Bezienswaardigheden Bari en omgeving

In de hiel van de Italiaanse laars, direct aan de Adriatische zee, ligt havenstad Bari: hoofdstad van de zonnige Zuid-Italiaanse streek Apulië (Puglia). Laat je verrassen door de vriendelijke Baresi en hun handgemaakte oortjespasta en trek verzadigd verder langs wonderlijke kastelen en werelderfgoed Trulli-huizen.

1. De Porto Vecchio vismarkt

Verbaas je over de rijkdom uit de diepten van de Adriatische Zee op de Porto Vecchio vismarkt in Bari. Ga er in vroege ochtend naartoe en struin langs de kleurrijke buit van de geoefende vissers. Altijd al eens verse zee-egel willen eten? Grijp dan hier je kans.

2. De vrouwen van de orecchiette

Gewoon gezellig op straat vind je ze, de dames die vliegensvlug hun fameuze oortjespasta ofwel orecchiette draaien. Nou ja draaien, met een mes natuurlijk, want zo doen ze dat in Bari. In de ochtend worden ze gemaakt en in de middag liggen ze te drogen. Je vindt de prima donna's van de pasta in de pittoreske 'Straat van de Oortjes': de Arco Basco.

3. Op bezoek bij Sinterklaas

Of je in de goedheiligman gelooft of niet: hij is te bezoeken in Bari. De populaire beschermheilige van de stad is te bewonderen in de indrukwekkende Basilica di San Nicola, die in het prachtige oude stadscentrum Bari Vecchia ligt. Stoffelijke resten van de bisschop van Myra zouden in 1087 uit Turkije zijn geroofd en door vissers heimelijk naar Bari zijn gebracht. De basiliek is daarna speciaal gebouwd om de heilige Nicolaas te eren.

4. Theatrale afsluiter: Teatro Petruzzelli

Italianen staan wereldwijd bekend om hun sterk ontwikkelde gevoel voor drama. Theatraler dan dit sluit je je bezoek aan Bari dan ook niet af: in het Teatro Petruzzelli, een van de grootste operahuizen van heel Italië. Boek een tour langs het fonkelende goudrode interieur of ga er genieten van een opera-, ballet- of theatervoorstelling.

5. Alberobello: hoofdstad van de UNESCO Trulli

Op nog geen 60 kilometer van Bari ligt het 'kabouterdorp' Alberobello: dé must-see van Puglia. Vele Trulli - kleine witte hutjes met grijs puntmutsdak - staan er door het dorp verspreid. Op het eerste gezicht een schattig dorp dat staat uit te rusten in de zinderende zon, maar stiekem is het is er razend toeristisch. Om een goed beeld en begrip van de bouwstijl van de Trulli te krijgen, is Museo del Territorio een aanrader. En natuurlijk gaat er ook in jouw koffer een schattige miniatuur-Trulli mee naar huis.

6. De kliffen van Polignano a Mare

Zo'n 40 kilometer ten zuiden van Bari ligt de kleine, dappere kuststad Polignano a Mare. Deze voormalige Griekse stad balanceert dramatisch dicht boven de zeespiegel, aan de rand van een steile klif. Naast adembenemende uitzichten op deze kliffen, vind je er paradijselijke stranden zoals Cala Paura en vele grotten om in te snorkelen. Tip voor een onvergetelijk avondje uit: verscholen in de grotten vind je het restaurant van hotel Grotta Palazzese met een waanzinnig uitzicht over de zee.

7.  Magisch Monopoli

Even voorbij Polignana a Mare ligt Monopoli: een middelgroot kuststadje met een prachtige oude stadskern en knusse vissershaven. Stralend middelpunt van de stad is de Maria Santissima della Madia Kathedraal van Monopoli, vernoemd naar de heilige Maria omdat er voor de bouw delen van een vlot zouden zijn gebruikt dat op miraculeuse wijze in de haven van Monopoli verscheen met hierop een beeltenis van Maria en haar zoon.

8. Traag, trager, Trani

Ook ten noorden van Bari, op 50 kilometer afstand, ligt slaapstadje Trani. Een van de 75 Italiaanse gemeenten met het keurmerk Cita Slow. Je waant je er in een Zuid-Amerikaanse roman, waar het tijdens de siësta compleet uitgestorven is en je alle pleinen en kerken voor jezelf hebt. Als de zon onder is komt Trani pas écht tot leven en kun je dansen, drinken en genieten van de evenementen in de pitoreske haven van Trani.

9. Wonderlijk Castel del Monte

Puglia kent vele kastelen, maar er is er één zeker de moeite van het bezoeken waard: Castel del Monte, ongeveer 72 kilometer ten noorden van Bari. Als een stenen kroon prijkt dit bijzondere kasteel met zijn wiskundige vormen boven het glooiende landschap van Apulië uit. Keizer Frederick II liet het in de 13e eeuw bouwen, maar woonde er zelf nooit. Een sterk staaltje symbolische architectuur waarmee de keizer waarschijnlijk vooral zijn macht wilde laten zien. Geniet van het ruime uitzicht over de regio en de Adriatische Zee.

Meer weten over Bari en Puglia?

Op zoek naar wat anders?

Speciaal voor jou geselecteerd