het beste zeezichtterras.

Ciao Tolentino, slaapstadje, wat heb je ons te bieden? Hou je vast, want het duizelt je bij de prachtige fresco’s in de Basiliek van Sint-Nicolaas.

Niet Florence is de bakermat van de renaissance, maar Urbino. Ommuurde kunststad met een landelijk bekende publiekstrekker: het 15de-eeuwse Palazzo Ducale.

Hoop op een zonnige Italiaanse namiddag, want wij noteerden het ideale picknickadres. Vier je bruschettafeest bij de Abdij van Fiastra met een fors grasveld.

De Marche door de ogen van gids Marina Ricci

In de Marche is zelfs het mooiste terras van de streek een puur Italiaanse aangelegenheid. Tóp vindt onze gids Marina Ricci.

‘In Toscane struikel je over de kunstschatten, maar de wat onbekende streek Marche vergt meer graafwerk. Koers je huurauto zeker richting het stadje Pergola. In het plaatselijke museum blinken de mooiste Romeinse paarden die ik ooit heb gezien. Unieke vergulde, bronzen kunstwerken uit de 1ste eeuw. Bijna levensgroot, sta daar even bij stil.’

Het ultieme strandgevoel

‘Ik kijk vooruit, ik kijk achteruit. Op het strand staan duizenden strandstoelen in een perfecte rangorde. Die tref je rond Porto d’Ascoli en San Benedetto. Liever speur ik naar een wat natuurlijker strand en de Marche stelt wat dat betreft niet teleur. Portonovo, Sirolo, Numana: heerlijke plekjes waar de zon van ’s ochtends tot ’s avonds mag schijnen.’

Olijven en witte wijn

‘Borrelen is echt een ding in de Marche. Geen glimmende olijven op een prikkertje, maar een flink bord Olive d’Ascolana, gefrituurde olijven die bijna knappen door de royale vleesvulling. De streekbewoners geven je graag hét adres door: restaurant Migliori in Ascoli. Spoel weg met een glas plezante witte wijn, die hier als Verdicchio door het leven gaat.’

Altijd handig

Ook handig om te lezen:

Tips voor een vakantie in Italië
Tol in Italië
Verplicht mee in de auto in Italië