Vakantie Kerry en Cork

Adembenemend Ierland

De graafschappen van Cork en Kerry horen tot de aantrekkelijkste vakantiebestemmingen in Ierland. Adembenemende landschappen, kleurrijke dorpen en uitnodigende meren trekken al eeuwenlang toeristen. De streek heeft veel van zijn oorspronkelijke charme weten te behouden.

De landschappen zijn ongerept en de inwoners vriendelijk en gevoelig voor het beleven van hun eigen cultuur. Toeristisch centrum vormt Killarney, een goed uitgangspunt om de streek te verkennen. Dat kan door middel van schitterende autotochten, maar ook wandelen en fietsen is hier aangenaam.

Attracties en evenementen in Kerry en Cork

De regio Cork en Kerry heeft veel aandacht voor de traditionele Ierse (muziek)cultuur. Dat uit zich ook op veel evenementen en folkfestivals in deze streek. Het hele jaar door zijn er grotere of kleine plaatselijke volksfeesten en evenementen waaruit de bezoeker kan kiezen.

Titanic

De audiovisuele expositie The Queenstown Story in Cobh behandelt de geschiedenis van deze plaats die een belangrijke rol speelde in de Ierse emigratie. Veel aandacht is er voor de Titanic, het ongelukkige passagiersschip dat vanuit de haven van Cobh vertrok. The Skellig Experience in Valentia Island vertelt het verhaal van de onherbergzame rotspunt die hier voor de kust boven de oceaan uitsteekt. De audiovisuele presentatie gaat in op de opmerkelijke natuur en fauna. Ook het leven en werken van de monniken die hier een klooster stichtten komt aan bod.

Bezienswaardigheden in Kerry en Cork

Een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in deze streek is Blarney Castle. Uit alle windstreken komen bezoekers om de op een onmogelijke plaats bevestigde steen van het kasteel te kussen en zo welbespraakt te worden. De Ardfert Cathedral in Kerry is een bezienswaardige ruïne. County Cork is verder bezaaid met mysterieuze prehistorische steencirkels. De bekendste en mooiste is de Dromberg Stone Circle, westelijk van Clonakilty.

Dorpen en steden in Kerry en Cork

De stad Cork is na Dublin en Belfast de grootste stad van Ierland. Het is een levendige plaats met een continentale sfeer en talloze pubs en restaurants. Killarney is een uitgesproken toeristenplaats en een goed uitgangspunt om de streek te verkennen. Een mooier toeristenoord is Kinsale, met kleurrijk beschilderde huizen en een romantische baai. Kinsale is ook bekend vanwege zijn goede restaurants. Verder is Kenmare een aantrekkelijke verblijfplaats.

Eten en drinken in Kerry en Cork

De regio Cork/Kerry heeft een sterke reputatie op het gebied van lekker eten. Vooral Kinsale staat bekend als een lustoord voor fijnproevers. Het mooie plaatsje heeft talloze uitstekende restaurants en biedt onderdak aan het jaarlijkse Festival of Fine Food. Ook in Cork en Kenmare zijn prima eethuizen te vinden. Op tafel komen doorgaans verse zeeproducten, vergezeld van brood, vers fruit en kaas uit de regio. Veel restaurants serveren een heerlijke traditionele Irish Stew. Een goede plek om te eten zijn ook de pubs.

Kamperen: kampeermogelijkheden

Zowel in het binnenland als aan de kust zijn diverse kampeerplaatsen te vinden. Bij het vliegveld van Cork is een stadscamping. Bij de plaatselijke VVV's is een lijst te krijgen met kampeermogelijkheden. Ook in deze regio van Ierland geldt: houd rekening met nat weer.

Kunst en cultuur in Kerry en Cork

De cultuur in deze streek is uitgesproken Iers. Vooral in de zogenoemde Gaeltacht-gebieden van County Cork als County Kerry waar het oude Iers nog wordt gesproken. Traditionele muziek, dans en gezelligheid zijn de belangrijkste ingrediënten van deze Ierse volkscultuur. Over dit culturele erfgoed zijn enkele kleinere streekmusea ingericht. Kunstgalerieën zijn alleen te vinden in County Cork. In het Bantry House in Bantry Bay is een uitgebreide verzameling kunstwerken en meubelen te bezichtigen.

Natuur in Kerry en Cork

De regio Cork/Kerry is gezegend met overweldigend natuurschoon. De meest spectaculaire landschappen zijn te vinden in County Kerry en op het schiereiland Dingle. De rotsachtige landtongen steken tot ver in de Atlantische Oceaan. De kust is grimmig en het berglandschap betoverend. De toeristische autoroute Ring of Kerry voert naar de schitterendste plekjes. In Kerry ligt ook de hoogste berg van Ierland, Carrauntoohill (1039 meter). Het landschap in County Cork is met zijn fraaie valleien minder woest, maar nog altijd grandioos.

Overnachten in Kerry en Cork

In deze druk bezochte toeristische streek zijn genoeg mogelijkheden om de vakantieganger onderdak te bieden. De vriendelijkheid van de Ieren staat garant voor een hartelijk welkom. Het aanbod omvat hotels, landhuizen, boerderijen en het altijd aanbevelenswaardige Bed & Breakfast. Ook zijn er vakantiehuizen en -appartementen waar je zelf je potje kunt koken. Belangrijkste verblijfplaatsen zijn Kinsale, Killarney en Cork. Reserveren is mogelijk bij de diverse toeristenbureau's.

Uitgaan in Kerry en Cork

Belangrijkste uitgaanscentrum in deze streek is Cork. De levendige plaats heeft niet alleen talloze pubs, maar ook een respectabel aantal nachtclubs. De liefhebber van klassieke muziek kan terecht in het Cork Opera House. Hier zijn ook uitvoeringen op het gebied van dans, toneel en musicals. Verder beschikken Skibbereen, Rossmore en Killarney over een theater. Zoals overal in Ierland zijn ook in de kleinere plaatsen op het platteland overal gezellige pubs te vinden met veel muziek.

Winkelen in Kerry en Cork

Voor de winkelende toerist telt de regio Cork Kerry diverse galerieën en kunstnijverheidswinkeltjes. Veel verkochte producten zijn keramiek, juwelen met Keltische symbolen en kant uit Kenmare.

Zon, water en strand

Tips

Ballybunion
Ballybunion staat bekend om het relatief warme water en het prachtige uitzicht. De stranden liggen zowel ten noorden als ten zuiden van het stadje. Toegang via een steil pad.

Surfen in Coulagh Bay
De westkust van Ierland staat bloot aan de golven van de Atlantische Oceaan. De branding is daardoor een ideaal gebied voor surfers en wakeboarders, ook vanwege het milde klimaat van Kerry.

Diepzeeduiken in Bantry
In het schone water van de Atlantische Oceaan langs de kust van Cork is het zicht soms meer dan 12 meter, ideaal voor diepzeeduikers die er een rijke en vooral kleurrijke flora en fauna tegenkomen.

Zeilen in de buurt van Dingle
De beschutte baai van Dingle is een goede plek om te zeilen omdat er nooit gebrek aan wind is. Je kunt er zeil- en powerboatcursussen volgen, terwijl jongere kinderen kunnen kennismaken met allerlei andere wateractiviteiten.

Aquatrek
Aquatrek in Youghal geeft allerlei vaarcursussen, zoals varen met dinghy's, powerboats, cruisers, maar ook navigatie-, VHF- en onderhoudscursussen. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Ierland