48 uur in Jakarta

De Indonesische hoofdstad Jakarta is een prima plek voor een stopover, op weg naar Bali of een andere strandbestemming. Helemaal als je interesse hebt in de koloniale geschiedenis. Wat valt er te beleven in 48 uur?

Vrijdag

16:00
Vers geland in Jakarta. Vanaf de 15de verdieping van mijn hotel kijk ik uit over de stad. Een heksenketel van snelwegen, ontelbaar veel auto’s, nog meer brommertjes, uitgestrekte laagbouw, reclameborden en wolkenkrabbers zover ik kan kijken. Jakarta, stad van 30 miljoen inwoners. Tot 1949 officieel een stukje van het Koninkrijk der Nederlanden. Toen heette deze stad nog Batavia.

17:00
Beste plek om te beginnen? Dat is Fatahillah Square. Het voormalige Stadhuisplein is een tropische versie van Nederland. Hier staat het Stadhuis (kopie van het Paleis op de Dam), een postkantoor in art deco-stijl, huizen met trapgevels én een Hollandse brievenbus.Minder fraaie kanten zijn er ook: onder het Stadhuis zien we de gewelven waar Indonesische gevangen vast werden gehouden aan zware ketenen.

18:00
Een tropische onweersbui. Prima excuus voor de andere must op het plein: het nostalgische Batavia Café. Waar je je door het ouderwetse meubilair, vergeelde foto’s aan de muur en de dixielandmuziek in het Nederlands-Indië van de jaren dertig waant. Beatrix, Juliana en Wilhelmina hangen aan de muur, op de kaart staan poffertjes en bitterballen.

Zaterdag

10.00
Gids Johny laat me de bekende én verborgen plekken zien van het voormalige Batavia. Hij begint bij het Grote Kanaal. Een fraaie waterweg met aan weerszijden statige Hollandse gebouwen (vele helaas in verhaal) en zelfs een echte dubbele ophaalbrug. Wat wil je nog meer? Nou, iets minder stank zou wel mogen. Want anno 2015 dubbelt het kanaal als riool. Snel doorlopen!

14.00
Bij Sunda Kelapa ruikt het al wat aangenamer, naar dieselolie, rijst en kreteksigaretten. Deze plek is al zo’n duizend jaar lang een haven. Ooit werd de oerversie van Jakarta hier gesticht, later nam de VOC de boel over. Nu is daar nog  weinig van te zien – het is gewoon een betonnen havenkade – maar er liggen wél tientallen Buginese schoeners op een rij. Nog altijd doorkruisen deze houten schepen naar VOC-model de Indonesische archipel, volgestouwd met handelswaar. 

16:00
We nemen een tuk-tuk terug naar de oude stad en laten ons afzetten bij de voormalige Javasche Bank. Misschien wel het mooiste staaltje koloniale architectuur in Batavia, en in elk geval een van de best bewaarde. Anno 2016 is het een aardig museum over het Indonesische bankwezen.

19.00
Op naar Senayan City, een reusachtige shopping mall met onbetaalbare winkels en blinkende limousines en sportwagens voor de deur. Want ook dat is Jakarta. Na wat window shopping beland ik in Bugsy’s, een strakke loungebar die in Manhattan niet zou misstaan. Ook leuk, maar al snel verlang ik terug naar het nostalgische verval van Batavia.

Zondag

11:00

Ik loop een rondje door Glodok, al eeuwen de wijk van de Chinezen. Nu is Gang Gloria misschien wel de grootste aanslag op je zintuigen van heel de stad: een smalle steeg vol exotische geuren, woks met authentieke gerechten, brandende lampions en bomvolle winkeltjes. En overal vriendelijk lachende mensen. Picture please?

12.00
Per taxi naar het Nationaal Museum. Gehuisvest is een prachtig pand uit 1778 waar ooit het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen samenkwam en dat doet denken aan het Amerikaanse Witte Huis. Ik ontdek er een indrukwekkende collectie van oeroude skeletten en schedels, kunstschatten uit de hele archipel en ook wat artefacten uit de VOC-tijd.

14.00
Het museum ligt aan de Medan Merdeka (‘Vrijheidsplein’), op deze zondagochtend vol vrolijke Indonesische gezinnen. Zouden ze weten dat dit ooit het Koningsplein heette? Midden in het park staat een 132 meter hoge obelisk met bladgouden vlam op de top (zie foto). Officiële naam van deze paal is Nationaal Monument, maar in de volksmond noemt men dit ook wel ‘Soekarno’s laatste erectie’.

 

Naar Jakarta?

Wij kwamen deze aanbieding tegen: 16 daagse groepsrondreis Java en Bali, met de eerste overnachting in Jakarta. Vanaf € 1.199 p.p. met KLM-vlucht, overnachtingen, stadstour Jakarta en Nederlandssprekende reisbegeleider. Te boeken op anwb.nl/jakarta.

Dit vind je misschien ook interessant:

Rondreis Indonesië
Praktische informatie Indonesië