Israël per huurauto: Dode zee en Meer van Galilea

Niet alleen in religieus opzicht, maar ook als toeristische bestemming is Israël het Beloofde Land. Met een huurauto rij je de mooiste routes: van natuurwonder naar bedevaartsoord en van metropool naar werelderfgoed.

Dode Zee

Ein Bokek ligt ten zuiden van het fort van Massada, Ein Gedi ten noorden er van. Kalia, een stukje Marrakech in Israël, ligt op het noordelijkste puntje van de Dode Zee.

Drijven in de Dode Zee doe je behoedzaam. Zwemmen is er niet bij, want elke onverhoedse beweging bezorgt je medebadgasten een groot ongerief. Slippers of waterschoenen aan, zeker wanneer je in en uit het water gaat, want de zeebodem bestaat uit stekelige klompen zeezout. Hartstikke heilzaam, dat dobberen op de Dode Zee, want eenderde van het water bestaat uit zout en allerlei mineralen, die je huid zuiveren en korte metten maken met ongemakken als eczeem en psoriasis. Maar bovenal is deze natuurlijke topattractie een unieke ervaring – letterlijk, want nergens op aarde is de zee zouter dan in de Dode Zee.

Tip: Kiezen is het credo. Ein Bokek is een dorp van kuurhotels en fastfoodzaken waar van de betonpolitie subiet de sloopkogel tegenaan mag. Ein Gedi, op haar beurt, is van alles té: té toeristisch, té groot, té druk en té duur. Kortom: kies voor het stille Kalia.

Meer van Galilea

Massada – Meer van Galilea, 215 km

Mooie rit naar het Meer van Galilea langs de Jordaan, waarin Jezus werd gedoopt door Johannes de Doper. Ein Gedi aan de Dode Zee is een leuke plek voor een late lunch.

Schoenen uit, zwarte kousen ook, broekspijpen opgerold; de voorzorgsmaatregelen verraden dat hij er zelf weinig vertrouwen in heeft. Maar hoop doet leven en dus waagt de christelijke Amerikaanse pelgrim een poging. Vanaf een kiezelstrandje wandelt hij het water op, nee, ín: ‘Plons’. Missie mislukt. Helaas, gewone stervelingen kunnen niet over water lopen, zelfs niet op het Meer van Galilea.

Elke plek waar Jezus ooit een stap zette is nu een topattractie: de ruïnes van Kafarnaüm worden vermarkt als The Town of Jesus, compleet met souvenirwinkel. Op de plek van het feestmaal staat de Kerk van de Vermenigvuldiging van de Broden en Vissen, en op de panoramische heuvel van de Bergrede verrees de achthoekige katholieke Kerk der Zaligsprekingen. Leuk, zo’n rondje rond het Meer van Galilea in de voetstappen van Jezus. Alleen dat wandelen over water, tja, zet dát nou maar uit je hoofd.

Tip: Vanaf het terras van de Kerk der Zaligsprekingen is het uitzicht op het Meer van Galilea betoverend…