Bezienswaardigheden in Italië

La Bella Italia heeft je veel te bieden. In dit artikel zijn de bezienswaardigheden in de mooiste streken van Italië beschreven, te weten: Toscane, Veneto, Umbrië, Sicilië, Apulië, Abruzzen, Lombardije, Ligurië en Napels. Bekijk hier de top 9 van bezienswaardigheden in Rome.

Bezienswaardigheden in Toscane

Toscane wordt van heel Italië het meest bezocht. Door alle mooie verschillende steden lijkt het gebied wel een museum. Het meest bekend in de streek Toscane is toch wel de Torre Pendente, oftewel de scheve toren van Pisa. Los van deze beroemde toren is een bezoek aan Pisa meer dan de moeite waard door bijvoorbeeld het mooie historische centrum. Na Pisa volgt al snel Florence, één van de mooiste steden van Italië.

Florence heeft veel mooie architectuur en cultuur te bieden. Onder andere Leonardo da Vinci, Botticelli en Michelangelo komen uit deze stad. De brug Ponte Vecchio in Florence is wereldberoemd . Eén van de rijkere steden van Italië is Lucca. Volterra is ook een mooie plaats, het is gelegen op een rotsachtige heuvel. Siena heeft een mooi centrum dat in de ronde loopt. Het bekendste plein is de Piazza del Campo. Vanuit Toscane is tevens het mooie eiland Elba goed te bereiken. Hier heeft Napoleon een tijdje geleefd. Naast deze culturele pracht en praal heeft de streek ook een erg mooie natuur. Een voorbeeld is de Antro del Corchia, de diepste grot van Italië. Met een diepte van 1210 meter staat hij op nummer tien van de wereld. Stalactieten van wel dertig meter zijn te bewonderen tijdens een twee uur durende rondleiding.

Bezienswaardigheden in Veneto

In Veneto is zonder meer Venetië de grootste toeristische trekpleister. In deze stad, omgeven met water, kun je mooie vaartochten met gondels maken. Ongetwijfeld kom je dan langs de wereldberoemde Brug der Zuchten. In het Italiaans heet het de Ponte dei Sospiri. De brug verbindt het paleis ‘Palazzo Ducale’ op het beroemde San Marcoplein met de kerkers. De Brug der Zuchten dankt zijn naam aan de gevangenen die zuchtend naar de kerkers werden gebracht. Casanova was een bekende gevangene die als enige is ontsnapt.

In Verona is de Opera en Romeo e Giulietta wereldberoemd. Naast deze grote steden zijn er in Veneto ook veel pittoreske, kleine dorpjes. Hier komt de mooie natuur meer naar boven. Ook is de voormalige aanwezigheid van de Romeinen nog duidelijk te voelen. In Veneto bevindt zich het drukst bezochte meer van Italië, Lago di Garda, het Gardameer. Los van dat de omgeving heel mooi is, zijn er veel watersportmogelijkheden.

Bezienswaardigheden in Umbrië

Umbrië wordt het groene hart van Italië genoemd. Het is ook gelegen in het centrum van het land. In Umbrië is het landschap rustgevend met een glooiend karakter. De rivier de Tiber stroomt door de streek op weg naar Rome. Lago Trasimeno, het Trasimeense Meer is het grootste meer van midden Italië. Watersporters kunnen hier goed terecht. In het zuiden van Umbrië is de grootste waterval van Italië te bewonderen, de Cascata delle Marmore. Ook zijn er een aantal natuurlijke bronnen die Umbrië aantrekkelijk maken.

Behalve deze bezienswaardigheden, is er in Umbrië ook veel lekker eten. De regio staat bekend om lekkere wijn, olijfolie en truffels. Uit Umbrië zijn veel kunstenaars en andere bekende namen voortgekomen. Voorbeelden zijn Perugino, Piero della Francesca en Francisco van Assisi. Geschiedenisliefhebbers zullen genieten in Umbrië. Er zijn veel mogelijkheden om buiten de gebaande paden te gaan naar bijvoorbeeld de hoogvlakte Piano Grande en veel stadjes zijn middeleeuws en terracotta gekleurd. Perugia is de hoofdstad van Umbrië, gelegen op een heuvel. Veel monumenten en kunstwerken zijn er te bezichtigen. Het gebied is nog niet heel erg toeristisch dus je zult weinig last hebben van drukte.

Bezienswaardigheden in Sicilië

Eén van de actiefste vulkanen ter wereld, de Etna, is in het oosten van Sicilië te vinden. Verschillende wandel- en skitochten kun je vanaf de Etna maken. Met kinderen is een bezoek aan Etnaland een echte aanrader. Deze combinatie van pretpark en dierentuin bevindt zich aan de voet van de Etna. Tevens aan de voet van de vulkaan ligt de stad Catania met de meeste theaters van heel Sicilië.

De hoofdstad van Sicilië is Palermo. Deze stad is ontzettend veelzijdig met veel kunst, geschiedenis, muziek en lekker eten. Palazzo dei Normanni, La Zisa en Palazzo Abatellis zijn mooie paleizen. Naast deze paleizen zijn ook de kerken in de stad heel mooi. In Agrigento kun je restanten van tempels bezichtigen, bijvoorbeeld die van de beroemde tempel van Concordia. In Sicilië is de belangrijkste barokstad van Italië gelegen, te weten: Noto. De Autodromo di Pergusa is een aanrader voor autoliefhebbers. Dit is namelijk hét circuit van Sicilië. Italië staat bekend om lekker ijs. In Sicilië krijg je je ijs echter op een broodje.

Bezienswaardigheden in Apulië (Puglia)  

Apulië is de ‘hak’ van Italië. Omdat het zo ver weg ligt, is het redelijk onbekend, maar niet minder mooi. Apulië wordt gekenmerkt door de ‘trulli’. Dit zijn witte huisjes met een rond, conisch dakje van grijze dakpannen van natuursteen. Ze zien er eigenaardig uit en vinden hun oorsprong nog voor de tijd van de Romeinen. Alberobello is het bekendste stadje waar deze huisjes te zien zijn. Ook is er de mogelijkheid om in een trulli te overnachten.

Bij het schiereiland Gargano is de Adriatische kust op z’n mooist en zijn er veel grotten en rotsen. De hoofdstad van Apulië is Bari. In de stad kun je onder andere de basiliek van Sint Nicolaas bezoeken. Hier is ‘Sinterklaas’ begraven. Op Napels en Palermo na is Bari de grootste stad van Zuid-Italië. Veel pasta’s van Italië komen uit Apulië, bijvoorbeeld het merk De Cecco. Ook is de streek de grootste producent van olijven.

Bezienswaardigheden in Abruzzen

Abruzzi, of Abruzzen in het Nederlands, is het meervoud van Abruzzo. Door de ligging in het zuiden tussen de Adriatische zee en het gebergte Apennijnen is er een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. In de drie nationale parken kun je bruine beren aantreffen en ook zijn er veel wijngaarden in Abruzzo. Nationaal Park Abruzzo bestaat al sinds 1932. Hier zouden maar liefst tachtig bruine beren leven. De grootste in het wild groeiende Italiaanse orchidee is tevens in het park te vinden. Deze wordt ‘de slof van onze dame’ genoemd.

De hoofdstad van de Abruzzen is L’Aquila. De stad is vaak getroffen door een aardbeving. Vroeger werd de stad beschermd door Castello Cinquecentesco. Nu kun je daar een bezoek brengen aan het museum Nazionale d’Abruzzo, waar onder andere werken van Napoleon te bezichtigen zijn. Het economische hart van de regio is niet L’Aquile, maar de moderne stad Pescara. Het centrum biedt de toerist geen historische taferelen, wel is de strandboulevard erg mooi. Wil je echt natuurschoon zien, dan is een bezoek aan het Meer van Barrea zeker de moeite waard.

Bezienswaardigheden in Lombardije

De bekende stad Milaan ligt in de streek Lombardije. Milaan is wereldberoemd als modestad, maar is om te winkelen aan de prijzige kant. Naast het lekkere eten en de winkelmogelijkheden is er in Milaan ook veel cultuur. Eén van de grootste Gotische kerken, de Duomo, staat in Milaan. Werken van onder andere Rembrandt kun je bezichtigen in het museum de Pinacoteca di Brera. Het kartuizerklooster Certosa di Pavia is beroemd in de stad Pavia. Deze stad wordt gekenmerkt door de rode bakstenen.

Bijna iedereen in de wereld heeft wel van de wereldberoemde vioolbouwer Stradivarius gehoord. Hij is in Lombardije in de stad Cremona geboren. In deze plaats staat de hoogste klokkentoren van Italië. Ook is het plein Piazza del Commune zeker een bezoek waard. Andere interessante plaatsen zijn Cannóbio, Mantova en Como. Op het gebied van natuur zijn er in Lombardije mooie, bekende meren te aanschouwen. Zo bevinden het Comomeer, het Lago Maggiore en een deel van het Gardameer zich in de streek.

Bezienswaardigheden in Ligurië

Ligurië is gelegen bij de Italiaanse Rivièra, ook wel bekend als de Bloemenrivièra. Dit is bij de noordwestkust van Italië. Plaatsen als Sanremo, Diano Marina, Alassio en Pietra Ligure zijn de bekendste badplaatsen. Genua en La Spezia liggen verderop in het land. Genua heeft de grootste haven van Italië. Ook zijn er diverse kathedralen en paleizen in de stad. Kenmerkend voor Ligurië zijn landhuizen die Palazzi zijn genaamd.

De kust is grillig en de heuvels daarachter mooi groen. Landinwaarts volgen dichtbeboste bergen. Het mooie aan deze streek is dat de dorpjes authentiek gebleven zijn. Vele hebben een compacte bouw en smalle straatjes. Het beschermde natuurgebied Cinque Terre is erg in trek bij toeristen. Mooie wandeltochten kunnen hier gemaakt worden op het pad ‘Lovers Lane’. Hier kom je langs mooie panorama’s. In het gebied liggen vijf mooie oude dorpjes die autovrij zijn. Vanuit Ligurië kun je ook gemakkelijk een bezoek brengen aan de Côte d’Azur in Frankrijk.

Bezienswaardigheden in Napels

De ruïnes van de stad Pompeï zijn in Napels te bezichtigen. In het jaar 79 werd de plaats bedolven door lava van de vulkaan Vesuvius. De nog altijd actieve vulkaan is tevens te bezoeken. Je kunt het stoom uit de krater zien komen. Het oudste operatheater van Italië, Teatro di San Carlo, met zowel ’s morgens als ’s avonds voorstellingen, is ook in Napels gelegen. De Duomo van Napels is schitterend. De kathedraal is van binnen erg gedetailleerd afgewerkt en de buitenkant is helemaal wit.

Zoals wel meerdere steden in Italië, heeft de stad Napels schitterende paleizen. Het kasteel Castell Nuovo is ook een bezoek waard. Het werd al in 1219 gebouwd, maar is in 1443 herbouwd. De haven, gelegen in het centrum van de stad, is één van de grootste van de Middellandse Zee. In de baai van Napels bevinden zich verschillende eilanden. Procida is het minst toeristisch, maar daardoor extra authentiek met mooie, gekleurde huizen.

Bezoek zelf jouw favoriete bezienswaardigheid in Italië, bekijk hier ons vakantie aanbod in Italië.

Dit artikel is geschreven door Willemieke Smit, vakantieredactrice bij de ANWB. Willemieke studeert Management Toerisme aan de NHTV in Breda. Bij de ANWB houdt ze zich bezig met haar hobby Online werken en schrijft ze over vakanties en reizen.