Israël per huurauto: Haifa en Caesarea

Niet alleen in religieus opzicht, maar ook als toeristische bestemming is Israël het Beloofde Land. Met een huurauto rij je de mooiste routes: van natuurwonder naar bedevaartsoord en van metropool naar werelderfgoed.

Haifa

Meer van Galilea – Haifa, 75 km

Langs het meer terug naar Tiberias en dan naar Haifa. Wie de tijd heeft, maakt een omweg naar Nazareth, het dorp waar Jezus opgroeide en nu Israëls grootste Arabische stad, met soeks en theetuinen.

Bij ons is Haifa bekend vanwege de huisvlijtraketten die de Libanese Hezbollah er in 2006 heen stuurde, maar in Israël is de havenstad beroemd om de nieuwste notering op de Werelderfgoedlijst: de weelderige tempeltuin van de Bahá’i. De Baha-wíe? Deze wereldreligie met zo’n zes miljoen aanhangers werd halverwege de 19de eeuw gesticht door ene Bahá’u’lláh, die claimde dat hij de messias was en dat alle profeten uit de geschiedenis, van Jezus tot Mohammed en van Krishna tot Boeddha, de liefde predikten.

Iedere Bahá’i wordt geacht eens in zijn leven op pelgrimstocht naar Haifa te gaan en door de heilige tuin de 1400 treden naar de tempel te beklimmen. Toeristen doen die wandeling liever van boven naar beneden. Ze krijgen een wonderschoon uitzicht op de keurig gemanicuurde tuin, de omringende stad en de azuurblauwe Middellandse Zee voorgeschoteld.

Tip: De hulpvaardige lokale bevolking wijst je graag de weg naar ’s lands allerlekkerste humus. Volgens velen is die kikkererwtenpuree het best in Akko, volgens sommigen in Jaffa en anderen zweren bij de humus van Haifa.

Caesarea

Haifa – Caesarea, 40 km

Over snelweg 2 langs de Middellandse Zee. Wie de tijd heeft, maakt een ommetje naar kunstenaarsdorp Ein Hod, zeg maar het Saint-Paul-de-Vence van Israël, en naar het door Baron de Rothschild gestichte wijndorp Zikhron Yaaqov.

Daar is ‘ie weer: Herodes de Grote, de Joodse Romein die, voordat hij zich terugtrok in het fort van Massada, een spoor van megalomane bouwwerken achterliet in Judea, zijn koninkrijk binnen het Romeinse Rijk. Onder Herodes’ heerschappij ging de Tempelberg op de schop en verrezen glansrijke paleizen in Herodion, Jeruzalem en Jericho. Maar nergens pakte Herodes zo groots uit als in Caesarea, halfweg Haifa en Tel Aviv.

Het door de Feniciërs gestichte gehucht aan de Middellandse Zee werd in tien jaar tijd uitgebouwd tot een Romeinse modelstad, compleet met een haven met ligplekken voor wel driehonderd galeien, een markt, theater, hippodroom, tempels en voor zichzelf een decadent zomerpaleis op een schiereiland in de Middellandse Zee. Vooral dankzij de vernuftige zoetwatervoorziening en de enorme haven was de stad destijds een waar wereldwonder.

Tip: Houd je badlaken en zwembroek onder handbereik, want langs de weg van Haifa naar Tel Aviv ligt een honderd kilometer lang goudgeel zandstrand. Voor tussenstop Caesarea volstaat een halve dag, dus tijd genoeg om en route te zwemmen en zonnebaden.