Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

10 musea wereldwijd met virtuele tours

Van het British Museum tot het Smithsonian

Binnenkijken bij topmusea zonder je deur uit te hoeven gaan. Best comfortabel en overal eersterangs. Bekijk onze top tien van musea wereldwijd met virtuele rondleidingen.

1. Zoef door de tijd: British Museum, Londen

Het British Museum mag natuurlijk niet ontbreken op je Londense bucketlist, maar online staat 's werelds oudste publieke nationale museum (1759) ook z'n mannetje. De spectaculaire virtuele rondleiding bestaat uit een soort intergallactische gitaar waarop je kunt tijdreizen langs velerlei topstukken. Zo stuit je op 's werelds eerste consumentenklacht, fijntjes gebeiteld op een vierduizend jaar oud Mesopotamisch kleitablet.

Start je virtuele tour

2. Gratis schilderles: Guggenheim Museum, New York

The Gugg, zoals de New Yorkers hun spiraalvormige museum liefkozend noemen, biedt een leunstoeltour die de crème de la crème toont op het gebied van postmoderne en conceptuele kunst. Ook biedt het Guggenheim online kunstlessen, voor grote en kleine kunstliefhebbers. Grappig weetje: als het aan architect Frank Lloyd Wright had gelegen, zou het spierwitte museum rood worden geschilderd en 'Archeseum' heten. 

Plan Your Visit | The Guggenheim Museums and Foundation

3. Nachtwacht voor jezelf: Rijksmuseum, Amsterdam

De huiskamerrondleiding van ons eigen Rijksmuseum is bijna beter dan the real thing. Geen horde bezoekers voor de Nachtwacht, maar in alle rust genieten van dit en andere meesterwerken. Ontdek hoe Rembrandt met behulp van licht de aandacht vestigde op belangrijke details, zoals het kleine meisje op de voorgrond. Nog meer kunst bekijk je met de Rijksmuseum-app.

Start je virtuele tour

4. Snuffelen in oud Parijs: Musée d’Orsay, Parijs

Van treinstation naar Frans topmuseum met 's werelds grootste collectie impressionistische en post-impressionistische kunst. Volg de opmerkelijke transformatie van Musée d’Orsay virtueel middels heerlijke nostalgische beelden van de Lichtstad. Zoom ook in op beroemde werken van bijvoorbeeld Van Gogh, zoals De Kerk in Auvers-sur-Oise.

Start je virtuele tour

5. Blijf je verbazen: Smithsonian, Washington D.C.

Slenter thuis langs de robijnen slippers van Dorothy uit The Wizard of Oz, het vliegtuig van de broertjes Wright of een van de andere 154 miljoen (!) objecten in het Amerikaanse supermuseum Smithsonian. De start van het bizarre museum was ook al weinig conventioneel: Brits geleerde en grondlegger James Smithson heeft nooit voet op Amerikaanse bodem gezet.

Start je virtuele tour

6. Staren naar de Sixtijnse kapel: Musea van het Vaticaan

Wil je ongestoord genieten van de Sixtijnse Kapel van Michelangelo? Met 25.000 bezoekers per dag is dit sowieso alleen online mogelijk. Neem je toevlucht tot de virtuele rondleiding door de Vaticaanse musea. Draai 360 graden rond en bekijk de grootste kunstcollectie ter wereld met ruim 14 kilometer (!) aan objecten.

Start je virtuele tour

7. Toer langs 200 schilderijen: Van Gogh Museum, Amsterdam

Voor het echte museumgevoel is het Van Gogh Museum op de 360 gradentour gegaan. Slenter thuis langs een collectie van wel tweehonderd schilderijen en vijfhonderd tekeningen. Verbaas je over de Zonnebloemen (1888-1889) die slechts met drie tinten geel is geschilderd. De verzamelde brieven die Vincent schreef aan onder anderen zijn broer kun je weer ergens anders lezen.

Start je virtuele tour

8. 'Live' restauraties: Thyssen-Bornemisza Museum, Madrid

Neem een kijkje achter de schermen van het Madrileense Thyssen-Bornemisza Museum, dat topwerken van onder anderen. Rembrandt en Dali tentoonstelt. Zo kun je via de online video's de minutieuze restauratie van een kunstwerk volgen. Virtueel door het museum lopen kan natuurlijk hier.

Start je virtuele tour

9. Sla de rij over: Uffizi Gallery, Florence

Slenter achter je pc langs de schitterende renaissancekunst van Leonardo da Vinci, Rafaël en Botticelli in de Uffizi Gallery in Florence. Met wachtrijen die kunnen oplopen tot vijf uur (!) is dit een van de populairste musea ter wereld. Fun fact: nadat de Mona Lisa in 1911 in het Louvre was gestolen en teruggevonden, heeft het schilderij even in de Uffizi Gallery gehangen.

Start je virtuele tour

10. Oog in oog met Nefertiti: Museumeiland, Berlijn

Het Berlijnse Museuminsel heeft virtueel niet stilgestaan: de vijf topmusea op een eilandje in de rivier de Spree bieden een leuke tour door de imposante koepelvormige hallen en een 'zoom in' op het beeld van een van de mooiste vrouwen ter wereld: koningin Nefertiti. Bekijk alle musea op je pc: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en Pergamonmuseum.

Start je virtuele tour

Dit vind je misschien ook interessant:

Reis de wereld over met deze films
Verrassende streken in Europa

Meer tips voor jouw vakantie

Vakantie tips en inspiratie

Vakantie tips en inspiratie

Op zoek naar inspiratie voor je volgende vakantie? Van de mooiste autoroutes tot de fijnste stranden. Hier vind je ze.
Bekijk alle vakantiebestemmingen

Bekijk alle vakantiebestemmingen

Op zoek naar vakantie inspiratie of praktische informatie per land? Bekijk hier alle vakantiebestemmingen.
Slim inpakken doe je zó

Slim inpakken doe je zó

Van fietsvakantie tot wintersport. Met onze paklijsten weet je zeker dat je alles bij je hebt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!