Top 10 mooiste meren van Europa

De mooiste meren om aan te kamperen

Vakantie vieren aan een meer biedt nét dat beetje extra: lekker zwemmen, zonnen, waterpeddelen en genieten van de ondergaande zon die in het water zakt. Romantisch? Zeker! Dit is onze top 10 van de mooiste meren van Europa met daarbij campingtips. 

1. Flaneren met Franse flair: Meer van Annecy (Frankrijk)

Het Meer van Annecy is een van de grootste meren van Frankrijk. De schitterende vakantiehotstop ligt in de Alpen, vlakbij de Zwitserse grens. Het glasheldere water trekt van heinde en verre watersporters, vissers en vogelaars. Huur een bootje, boek een cruise, fiets een rondje om het meer of maak een wandeling in de omringende, imposante bergen. Lefkikkers kunnen er ook paragliden. Gezellige pleisterplaats is Annecy zelf, een stadje met een middeleeuws kasteel, een gezellige streekmarkt en veel kanalen. Vandaar de bijnaam 'Venetië van de Alpen'.

Bekijk campings rond het Meer van Annecy

2. Zonnen aan de 'Hongaarse zee': Balatonmeer (Hongarije)

Zin in een relaxte vakantie met veel zwemmen en zonnen? Dan is het Balatonmeer een tip met stip. Het meer is zo groot dat de Hongaren zelf het als hun 'zee' beschouwen. Siófok is de grootste badplaats. Rondom het meer liggen Tihany, Veszprem, Keszthely en het kuurstad Balatonfüred, allemaal plaatsen waar je heerlijk kunt dineren of genieten van de bijzondere architectuur. Op de hellingen van de uitgedoofde vulkanen aan de noordoever wordt wijn verbouwd. De vlakkere zuidoever is populair bij gezinnen met kinderen.

Bekijk campings in Hongarije, o.a. rond het Balatonmeer.

3. Dwalen door een sprookje: Meer van Hallstatt (Oostenrijk)

Waterfietsen, roeien, zwemmen, SUP-pen, pootje baden, wandelen en fietsen - het kan allemaal in en om het Hallstatt-meer. Bijzonder is het dorpje Hallstatt - volgens kenners 'een juweeltje' - waarvan de geschiedenis 7000 jaar terug begint. Lang was het Alpendorpje bij Salzburg een welvarend handelscentrum in zout. De historische binnenstad heeft gezellige winkeltjes en knusse cafés. Bezoek ook het ossuarium in de St. Michael Kapelle (600 beschilderde mensenschedels) en vestingwerk Rudolfsturm, al was het maar vanwege het prachtige uitzicht over het meer en de omgeving. Bizar: van het schitterende stadje werd een complete kopie opgetrokken in een pretpark in China.

Bekijk campings in Oostenrijk, o.a. rond het Meer van Hallstatt.

4. Verrekijker mee: Lauwersmeer (Groningen)

Het Lauwersmeer was tot de aanleg van een dam (1969) een zee. Het is onderdeel van Nationaal Park Lauwersmeer en een officiële Dark Sky Area (gebied zonder strooilicht, zodat je een onwaarschijnlijk mooie sterrenhemel kunt bewonderen). Het meer wordt geroemd om de uitgestrektheid, de wildernisachtige natuur (wetland van meren en moerassen) en de ligging aan de Waddenzee. Vogel(aar)s weten het gebied feilloos te vinden. 's Winters verblijven er duizenden ganzen en in het voor- en najaar vindt er een massale vogelverhuizing van miljoenen vogels plaats. Vanuit de vogelkijkhutten aan het meer kun je ze observeren. De hutten bereik je te voet, per fiets of in de kano. Of - hip - op je SUP-board.

Bekijk campings in Groningen, o.a. rond het Lauwersmeer.

5. Dobberen in de Alpen: Meer van Bled (Slovenië)

Het sprookjesachtige Meer van Bled wordt omgeven door de ruige bergen van de Julische Alpen. Middenin ligt een eilandje met een kerk. Met een bootje roei je erheen (of schaatsend) en wie dan de kerk op het eilandje wil bezoeken, zal 99 traptreden moeten beklimmen. De beloning? Volgens de legende komen je wensen uit als je naar de kerkklokken luistert en zelf de klokken luidt. Een rondje om het meer is een kleine twee uur wandelen. Wie nog adem heeft, wandelt bergop en trakteert zichzelf op een etentje in het kasteel van Bled. Het ligt op een imposante rots van 130 meter. Romantischer kan haast niet.

Bekijk campings in Slovenië, o.a. rond het Meer van Bled.

6. In hogere sferen: Ohrid-meer (Macedonië)

Het Ohrid-meer ligt in de bergen tussen Macedonië en Albanië en is een van de oudste en diepste meren van Europa. Het wordt onder meer gevoed door het naburige, 200 meter hoger gelegen Prespameer in Grieks Macedonië. Bezoekers komen vooral om te genieten van de rust; het kristalheldere meer zou een van de vredigste plekken op de Balkan zijn. Het plaatsje Ohrid heeft een oud centrum met een kleurrijke markt en schilderachtige straatjes met winkels en boetieks. Om het meer ligt een netwerk van wegen en fietspaden. Highlight is Sveti Jovan Kaneo, een eeuwenoude kerk waar je een prachtig uitzicht over het fotogenieke meer hebt.

Bekijk een grote kampeerreis door dit gebied

7. Varen naar topeilandjes: Lago Maggiore (Italië)

Het Lago Maggiore is maar liefst 60 kilometer lang. Er liggen verschillende eilandjes in het meer met als bekendste de Borromeïsche Eilanden: Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Populaire plaatsen langs het meer zijn Locarno, Ascona, Verbania, Luino en Stresa. De 19e-eeuwse adel liet luxe villa's na, vaak met een botanische tuin. Zo is langs de oevers van het meer een exotische beplanting van vooral palmen ontstaan. In het heldere water kun je zwemmen, duiken en snorkelen en op de stranden prima zonnebaden. Het mooiste strand is misschien wel dat bij het plaatsje Cannero. Voor de kust liggen drie eilandjes met middeleeuwe kasteelruïnes, de Castelli di Cannero.

Bekijk campings rond het Lago Maggiore.

8. Bergpieken bewonderen: Königssee (Duitsland)

De Königssee in Beieren ligt bijna in z'n geheel binnen Nationaal Park Berchtesgaden, het enige alpiene nationale park van Duitsland. In dit park ligt de Watzmann, met 2713 meter de hoogste berg van Duitsland na de Zugspitze (2962 meter). Ook vind je er ruim 220 kilometer gemarkeerde wandelpaden, onder andere naar het Steinernes Meer, een enorme rotszee. De zes kilometer lange Königssee is bijna geheel omsloten door de steile hellingen van de omliggende bergen. Je kunt er vissen, varen, kuren, golfen, mountainbiken en paragliden.

Bekijk campings in Beieren, o.a. rond de Königssee.

9. Avontuurlijk kajakken: Vänermeer (Zweden)

Het Vänermeer is bijna vijf keer zo groot als het Ijsselmeer en heeft meer dan 22.000 eilanden. Het wordt weleens 'Klein Canada' genoemd omdat er beren, wolven en elanden leven. Aan de oevers vind je veel rotsplateaus en op het meer zelf kun je (met de kids) helemaal los: vlotvaren, kanoën, kajakken, roeien, vissen of - rondom - fietsen en wandelen. In het noorden vind je de Lüro eilanden met overal natuurlijke haventjes. Ideaal om even aan te meren of een duik te nemen. Kristinehamn, Mariestad en Karlstad zijn de bekendere plaatsen. Hotspot is de kasteelruïne Dalaborg.

Bekijk campings in Zweden, o.a. rond het Vänermeer.

10. Klassiek vakantie vieren: Thunersee (Zwitserland)

De Thunersee ligt aan de noordrand van de Alpen. Vanaf tweeduizenders als Niesen en Stockhorn heb je panoramisch uitzicht op het Thunermeer. Het zijn tegelijk vertrekpunten van wandelingen en mountainbiketochten. Het meer nodigt uit om te zwemmen, surfen, zeilen en wandelen. Jaarrond kun je met een boot het meer op, in de zomer ook met een historische schepradstoomboot. Langs de Thunersee liggen charmante steden als Interlaken en Thun, de laatste gelegen aan de 'Rivièra van het Thunermeer'. Erg mooi zijn de twaalf duizendjarige romaanse kerkjes rond het meer, bijvoorbeeld in Einigen.

Bekijk campings in Zwitserland, o.a. rond de Thunersee.

Enthousiast geworden? Bekijk ook eens deze tips:

Speciaal voor jou geselecteerd