Israël per huurauto: Jeruzalem en Massada

Niet alleen in religieus opzicht, maar ook als toeristische bestemming is Israël het Beloofde Land. Met een huurauto rij je de mooiste routes: van natuurwonder naar bedevaartsoord en van metropool naar werelderfgoed.

Jeruzalem

Luchthaven Ben-Gurion – Jeruzalem, 55 km

Halverwege liggen een paar fraaie tussenstops bij elkaar: Mini Israël – het lokale Madurodam, een legermuseum met tanks van het Israëlisch leger, het Franse trappistenklooster Latrun en kruisvaardersfort Le Toron des Chevaliers.

Dranghekken in de kerk? In Jeruzalem is het de gewoonste zaak van de wereld; zie anders maar eens die drommen pelgrims en toeristen in goede banen te leiden. Jeruzalem is de heilige stad van drie wereldreligies: moslims bidden op de Tempelberg, Joden bij de Klaagmuur, en voor christenen is het graf van Jezus in de Heilig-Grafkerk dé trekpleister.

Tip: Zowel in het Oude als Nieuwe Testament zijn de verwijzingen naar de Olijfberg legio, maar je komt hier toch vooral voor het spectaculaire uitzicht op de heilige stad van drie wereldreligies. De mooiste foto’s maak je ’s morgens vroeg.

Massada

Jeruzalem – Massada, 105 km

Je komt over Palestijns grondgebied, maar de weg is een corridor, dus je blijft op Israëlische bodem. Vertrek vanwege de verzengende woestijnhitte zo vroeg mogelijk naar Massada. Ontbijten kan in het restaurant bij het fort.

Rare jongens, die Romeinen. Bouwen ze met bloed, zweet en slaven een van ’s werelds hoogste forten, staat het toch gewoon op zeeniveau. Dat zit zo. Dit is de laagste plek op aarde: de Dode Zee ligt 416 meter onder N.A.P. Ruim vierhonderd meter daarboven balanceert het fort op een ruig rood rotsplateau in de woestijn – precies op nul meter dus en toch ontzettend ongeschikt voor mensen met hoogtevrees.

Tijdens de Grote Joodse Opstand tegen de Romeinen werd Massada een toevluchtsoord voor zeloten. Jarenlang waren die Joodse rebellen hier veilig, totdat de Romeinen een reusachtige aarden wal aanlegden en het fort bestormden. De bijna duizend zeloten weigerden zich over te geven en pleegden massaal zelfmoord. In Israël geldt dat nu nog als een grootse Joodse heldendaad. Het heroïsche verhaal werd talloze malen verfilmd – de dvd’s gaan ter plekke als warme broodjes over de toonbank.

Tip: Overdag is de hitte bij Massada hels, dus vertrek nog voordat de kabelbaan opengaat (08.00 uur). Klauter via het ‘slangenpad’ (een uur voor zonsopkomst open) naar boven en je wordt beloond met een onvergetelijke zonsopkomst boven Jordanië en de Dode Zee.